Boala celiaca (afecțiuni medicale)

 

                                                                                                                                                                                                                                                                     

Ce este boala celiaca?

Boala celiaca este o boala autoimuna care se caracterizeaza prin degradarea intestinului subtire atunci cand are loc ingestia de gluten. Aceasta boala apare la persoanele care prezinta o predispozitie genetica sau au membri in familie diagnosticati cu boala celiaca.

Statistic, afecteaza 1 din 100 de oameni din intreaga lume, dar doar aproximativ 30% primesc un diagnostic corect. 

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara, orz si derivate din aceste cereale. Atunci cand are loc ingestia de gluten, in organismul unei persoane cu boala celiaca este generat un raspuns imunologic directionat catre intestinul subtire. Pe termen lung, aceste reactii imunologice au ca rezultat afectarea intestinului subtire. Vilozitatile intestinale, proeminente mici asemanatoare unor degete care captusesc intestinul subtire, au rol important in absorbtia nutrientilor si afectarea acestora conduce la deficiente nutritionale.

Boala celiaca este ereditara, adica se transmite genetic. Persoanele cu o ruda de gradul I cu boala celiaca au un risc de 1 din 10 de a dezvolta boala celiaca.
Oricine, la orice varsta poate dezvolta boala celiaca atunci cand organismul ia contact cu glutenul. Boala celiaca netratata poate conduce la complicatii grave.

 

Care sunt cauzele bolii celiace?

Cauzele genetice combinate cu consumul de alimente cu gluten si alti factori pot contribui la aparitia bolii celiace, dar cauza exacta nu este cunoscuta. Modalitatea de hranire a sugarilor, infectiile gastrointestinale si microbiota intestinala ar putea fi factori contribuabili, de asemenea. Uneori boala celiaca devine activa dupa interventii chirurgicale, sarcina, nastere, infectii virale sau stres emotional sever.

 

Care sunt factorii de risc pentru boala celiaca?

Boala celiaca tinde sa fie mai frecventa la persoanele care au:
- Un membru al familiei cu boala celiaca sau dermatita herpetiforma
- Diabet de tip 1
- Sindromul Down sau Sindromul Turner
- Boala tiroidiana autoimuna
- Colita microscopica (colita limfocitara sau colagena)
- Boala Addison

 

La ce complicatii poate conduce evolutia bolii celiace?

Netratata, boala celiaca poate provoca:
- Malnutritie. Acest lucru se intampla daca intestinul subtire nu poate absorbi suficienti nutrienti. Malnutritia poate duce la anemie si scadere in greutate. La copii, malnutritia poate provoca o crestere lenta si o statura mica.
- Vulnerabilitatea oaselor. Malabsorbtia calciului si a vitaminei D poate duce la o fragilizare a oaselor (osteomalacie sau rahitism) la copii si la o pierdere a densitatii osoase (osteopenie sau osteoporoza) la adulti.
- Infertilitate si avort spontan.
- Intoleranta la lactoza. Leziunile intestinului subtire pot provoca dureri abdominale si diaree dupa consumul de produse lactate care contin lactoza. Odata ce intestinul s-a vindecat, este posibil sa fie tolerate din nou produsele lactate.
- Cancer. Persoanele cu boala celiaca care nu tin o dieta fara gluten au un risc mai mare de a dezvolta mai multe forme de cancer, inclusiv limfom intestinal si cancer de intestin subtire.
- Probleme ale sistemului nervos. Unele persoane cu boala celiaca pot dezvolta probleme precum convulsii sau o afectiune ce afecteaza nervii de la nivelul memebrelor (neuropatie periferica).

 

Boala celiaca rezistenta, care nu raspunde la regim

Boala celiaca care nu raspunde la dieta fara gluten este adesea cauzata de contaminarea dietei cu gluten. Consultarea cu un dietetician sau nutritionist poate ajuta la evitarea completa a glutenului in alimentatie.
Persoanele cu boala celiaca care nu raspund la regim ar putea prezenta urmatoarele probleme:
- Proliferare excesiva a bacteriilor din intestinul subtire (Small Intestinal Bacterial Overgrowth-SIBO)
- Colita microscopica
- Functie pancreatica afectata (insuficienta pancreatica)
- Sindromul colonului iritabil (IBS)
- Dificultati de digerare a zaharului gasit in produse lactate (lactoza), zahar de masa (zaharoza) sau un tip de zahar gasit in miere si fructe (fructoza)

Boala celiaca refractara

In cazuri rare, leziunile intestinale ale bolii celiace nu raspund la o dieta stricta fara gluten. Aceasta este cunoscuta sub numele de boala celiaca refractara. Daca mai exista semne si simptome dupa urmarea unei diete fara gluten timp de sase luni pana la un an, este posibil sa fie necesare teste suplimentare pentru a identifica si alte cauze pentru simptomele existente.

 

Care sunt simptomele bolii celiace?

 

Simptomele bolii celiace la adulti

Semnele si simptomele bolii celiace pot varia foarte mult si difera la copii si adulti. Semnele si simptomele digestive pentru adulti includ:
- Diaree
- Oboseala
- Pierdere in greutate
- Balonare si flatulenta
- Durere abdominala
- Greata si varsaturi
- Constipatie
Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre adultii cu boala celiaca au semne si simptome care nu au legatura cu sistemul digestiv, inclusiv:
- Anemia, de obicei din cauza deficitului de fier
- Pierderea densitatii osoase (osteoporoza) sau fragilizarea oaselor (osteomalacie)
- Eruptie cutanata insotita de mancarime si de vezicule (dermatita herpetiforma)
- Ulceratii bucale
- Dureri de cap si oboseala
- Leziuni ale sistemului nervos, inclusiv amorteala si furnicaturi in picioare si maini, posibile probleme cu echilibrul si tulburari cognitive
- Dureri articulare
- Functionare deficitara a splinei (hiposplenism)

Simptomele bolii celiace la copii

Copiii cu boala celiaca sunt mai predispusi decat adultii la dezvoltarea de probleme digestive, inclusiv:
- Greata si varsaturi
- Diaree cronica
- Abdomen umflat, crescut in volum
- Constipatie
- Balonare
- Scaune urat mirositoare

Incapacitatea de a absorbi nutrientii poate duce la:
- Deficit de dezvoltare pentru sugari
- Deteriorarea smaltului dintilor
- Pierdere in greutate
- Anemie
- Iritabilitate
- Statura mai mica decat normal 
- Pubertate intarziata
- Simptome neurologice, inclusiv tulburare de deficit de atentie/hiperactivitate (ADHD), dificultati de invatare, dureri de cap, lipsa de coordonare musculara si convulsii

Consultul medicului este necesar in caz de diaree sau disconfort digestiv care dureaza mai mult de doua saptamani si daca copilul este palid, iritabil, prezinta deficit in dezvoltare si crestere sau are un abdomen voluminos sau/si scaune voluminoase, urat mirositoare.
Inainte de a incerca o dieta fara gluten este necesar, de asemenea, consultul medicului. Daca consumul de gluten este oprit sau cantitatea de gluten ingerata este redusa inainte de a fi testat pentru boala celiaca, rezultatele testului pot fi modificate.

 

Cum poate fi diagnosticata boala celiaca?

Multe persoane traiesc cu boala celiaca fara sa stie. Doua teste de sange pot ajuta la diagnosticarea acesteia:
- Testele serologice pentru anticorpi. Nivelurile crescute ale anumitor anticorpi indica o reactie de tip imunitar la gluten.
- Testarea genetica pentru antigenele leucocitare umane (HLA-DQ2 si HLA-DQ8) pot fi utilizate pentru a exclude boala celiaca.
Este important ca testarea pentru boala celiaca sa aiba loc inainte de a adopta o dieta fara gluten. Eliminarea glutenului din dieta poate face ca rezultatele analizelor de sange sa para normale.
Daca rezultatele acestor teste indica boala celiaca, medicul poate prescrie probabil unul dintre urmatoarele teste suplimentare:
- Endoscopie. Aceasta procedura permite medicului sa examineze intestinul subtire cu ajutorul unui tub subtire de care este atasata o camera.
- Endoscopie capsulara. In cadrul acestei investigatii camera este localizata in interiorul unei capsule care se inghite. Aceasta efectueaza fotografii pe masura ce inainteaza in tractul digestiv. Fotografiile sunt transmise catre un dispozitiv, acestea putand fi vizualizate de catre medic.

Daca medicul suspecteaza dermatita herpetiforma, ar putea preleva o mica proba de tesut cutanat pentru a fi examinata la microscop.

 

Care este tratamentul bolii celiace?

O dieta stricta, fara gluten pe tot parcursul vietii este singura modalitate de a gestiona boala celiaca. Pe langa grau, alimentele care contin gluten includ:
- Orz
- Bulgur
- Durum
- Fulgi de cereale ce contin gluten
- Faina Graham
- Malt
- Secara
- Gris
- Spelta (o forma de grau)
Un dietetician care lucreaza cu persoane cu boala celiaca poate planifica pentru pacient o dieta sanatoasa fara gluten. Chiar si urmele de gluten din dieta pot fi daunatoare, chiar daca nu provoaca semne sau simptome.

Glutenul poate fi ascuns in alimente, medicamente si produse nealimentare, precum:
- Amidon alimentar modificat, conservanti si stabilizatori alimentari
- Medicamente pe baza de reteta si fara prescriptie medicala
- Suplimente de vitamine si minerale
- Suplimente nutritive si pe baza de plante
- Produse cosmetice
- Pasta de dinti si apa de gura
- Lipici pentru plicuri 
- Plastilina
Eliminarea glutenului din dieta va reduce treptat inflamatia din intestinul subtire, ajutand la o remitere a simptomelor. 

Suplimente cu vitamine si minerale
Daca anemia sau deficientele nutritionale sunt severe, medicul sau nutritionistul poate recomanda administrarea de suplimente. Daca tractul digestiv este afectat si exista probleme legate de absorbtia vitaminelor, medicul le poate administra injectabil.

Ingrijire ulterioara
Supravegherea medicala si controalele la intervale regulate de timp pot ajuta in gestionarea si urmarirea simptomelor, cat si la concluzia daca boala celiaca a raspuns sau nu la dieta fara gluten. Medicul va monitoriza raspunsul la dieta fara gluten prin analize de sange.
Pentru majoritatea persoanelor cu boala celiaca, o dieta fara gluten va permite intestinului subtire sa se vindece. Pentru copii, vindecarea intestinului dureaza de obicei trei pana la sase luni. Pentru adulti, vindecarea completa a intestinului poate dura cativa ani.
Daca simptomele persista sau daca simptomele reapar, este posibil sa fie nevoie de o endoscopie cu biopsie pentru a determina daca intestinul s-a vindecat.

Medicamente pentru controlul inflamatiei intestinale
Daca intestinul subtire este grav afectat sau este vorba despre boala celiaca refractara, medicul poate recomanda medicamente din clasa steroizilor pentru a controla inflamatia. Steroizii pot ameliora semnele si simptomele severe ale bolii celiace in timp ce intestinul se vindeca.

Tratamentul dermatitei herpetiforme
Dermatita herpetiforma este o eruptie cutanata caracterizata prin aparitia de vezicule si mancarime, ce poate sa apara la persoanele cu boala celiaca. Pentru aceasta boala exista tratament specific.

Boala celiaca refractara
In cazul bolii celiace refractare, intestinul subtire nu se va vindeca. Atunci probabil ca va fi necesara o evaluare intr-un centru specializat. Boala celiaca refractara poate fi destul de grava, iar in prezent nu exista un tratament dovedit.

Stil de viata si remedii la domiciliu

In cazul diagnosticului de boala celiaca, va trebui luata in considerare evitarea totala a alimentelor care contin gluten. Un nutritionist poate ajuta la planificarea unei diete sanatoase fara gluten.

Citirea etichetelor produselor

Este recomandata evitarea alimentelor ambalate, cu exceptia cazului in care sunt etichetate ca fiind fara gluten. Este de tinut cont ca exista emulgatori si stabilizatori care pot contine gluten. Pe langa cereale, paste si produse de patiserie, alte alimente ambalate care pot contine gluten includ:
- Bere si otet de malt
- Dulciuri
- Sosuri
- Imitatii de carne sau fructe de mare
- Carne procesata
- Amestecuri de orez
- Salate
- Sosuri, inclusiv sos de soia
- Gustari condimentate, cum ar fi tortilla si chipsurile de cartofi
- Supe
Ovazul pur nu este daunator pentru majoritatea persoanelor cu boala celiaca, dar poate fi contaminat cu gluten sau grau in timpul cresterii si procesarii. 

Alimente permise

Multe alimente de baza sunt permise intr-o dieta fara gluten, inclusiv:
- Oua
- Carne proaspata neprocesata
- Fructe
- Linte
- Majoritatea produselor lactate, cu exceptia cazului in care acestea agraveaza simptomele
- Nuci
- Cartofi
- Legume
- Vin si lichioruri distilate, cidru si bauturi spirtoase care nu contin alcool distilat din cereale

Cerealele si amidonurile permise intr-o dieta fara gluten includ:
- Amarant
- Hrisca
- Porumb
- Faina de porumb
- Fainuri fara gluten (orez, soia, porumb, cartofi, fasole)
- Tortilia de porumb pur
- Quinoa
- Orez inclusiv orez salbatic
- Tapioca

 

Bibliografie:

What is Celiac Disease?, Celiac Disease Foundation official website

Celiac disease, Mayo Clinic official website

Celiac Disease, Cleveland Clinic official website

Celiac disease, NHS official website

Celiac disease, WebMD official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Boala celiaca

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale