Streptococul beta hemolititc de grup A (Streptococcus pyogenes) (informatii utile)

Ce este streptococul beta hemolititc de tip A (GAS)?

Streptococul beta hemolititc de grup A (GAS) se refera la specia bacteriana Streptococcus pyogenes, care este o bacterie gram-pozitiva, raspandita in natura si care este adaptata in mod unic oamenilor. Streptococul de grup A (GAS) este responsabil pentru o varietate de infectii care afecteaza tractul respirator superior si pielea, variind de la forme usoare si superficiale pana la forme severe si invazive.

Clasificarea Streptococilor

Clasificarea Lancefield clasifica streptococii in grupuri serologice notate cu litere de la A la O. Au fost identificate cel putin 20 de grupuri serologice, cum ar fi grupurile A, B si C, iar Streptococul de grup A (GAS) apartine grupului Lancefield A.
Streptococul de grup A (GAS) a fost, de asemenea, subdivizat pe baza serotipurilor de antigene M-T exprimate pe suprafata lor.

 

Care sunt infectiile si bolile provocate de streptococul beta hemolitic de grup A (GAS)?

Streptococul de grup A este responsabil pentru o serie de boli, de la neinvazive la invazive. Marea majoritate a bolilor provocate de acesta sunt usoare si neinvazive, cum ar fi faringita streptococica, infectiile pielii si ale tesuturilor moi (cuma ar fi impetigo) si febra si eruptii cutanate (de exemplu, scarlatina). In cazuri rare, Streptococcus pyogenes patrunde in parti ale corpului unde bacteriile nu se gasesc in mod normal, cum ar fi in sangele, tesuturile profunde sau plamanii. Aceste infectii se numesc infectii GAS invaziv si pot duce la boli severe, cum ar fi fasciita necrozanta, sindromul de soc toxic si infectii pulmonare (cum ar fi pneumonia).

Bolile provocate de Streptococcul beta hemolititc de grup A pot fi clasificate in:

Boli neinvazive
- Impetigo
- Faringita streptococica
- Scarlatina
Boli invazive
- Celulita
- Sindromul de soc toxic streptococic
- Fasciita necrozanta 
Sechele mediate imun
- Febra reumatica acuta
- Glomerulonefrita post-streptococica

 

Cum se raspandeste streptococul beta hemolitic de grup A (GAS)?

Streptococul de grup A (GAS) infecteaza exclusiv oamenii. Acesta se raspandeste prin secretii respiratorii, fomite (obiecte sau materiale care pot transporta agenti patogeni) si contact direct cu pielea infectata (de exemplu, in cazurile de impetigo). Perioada de incubatie pentru Streptococul de grup A este de 2 pana la 5 zile, timp in care persoanele infectate sunt infectioase si pot sa transmita bacteria altor persoane.
Faringita cauzata de Streptococ de grup A (GAS) rezulta, de obicei, din transmiterea de la persoana la persoana prin secretii orofaringiene si picaturi respiratorii provenite de la persoanele infectate.
Streptococul de grup A (GAS) se poate localiza in faringe si la persoanele purtatoare asimptomatice sau poate fi identificat ca agent patogen ce cauzeaza faringita. Se estimeaza ca aproximativ 5% -15% dintre indivizii din populatia generala sunt purtatori de Streptococ de grup A (GAS) in cadrul populatiilor.

 

Care sunt factorii de risc pentru infectiile cu streptococ beta-hemolitic de grup A (GAS)?

Desi infectiile cu Streptococ de grup A (GAS) pot aparea la orice varsta, copiii, adultii mai in varsta si persoanele imunodeprimate au un risc mai mare de a se infecta. Streptococul de grup A  poate provoca boli si la persoane tinere si sanatoase, un studiu raportand aparitia acestuia la 25% dintre persoanele fara factori de risc identificabili.
Factorii de mediu si mediile aglomerate, cum ar fi scolile, gospodariile si casele de batrani, cresc in mod semnificativ riscul de transmitere. 
Faringita streptococica cu streptococ beta hemolitic de grup A este cea mai frecventa la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani si reprezinta principala cauza bacteriana a faringitei acute din acest grup. Streptococul de grup A reprezinta si cauza a 5% -15% din vizitele la medic a adultilor care acuza dureri in gat.
Faringita cu Streptococ de grup A apare de obicei, cel mai frecvent, in timpul iernii si la incepututul primaverii.

 

Care sunt simptomele infectiilor provocate de streptococul beta hemolititc de grup A (GAS)?

Infectiile cu Streptococ de grup A (GAS) se pot prezenta in diverse moduri, influentate de factori precum:
- localizarea infectiei
- toxinele bacteriene produse
- invazivitatea tulpinii
- starea imunitara a pacientului 
- daca infectia este superficiala sau profunda
Chiar si infectiile care apar usor, pot evolua rapid spre afectiuni severe. 

Faringita streptococica (faringita streptococica)

Simptomele faringitei streptococice includ de obicei:
- Durere in gat si rosu in gat
- Durere la inghitire
- Amigdale inflamate, rosii si pete albe pe amigdale
- Ganglioni limfatici umflati
- Petesii (pete rosii pe cerul gurii)
Simptomele mai putin frecvente pot include dureri de cap, varsaturi, dureri abdominale si scarlatina (eruptie cutanata) si afecteaza de obicei copiii.
Simptomele faringitei streptococice apar de obicei in doua pana la cinci zile dupa expunerea la GAS si se pot rezolva in decurs de o saptamana fara tratament. Cu toate acestea, tratamentul cu antibiotice este incurajat pentru a preveni manifestarile severe si raspandirea bacteriei la alte persoane.
In cazuri rare, faringitia streptococica poate duce la febra reumatica, boli renale, infectii ale urechilor si sinusurilor si abcese in jurul amigdalelor sau in gat.
Avand in vedere suprapunerea simptomelor cu alte infectii virale respiratorii, este important de stiut ca tusea, rinoreea (nasul care curge), raguseala si conjunctivita nu sunt de obicei observate la pacientii cu faringitia streptococica si sunt puternic sugestive pentru etiologia virusului, mai degraba decat pentru faringita streptococica.

Scarlatina

Scarlatina este cea mai frecventa in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 18 ani. Persoanele cu scarlatina pot prezenta eruptii cutanate rosii, umflaturi de dimensiuni foarte mici care se simt ca un smirghel la atingere. Eruptia poate aparea mai intai sub forma de pete mici, plate, pe trunchi, gat, sub brat si inghinal inainte de a se raspandi in alte parti ale corpului. De obicei, limba este, de asemenea, acoperita cu o pelicula alba, galbuie, cu puncte rosii inainte de a deveni rosu aprins, cunoscuta sub numele de limba cu aspect de capsuna.
Alte simptome comune ale scarlatinei pot include o febra ridicata, gat foarte dureros, rosu, durere la inghitire si ganglionii limfatici inflamati care sunt sensibili la atingere. Semnele si simptomele mai putin frecvente ale scarlatinei includ dureri de cap sau de corp, greata sau varsaturi si dureri de stomac.
Simptomele scarlatinei apar de obicei in decurs de una pana la cinci zile de la debutul bolii, iar eruptia cutanata dureaza aproximativ o saptamana. Pe masura ce eruptia dispare, pielea se poate exfolia timp de cateva saptamani.
In cazuri rare, scarlatina poate duce la glomerulonefrita post-streptococica si febra reumatica.

Febra reumatica

Febra reumatica apare de obicei ca raspuns imun la o infectie streptococica sau scarlatina care nu au fost tratate cu antibiotice. Simptomele includ:
- Febra
- Artrita (articulatii dureroase, sensibile)
- Dureri in piept
- Dificultati de respiratie
- Batai rapide ale inimii
- Suflu cardiac
- Oboseala
- Miscari ale corpului involuntare, aleatorii
Simptomele mai putin frecvente includ o eruptie cutanata rosie, fara mancarime si nedureroasa, care apare sub forma unor linii ondulate sau sub forma de noduli.

Impetigo nebulos (impetigo contagios)

Impetigo nonbulos este cel mai frecvent la copiii mici. Simptomele includ leziuni rosii, care apar sub forma de vezicule minuscule sau umflaturi rosii care se deschid si din care se scurge lichid sau puroi. Pe masura ce lichidul se usuca, ranile dezvolta cruste galbene, de culoarea mierii. Mancarimea este de obicei usoara si ranile se vindeca, in general, fara cicatrici.
Complicatiile impetigo sunt rare, dar pot include glomerulonefrita post-streptococica si febra reumatica.


Fasciita necrozanta

Fasciita necrozanta este o afectiune rara, invaziva si care pune viata in pericol, care poate fi cauzata de streptococul beta hemolititc de grup A. Simptomele includ un debut brusc care se manifesta prin inflamatie si durere severa la locul unei rani, care se raspandeste rapid, precum si febra.
Simptomele ulterioare pot include:
- Diaree
- Greata
- Oboseala
- Ulcere, vezicule sau pete negre pe piele
- Ameteala
- Modificari ale culorii pielii
Aceasta afectiune poate duce la moartea tesuturilor, sepsis, soc si insuficienta de organ si poate fi letala in 12-24 de ore.

Celulita

Simptomele initiale ale celulitei includ caldura locala, roseata, umflare, durere sau sensibilitate intr-o zona a pielii. Pe masura ce infectia se raspandeste, simptomele pot include si:
- Frisoane
- Febra
- Ganglioni limfatici umflati
In cazuri rare, celulita poate duce la bacteriemie si infectii in tesutul profund, inclusiv tromboflebita septica, endocardita infectioasa si artrita supurativa.

 

Cum sunt diagnosticate infectiile cu streptococ beta hemolititc de grup A (GAS)?

Faringita streptococica 

In faringita streptococica, probele prelevate cu tampon de la nivelul gatului reprezinta standardul de aur pentru identificarea acestuia. Cu toate acestea, eliberarea rezultatelor culturii dureaza de obicei 24 de ore sau mai mult, ceea ce intarzie initierea unui tratament si izolarea pacientului in scop epidemiologice.

Un test rapid de detectare a antigenului (RADT) poate fi utilizat pentru a diagnostica faringita streptococica. RADT are o sensibilitate de aproximativ 85% la copii, desi variabilitate exista, in timp ce specificitatea sa este de 95%. 

Alte infectii

Pentru alte locuri de infectie, fie superficiale sau profunde (cum ar fi pielea, sangele sau plamanii), culturile bacteriene sunt utilizate ca metode de diagnostic.

Testul PCR poate fi, de asemenea, utilizat pentru a identifica tulpini streptococice specifice, in special in cazurile complicate.

 

Care este tratamentul infectiilor cu streptococ beta hemolititc de grup A (GAS)?

Streptococul beta hemolititc de grup A poate fi asociat cu o morbiditate crescuta si se situeaza printre primele zece cauze infectioase de mortalitate. 
Antibioticele beta-lactamice sunt eficiente in tratamentul infectiilor cu streptococ beta hemolititc de grup A si raman tratamentul preferat atat pentru infectiile neinvazive, cat si pentru cele invazive. Penicilina continua sa fie standardul de aur pentru tratamentul streptococului beta hemolititc de grup A. Pentru pacientii cu alergii la penicilina, macrolidele (de exemplu, eritromicina) si lincosamidele (de exemplu, clindamicina) sunt alternativele. 
Alegerea terapiei trebuie sa fie ghidata de localizarea si severitatea infectiei, modelele locale de rezistenta la antibiotice asociate cu streptococului beta hemolititc de grup A si profilul alergic al pacientului.
Antibioterapia orala este de obicei recomandat timp de zece zile atunci cand se trateaza faringita streptococica. Regimurile recomandate includ penicilina V sau amoxicilina administrate timp de zece zile pe cale orala. Un tratament alternativ pentru faringita streptococica este o singura doza intramusculara de penicilina G, in special pentru pacientii la care este putin probabil sa finalizeze cursul complet de antibiotice orale.
Antibioticele cu spectru larg trebuie initiate pentru infectiile severe cu streptococ de grup A, cum ar fi fasciita necrozanta, pentru a asigura acoperirea in asteptarea rezultatelor culturii. Pentru infectii severe, clindamicina este adesea adaugata la regimul de antibiotice (de exemplu, penicilinei), deoarece poate inhiba productia de superantigen. In plus fata de antibiotice, pentru aceste infectii severe sau sistemice ar trebui implementate masuri de sustinere, cum ar fi administrarea intravenoasa de lichid si managementul tensiunii arteriale cu medicatie vasopresoare.

 

Bibliografie:

Newberger R, Hollingshead CM. Group A Streptococcal Infections. [Updated 2025 Jan 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-.
Group A Streptococcus, National Collaborating Centre for Infectious Diseases Canada official website
Clinical Considerations for Group A Streptococcus, CDC official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 01-04-2025

Produse din categoria Streptococul beta hemolititc de grup A (Streptococcus pyogenes)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale