Fier (ingrediente active)

Ce este fierul si care este rolul lui?

Fierul este un mineral, o componenta esentiala a hemoglobinei, o proteina din eritrocite (globulele rosii) care transfera oxigenul de la plamani la tesuturi. Ca si componenta a mioglobinei, o alta proteina care furnizeaza oxigen, fierul sustine metabolismul muscular si intretine tesutul conjunctiv sanatos. Fierul este, de asemenea, necesar pentru crestere, dezvoltare neurologica, functionarea celulara si sinteza unor hormoni.

Care sunt cele mai importante surse de fier?

Cele mai bogate surse de fier hem includ carnea slaba si fructele de mare. Sursele alimentare de fier nonhem includ nucile, fasolea, legumele si produsele din cereale fortificate. 
Fierul hem are o biodisponibilitate mai mare decat fierul nonhem.
Unele alimente pe baza de plante care sunt surse bune de fier, cum ar fi spanacul, au o biodisponibilitate scazuta a fierului deoarece contin inhibitori ai absorbtiei fierului, cum ar fi polifenolii.

Care sunt cauzele deficitului de fier?
Anemia prin deficit de fier poate sa apara daca nivelul de fier este foarte scazut, insuficient. Afectiunea se dezvolta atunci cand lipseste fierul de care au nevoie celulele rosii din sange. Factorii care pot reduce nivelul fierului din organism includ:
- Pierderi de sange (sangerari abundente in timpul perioadelor lunare sau dupa nastere, afectiuni precum ulcerul, boala inflamatorie intestinala si boala celiaca ce pot provoca sangerari la nivelul tractului gastrointestinal, medicamente cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care pot provoca sangerari ale tractului gastrointestinal, iterventii chirurgicale si leziuni traumatice, sangerari la nivelul tractului urinar)
- Unele conditii de sanatate si medicamente pot scade absorbtia fierului. Acestea pot include: tulburari genetice rare, anumite afectiuni digestive, cum ar fi colita ulceroasa si boala Crohn, interventii chirurgicale la nivelul intestinului si stomacului, afectiuni care pot distruge celulele rosii  (anumite infectii, boli autoimune si tulburari hematologice mostenite).
Anemia feripriva se poate dezvolta daca dieta nu contine suficient fier sau daca aveti o crestere a necesarului de fier din organism (de exemplu, in timpul sarcinii).

Care sunt simptomele anemiei datorate deficitului de fier?
Este posibil sa nu aveti nici un simptom daca aveti o anemie usoara.Formele mai severe de anemie se pot manifesta prin urmatoarele simptome:
- Senzatie de oboseala (oboseala).
- Piele palida.
- Respiratie dificila.
- Dureri in piept.
- Batai rapide ale inimii.
- Ameteala.
- Durere de cap.
- Senzatie de frig (inclusiv senzatia de maini si picioare reci).
- Infectii (cauzate de probleme cu sistemul dumneavoastra imunitar).
- Picioare nelinistite manifestate printr-o nevoie puternica de a-ti misca picioarele.

Cum este diagnosticata anemia?
Medicul va poate recomanda hemoleucograma completa. Testul de sange va va masura hemoglobina si numarul de celule rosii. Daca aceste nivelurile sunt scazute, medicul poate pune un diagnostic de anemie.

Cum se trateaza anemia?
In functie de cauza anemiei, tratamentul dumneavoastra poate varia. Medicul va poate recomanda consumul de alimente bogate in fier. Va poate sugera, de asemenea, un supliment de fier oral sau va poate recomanda tratament cu fier intravenos, in functie de situatie. In cazul suplimentelor orale, vitamina C ajuta la absorbtia acestuia.

Bibliografie:

Iron, NIH-National Institutes of Health official website

Iron Supplement , Cleveland Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 05-09-2022

Produse care contin Fier

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale