Anemia prin deficit de fier (Anemia feripriva) (afecțiuni medicale)

Ce este anemia feripriva si care este rolul fierului in organism?

Anemia prin deficit de fier sau anemia feripriva este cauzata de o carenta de fier. Fierul este foarte important in mentinerea multor functii ale corpului, inclusiv in productia de hemoglobina, o molecula din sange care transporta oxigenul. Fierul este, de asemenea, necesar pentru a mentine celulele, pielea, parul si unghiile sanatoase.
Fierul din alimentatie este absorbit in organism de celulele care captusesc tractul gastrointestinal. Fierul este apoi eliberat in fluxul sanguin, unde o proteina numita transferina se ataseaza de el si furnizeaza fierul in ficat. Fierul este stocat in ficat sub forma de feritina si eliberat in functie de nevoile organismului pentru a produce noi globule rosii in maduva osoasa. Cand celulele rosii din sange nu mai functioneaza corespunzator (dupa aproximativ 120 de zile), ele sunt reabsorbite de splina. Fierul din aceste celule vechi poate fi, de asemenea, reutilizat de catre organism.

 

Care sunt categoriile de risc, mai predispuse la dezvoltarea anemiei feriprive?

Deficitul de fier este foarte frecvent, in special in randul femeilor si persoanelor care au o dieta saraca in fier. Urmatoarele grupuri de persoane au cel mai mare risc de aparitie al anemiei cu deficit de fier:
- Femeile care au menstruatie, mai ales daca menstruatia este abundenta
- Femeile insarcinate, care alapteaza sau care au nascut recent
- Persoane care au suferit interventii chirurgicale majore sau traumatisme fizice
- Persoanele cu boli gastrointestinale, cum ar fi boala celiaca sau boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasa sau boala Crohn
- Persoanele cu ulcer peptic
- Persoanele care au suferit proceduri bariatrice, in special operatii de bypass gastric
- Vegetarienii, veganii si alte persoane ale caror diete nu includ alimente bogate in fier (Fierul din legume, chiar si din cele care sunt bogate in fier, nu este absorbit la fel de bine ca fierul din carne alba si rosie si peste.)
- Copiii care beau mai mult de 500-700 ml de lapte de vaca- laptele de vaca nu numai ca contine putin fier, dar poate, de asemenea, sa scada absorbtia fierului. 
- Sugari si copiii mici. Sugarii, in special cei cu greutate mica la nastere sau nascuti prematur, care nu primesc suficient fier din laptele matern sau din laptele praf pot fi expusi riscului de deficienta de fier. 
Alte cauze mai putin frecvente ale deficitului de fier includ:
- Pierderea de sange din tractul gastro-intestinal din cauza gastritei (inflamatia stomacului), esofagita (inflamatia esofagului), ulcere la nivelul stomacului sau intestinului, hemoroizi, angiodisplazie (vase de sange cu scurgeri similare cu venele varicoase din tractul gastrointestinal), infectii precum ca diverticulita sau tumori la esofag, stomac, intestin subtire sau colon
- Sangerari nazale cronice
- Pierderi de sange la nivelul rinichilor sau vezicii urinare
- Donari frecvente de sange
- Hemoliza intravasculara, o afectiune in care celulele rosii din sange se descompun in fluxul sanguin, eliberand fier care se pierde apoi in urina. Acest lucru se intampla uneori la persoanele care fac exercitii fizice intense, in special jogging. Acest lucru poate provoca traumatisme ale vaselor mici de sange din picioare, asa-numita ,,hematurie de mars". Hemoliza intravasculara poate fi observata si in alte afectiuni, inclusiv valvulele cardiace deteriorate sau tulburari rare, cum ar fi purpura trombocitopenie trombotica (TTP) sau hemoliza intravasculara difuza (DIC).

 

Care sunt semnele si simptomele anemiei feriprive?

Simptomele anemiei cu deficit de fier sunt legate de scaderea oxigenarii intregului corp si pot include:
- Piele palida sau galbuie
- Oboseala inexplicabila sau lipsa de energie
- Dificultati de respiratie sau dureri in piept, in special in timpul activitatii fizice
- Slabiciune generalizata inexplicabila
- Batai rapide ale inimii
- Sunt de pocnituri in urechi
- Dureri de cap, mai ales pe parcursul activitatilor fizice
- Pofta de gheata sau argila - "picofagia"
- Limba dureroasa sau neteda
- Unghii fragile sau caderea parului

 

Care pot fi complicatiile anemiei feriprive?

Anemia usoara, de obicei, nu provoaca complicatii. Netratata, anemia cu deficit de fier poate deveni severa si poate duce la probleme de sanatate precum:
- Afectare cardiaca. Anemia cu deficit de fier poate provoca tahicardie si aritmii. Inima trebuie sa pompeze mai mult sange pentru a compensa lipsa de oxigen din sange. 
- Complicatii in sarcina. La femeile insarcinate, anemia severa cu deficit de fier a fost corelata cu nasteri premature si nasterea copiilor cu greutate mica la nastere. Dar afectiunea poate fi prevenita prin suplimentare cu fier.
- Probleme de crestere si dezvoltare la copii. La sugari si copii, deficitul sever de fier poate duce la anemie, precum si la intarzierea cresterii si dezvoltarii. In plus, anemia cu deficit de fier este asociata cu o susceptibilitate crescuta la infectii.

 

Cum este diagnosticata anemia feriprive?

Anemia feripriva este diagnosticata prin teste de sange care ar trebui sa includa o hemoleucograma completa. Pot fi recomandate teste suplimentare pentru a evalua nivelurile de feritina serica, fier, capacitatea totala de legare a fierului si/sau transferina. La o persoana care este anemica din cauza deficientei de fier, aceste teste arata de obicei urmatoarele rezultate:
- Hemoglobina si hematocrit scazute
- Volumul celular mediu eritrocitar scazut
- Feritina scazuta
- Nivel scazut de fier seric 
- Transferina mare sau capacitate totala de legare a fierului mare
- Saturatie fierului scazuta 

 

Cum se trateaza deficitul de fier sau anemia feripriva?

Chiar si atunci cand cauza deficitului de fier poate fi identificata si tratata, este totusi necesar sa se administreze fier pana cand deficitul este corectat si rezervele de fier ale organismului sunt reinnoite. In unele cazuri, cand cauza nu poate fi identificata sau corectata, pacientul poate fi nevoit sa primeasca fier suplimentar constant.

Exista mai multe moduri de a creste aportul de fier:

Dieta

- Carne: carne de vita, porc sau miel, in special organe, cum ar fi ficatul
- Carne de pasare de curte: pui, curcan si rata, in special ficat si carne inchisa la culoare
- Peste, in special crustacee, sardine si hamsii
- Plante cu frunze verzi din familia cruciferelor precum broccoli, varza, napi si verdeturi
- Leguminoase, inclusiv fasole si mazare
- Paste, cereale, orez si cereale imbogatite cu fier

Suplimente cu fier

Cantitatea de fier necesara pentru tratarea pacientilor cu deficit de fier este mai mare decat cantitatea gasita in majoritatea suplimentelor zilnice de multivitamine. Pentru prescrierea dozei corecte de fier este necesar consultul medicului.
Fierul se administreza de regula pe stomacul gol, dar, avand in vedere ca poate cauza discomfort abdominal si probleme gastrice, este posibil sa fie necesara administrarea sa impreuna cu alimente. Daca se administreaza antiacide, trebuie administrate comprimatele cu fier cu doua ore inainte sau cu patru ore dupa antiacide. De asemenea, anumite alimente precum ceaiul, cafeaua, alimentele bogate in calciu si fibre, pot influenta absorbtia fierului. Vitamina C (acidul ascorbic) imbunatateste absorbtia fierului, iar unii medici vitamina C impreuna cu tabletele cu fier.
Posibilele efecte secundare ale comprimatelor cu fier pot fi: disconfort abdominal, greata, varsaturi, diaree, constipatie si scaune inchise la culoare. De aceea, medicul poate recomanda si un laxativ impreuna cu acesta.

Suplimente de fier trebuie administrate numai sub supraveghere medicala deoarece:
- o supradozare a tratamentului poate provoca intoxicatii cu fier
- suplimentele cu fier pot interfera, de asemenea, cu alte minerale din organism
- pot interfera cu activitatea si functionarea sistemului imunitar

Fier intravenos

In unele cazuri, medicul poate recomanda fier intravenos. Fierul intravenos poate fi necesar pentru a trata deficienta de fier la pacientii care nu absorb bine fierul in tractul gastrointestinal, la pacientii cu deficit sever de fier sau cu pierderi cronice de sange, la pacientii care primesc suplimentar eritropoietina, un hormon care stimuleaza productia de sange sau la pacientii care nu pot tolera fierul oral. 

Transfuzii de sange

Transfuziile pot fi administrate pacientilor cu anemie severa cu deficit de fier, care sangereaza activ sau care au simptome semnificative, cum ar fi durere in piept, dificultati de respiratie sau slabiciune. Se fac transfuzii pentru a inlocui celulele rosii deficitare si nu vor corecta complet deficitul de fier. Transfuziile vor oferi doar o imbunatatire temporara. 

 

Cum poate fi prevenita anemia feripriva?

Riscul de a dezvolta anemie prin deficit de fier poate fi scazut prin:
- Alegerea alimentelor bogate in fier
- Alegerea alimentelor care contin vitamina C pentru a imbunatati absorbtia fierului
Pentru a preveni anemia feripriva la sugari, bebelusul poate fi hranit cu lapte matern sau cu lapte imbogatit cu fier in primul an de viata. Laptele de vaca nu este o sursa buna de fier pentru bebelusi si nu este recomandat copiilor sub 1 an. Dupa varsta de 6 luni, bebelusul poate fi hranit cu alimente bogate in fier sau fortifiate cu fier. Dupa varsta de un an, copiii nu ar trebui sa bea o cantitate mai mare de 600 ml de lapte pe zi. Prea mult lapte poate interfera cu absorbtia fierului sau poate diminua cantitatea de alimente bogate in fier din dieta.


Bibliografie:

Iron-Deficiency Anemia, American Society of Hematology official website
Iron deficiency anaemia, NHS official website
Iron deficiency, Health Direct official website
Iron deficiency anemia, Mayo Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Anemia prin deficit de fier (Anemia feripriva)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale