Anemie (afecțiuni medicale)

Ce este anemia?

Anemia este o afectiune definita printr-un nivel insuficient de globule rosii sanatoase care sa transporte suficient oxigen catre tesuturile corpului. Anemia are ca si principale simptome oboseala si slabiciunea.
Exista multe forme de anemie, fiecare avand propria sa cauza. Anemia poate fi temporara sau pe termen lung si poate varia de la usoara la severa. In cele mai multe cazuri, anemia are mai multe cauze. Consultati-va medicul daca banuiti ca aveti anemie. Anemia poate reprezenta si un semnal de alarma pentru boli grave.
Tratamentele pentru anemie depind de cauza si variaza de la administrarea de suplimente pana la proceduri medicale. Puteti prevenianumite tipuri de anemie printr-o dieta sanatoasa si variata.

Care sunt tipurile de anemie?

- Anemie aplastica
- Anemia prin deficit de fier
- Anemia cu celule secera
- Talasemia
- Anemia prin deficit de vitamine

Care sunt simptomele anemiei?

Semnele si simptomele anemiei variaza in functie de cauza si severitatea anemiei.In unele cazuri, este posibil sa nu aveti simptome.
Semnele si simptomele, daca apar, pot include:
- Oboseala
- Slabiciune
- Piele palida sau galbuie
- Batai neregulate ale inimii
- Dificultati de respiratie
- Ameteli sau ameteli
- Dureri in piept
- Mainile si picioarele reci
- Dureri de cap

Daca simtiti o oboseala persistenta este recomandat sa efectuati un consult medical.
Oboseala are multe cauze pe langa anemie, asa ca nu presupune ca oboseala nu poate fi legata obligatoriu de anemie. 

Care sunt cauzele generale ale anemiei?
Anemia se poate datora unei afectiuni prezente inca de la nastere (congenitala) sau unei afectiuni pe care o dezvoltati (dobandita). Anemia apare atunci cand sangele prezinta un deficit de celule rosii.
Acest lucru se poate intampla daca:
- Corpul nu produce suficiente celule rosii 
- Are loc o sangerare care va face sa pierdeti celulele rosiimai repede decat pot fi refacute si inlocuite
- Corpul distruge celulele rosii din sange

Care este rolul celulelor rosii din sange?
Corpul produce trei tipuri de celule sangvine: celulele albe din sange pentru a lupta impotriva infectiilor, trombocitele pentru a ajuta la coagularea sangelui si globulele rosii pentru a transporta oxigenul din plamani in restul corpului si dioxidul de carbon din corp inapoi la plamani.
Celulele rosii din sange contin hemoglobina - o proteina bogata in fier care da sangelui culoarea rosie. Hemoglobina permite celulelor rosii din sange sa transporte oxigenul din plamani catre toate partile corpului si sa transporte dioxidul de carbon din alte parti ale corpului catre plamani pentru a fi expirat.

Majoritatea celulelor sangvine, inclusiv celulele rosii , sunt produse in mod regulat in maduva osoasa - un material spongios gasit in cavitatile multor oase mari. Pentru a produce hemoglobina si celule rosii din sange, corpul dumneavoastra are nevoie de fier, vitamina B12, acid folic si alti nutrienti.

Care sunt cauzele anemiei in functie de tipul de anemie?
Diferite tipuri de anemie au cauze diferite.
- Anemia prin deficit de fier. Acest tip de anemie, care este si cel mai frecvent, este cauzat de lipsa de fier in corpul dumneavoastra. Maduva are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina. Fara un nivel adecvat de fier, corpul tau nu poate produce suficienta hemoglobina pentru celulele rosii din sange.
Fara suplimentarea cu fier, acest tip de anemie apare la multe femei insarcinate. Este, de asemenea, cauzata de pierderi de sange, cum ar fi din cauza sangerarii menstruale abundente, ulcer gatric hemoragic, etc. Este important sa se determine sursa deficientei de fier pentru a preveni reaparitia anemiei.
- Anemia prin deficit de vitamine. Pe langa fier, corpul are nevoie de folati si vitamina B-12 pentru a produce suficiente globule rosii sanatoase. O dieta lipsita de acesti nutrienti poate duce la scaderea productiei de globule rosii. 
Unele persoane care consuma suficient B-12 nu absorb aceasta vitamina. Acest lucru poate duce la anemie cu deficit de vitamine, cunoscuta si sub numele de anemie pernicioasa.
- Anemia cauzata de inflamatie. Anumite boli - cum ar fi cancerul, HIV/SIDA, artrita reumatoida, bolile de rinichi, boala Crohn si alte boli inflamatorii acute sau cronice - pot interfera cu productia de globule rosii.
- Anemie aplastica. Aceasta anemie rara, care pune viata in pericol, apare atunci cand corpul nu produce suficiente globule rosii. Cauzele anemiei aplastice includ infectii, anumite medicamente, boli autoimune si expunerea la substante chimice toxice.
- Anemii asociate cu o boala a maduvei osoase. O varietate de boli, cum ar fi leucemia si mielofibroza, pot provoca anemie, afectand productia de sange in maduva osoasa. 
- Anemii hemolitice. Acest grup de anemii se dezvolta atunci cand celulele rosii din sange sunt distruse mai repede decat le poate inlocui maduva osoasa. Anumite boli ale sangelui cresc rata de distrugere a globulelor rosii. O anemie hemoliticase poate mosteni sau o puteti dezvolta mai tarziu in viata.
- Anemia celulelor secera. Aceasta afectiune mostenita si uneori grava este o anemie hemolitica. Este cauzata de o forma defectuoasa de hemoglobina care forteaza celulele rosii din sange sa adopte o forma anormala de semiluna (secera). Aceste celule sanguine neregulate mor prematur, ducand la o lipsa cronica de globule rosii.

Care sunt factorii de risc pentru anemie?
Acesti factori va expun un risc crescut de anemie:
- O dieta lipsita de anumite vitamine si minerale. O dieta constant saraca in fier, vitamina B-12, acid folic si cupru creste riscul de anemie.
- Tulburari intestinale. Daca aveti o tulburare intestinala care afecteaza absorbtia nutrientilor in intestinul subtire, cum ar fi boala Crohn si boala celiaca, va expuneti riscului de anemie.
- Menstruatie
- Sarcina
- Conditii cronice. Daca aveti cancer, insuficienta renala sau alta afectiune cronica, ati putea fi expus riscului de anemie. Aceste conditii pot duce la o lipsa de globule rosii.
- Pierderea lenta si cronica de sange de la un ulcer sau o alta sursa poate epuiza depozitul de fier din organism, ceea ce duce la anemie prin deficit de fier.
- Istoricul familial reprezinta un factor de risc pentru anumite tipuri de anemii ce pot fi mostenite
- Alti factori. Un istoric al anumitor infectii, boli de sange si tulburari autoimune creste riscul de anemie. Alcoolismul, expunerea la substante chimice toxice si utilizarea unor medicamente pot afecta productia de globule rosii si pot duce la anemie.
- Varsta. Persoanele peste 65 de ani au un risc crescut de anemie.

Care sunt complicatiile anemiei?
Lasata netratata, anemia poate provoca multe probleme de sanatate, cum ar fi:
- Oboseala extrema
- Complicatii ale sarcinii. Femeile insarcinate cu anemie prin deficit de folat pot avea mai multe sanse de a avea complicatii, cum ar fi nasterea prematura.
- Probleme cardiace. Anemia poate duce la batai rapide sau neregulate ale inimii (aritmie). 

Cum putem diagnostica anemia?
Pentru a diagnostica anemia, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va intrebe despre istoricul dumneavoastra medical si familial, sa efectueze un examen fizic si sa recomande urmatoarele teste:
- Hemoleucograma completa. Pentru anemie, medicul dumneavoastra va fi probabil interesat de hematocrit si de hemoglobina.
Teste de diagnostic suplimentare
Daca primiti diagnosticul de anemie, medicul dumneavoastra ar putea sa recomande si alte teste suplimentare pentru a determina cauza.

Care este tratamentul anemiei?
Tratamentul anemiei depinde de cauza.
- Anemia prin deficit de fier. Tratamentul pentru aceasta forma de anemie implica de obicei administrarea de suplimente cu fier si schimbarea dietei. 
Daca o cauza a deficientei de fier este pierderea de sange - alta decat din cauza menstruatiei - trebuie localizata sursa sangerarii si oprita sangerarea. 
- Anemii cu deficit de vitamine. Tratamentul pentru deficienta de acid folic, vitamina B12 si vitamina C implica suplimente alimentare si cresterea aportului acestor nutrienti din dieta dumneavoastra.
Daca sistemul dumneavoastra digestiv are probleme cu absorbtia vitaminei B-12 din alimentele pe care le consumati, este posibil sa aveti nevoie de administrare injectabila efectuata in cadru unei clinici de catre personal calificat.
- Anemia cauzata de boli cronice. Nu exista un tratament specific pentru acest tip de anemie. Medicii se concentreaza pe tratarea bolii de baza. Daca simptomele devin severe, o transfuzie de sange sau injectiile cu un hormon sintetic produs in mod normal de rinichi (eritropoietina) ar putea ajuta la stimularea productiei de globule rosii si la atenuarea oboselii.
- Anemie aplastica. Tratamentul pentru aceasta anemie poate include transfuzii de sange pentru a creste nivelul de celule rosii din sange. Este posibil sa aveti nevoie de un transplant de maduva daca maduva nu poate produce celule sangvine sanatoase.
- Anemii asociate cu o boala a maduvei osoase. Tratamentul acestor boli poate include medicamente, chimioterapie sau transplant de maduva osoasa.
- Anemii hemolitice. Gestionarea anemiilor hemolitice include evitarea medicamentelor suspecte, tratarea infectiilor si administrarea de medicamente care suprima sistemul imunitar, daca una din cauze este o boala autoimuna. Anemia hemolitica severa necesita, in general, tratament continuu.
- Anemia cu celule in secera. Tratamentul poate include oxigen, analgezice si lichide orale si intravenoase pentru a reduce durerea si a preveni complicatiile. Medicii ar putea recomanda, de asemenea, transfuzii de sange, suplimente de acid folic si antibiotice. Un medicament impotriva cancerului numit hidroxiuree  este, de asemenea, utilizat pentru a trata anemia cu celule falciforme.
- Talasemia. Majoritatea formelor de talasemie sunt usoare si nu necesita tratament. Formele mai severe de talasemie necesita, in general, transfuzii de sange, suplimente de acid folic, medicamente, indepartarea splinei sau un transplant de celule stem.

Bibliografie:

Anemia, Mayo Clinic official website

Anemia, NHS official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 11-07-2023

Produse din categoria Anemie

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale