Ce este laminarea sprancenelor?
Laminarea sprancenelor este o procedura relativ noua, care presupune aplicarea unei solutii chimice care conduce la o mai buna maleabilitate a firelor de par de la nivelul sprancenelor. Solutie desface legaturile chimice din firul de par care asigura rigiditarea cestuia si ulterior, firele pot fi aranjate si fixate intr-o anumita pozitie si forma. Laminarea sprancenelor este o procedura neinvaziva si nedureroasa. Laminarea este utilizata pentru a schimba directia firelor de par de la nivelul sprancenelor, pentru a umple golurile din sprancene si pentru a crea sprancene cu aspect mai plin, cat mai apropiat de cel natural.
Cand si pentru ce se utilizeaza procedura de laminare a sprancenelor?
Procedura de laminare a sprancenelor poate fi utilizata in urmatoarele cazuri:
- sprancene subtiri
- sprancene cu fire de par greu de stilizat
- caderea parului de la nivelul srancenelor din cauza procesului normal de imbatranire
- sprancene pensate sau epilate excesiv
Laminarea sprancenelor poate fi o alternativa la microblading, geluri pentru sprancene sau alte metode de styling pentru a obtine o forma specifica a sprancenelor.
Ce presupune procesul de laminare a sprancenelor si care sunt pasii procedurii?
Procedura de laminare a sprancenelor variaza usor in functie de aspectul dorit, insa cel mai frecvent implica urmatorii pasi:
- De obicei, inainte de procedura se efectueaza un test cutanat pentru a verifica daca persoana este alergica la crema de indreptare a firelor de par din sprancene. Aceasta este o crema infuzata cu keratina.
- Primul pas al procedurii consta in curatareaa zonei sprancenelor si marcarea formei care se potriveste cel mai bine formei fetei.
- Tehnicianul foloseste un aplicator pentru a aplica crema de lifting pe sprancene. Crema actioneaza asupra firelor de par, facandu-le usor de modelat in scopul obtinerii noii forme.
- Dupa aplicare, parul se va peria uniform intr-o singura directie, apoi se va acoperi zona cu o folie de plastic timp de cateva minute. Timpul de actiune variaza in functie de textura firelor de par din sprancene.
- Ulterior, se va indeparta crema si se va aplica o solutie pentru a fixa firele de par ale sprancenelor in noua forma.
- Se acopera sprancenele cu o folie de plastic timp de cateva minute din nou.
- Se indeparteaza solutia de la nivelul sprancenelor si se curata zona de orice reziduu de produs cosmetic.
- Se va aplica un ulei sau un ser hranitor adecvat.
Procesul dureaza aproximativ 45-60 de minute. Dupa procedura, o persoana poate opta pentru proceduri suplimentare de ingrijire a sprancenelor, cum ar fi pensarea, nuantarea sau ceruirea acestora.
Laminarea sprancenelor se poate face si la domiciliu cu ajutorul unui kit de laminare al sprancenelor.
Ce nu este indicat sa se faca imediat dupa procedura de laminare a sprancenelor?
Este important ca dupa procedura de laminare a sprancenelor sa se evite contactul sprancenelor cu apa in urmatoarele 24 de ore. Acest lucru include evitarea contactului zonei tratate cu apa, cu aburi, cu transpiratia sau cu alte produse cosmetice de ingrijire a pielii care nu au fost recomandate de catre tehnician.
De asemenea, este important sa nu se utilizeze produse exfoliante sau produse pe baza de retinol timp de 72 de ore pentru a preveni iritarea pielii.
Care sunt beneficiile laminarii sprancenelor?
Laminarea sprancenelor poate contribui la atenuarea sau la rezolvarea unei varietati de probleme de la nivelul sprancenelor precum:
- rarirea parului care poate sa apara odata cu varsta
- prezenta golurilor in sprancene cauzate de pesatul excesiv sau de epilare
- fire de par indisciplinate, orientate in diferite directii, care nu pot fi aranjate prin metode clasice
- forma inestetica a sprancenelor
Laminarea sprancenelor poate fi utilizata pentru a crea un aspect mai plin, mai disciplinat si o forma mai groasa a sprancenelor.
Avantajele procesului de laminare al sprancenelor pot fi urmatoarele:
- Procedura este de obicei neinvaziva si nedureroasa
- Sprancenele capata un aspect aproape de cel natural
- Nu se utilizeaza vopsea permanenta sau semipermanenta, fiind un proces reversibil
Cat dureaza efectul laminarii sprancenelor?
Efectele laminarii sprancenelor dureaza de obicei 6-8 saptamani. Parul laminat creste urmand ciclul natural de crestere, care este de aproximativ 6-8 saptamani. Hidratarea si ingrijirea regulata a sprancenelor poate ajuta la prelungirea efectelor tratamentului si la mentinerea sanatoasa a firelor de par de la nivelul sprancenelor.
Care sunt potentialele riscuri si efecte secundare asociate laminarii sprancenelor?
Laminarea sprancenelor este un proces nedureros si neinvaziv in comparatie cu alte proceduri, dar totusi prezinta riscuri potentiale si efecte secundare. Acestea sunt legate de substantele chimice utilizate in procesul de laminare.
Zona din apropierea pleoapelor este foarte sensibila si de aceea este predispusa la iritatii cauzate de substantele chimice utilizate in procesul de laminare. Iritatia poate aparea la nivelul pileii de deasupra si de sub sprancene.
Reactiile adverse potentiale includ:
- roseata sau decolorare a pielii
- inflamatie
- mancarime
- piele uscata
- exfolierea pielii
Care sunt contraindicatiile laminarii sprancenelor?
Laminarea sprancenelor poate sa nu fie potrivita pentru persoanele cu:
- piele sensibila
- eczema
- dermatita de contact
- alergii la substante chimice
- rozacee
La fel ca parul scalpului tratat chimic, firele sprancenelor pot deveni uscate, slabite si predispuse la rupere, daca se efectueaza proceduri repetate de laminare.
Exista, de asemenea, un risc de afectare a vederii daca substanta chimica utilizata pentru laminarea sprancenelor intra accidental in ochi in timpul procedurii. Complicatiile oculare legate de tratamentele din zona ochilor ar putea varia de la uscaciune oculara pana la pierderea vederii.
Care sunt alternativele la procesul de laminare al sprancenelor?
Exista mai multe tratamente pentru sprancene care pot fi considerate alternative la procesul de laminarea si care ajuta la obtinerea unei forme estetice a acestora si a unui aspect mai bogat:
- Micropigmentarea, care poate fi de mai multe feluri:
• Microblading: Aceasta procedura foloseste un dispozitiv cu ace pentru a introduce cerneala semipermanenta in pielea de la nivelul sprancenelor.
• Nanoblading: Aceasta tehnica implica utilizarea unor ace de foarte mici dimensiuni pentru a crea linii fine care seamana ca dimensiunea si diametru cu parul natural.
• Microshading: Acesta este un alt tip de procedura de micropigmentare care implica plasarea de puncte fine in pielea de la nivelul sprancenelor, creand un efect difuz, de umbra.
- Tatuarea sprancenelor: Aceasta este o procedura de tatuaj permanent care plaseaza cerneala de tatuaj in straturile mai profunde ale pielii.
- Geluri pentru sprancene: Acestea functioneaza ca rimelul pentru sprancene, ordonand sprancenele si mentinandu-le in pozitite fixa. De asemenea, acestea pot da volum, adauga culoare si pot crea un efect de lifting al sprancenelor.
- Nuantarea sprancenelor: Acest proces presupune aplicarea vopselei semipermanente peste sprancene pentru a defini si a imbunatati forma sprancenelor.
- Creionarea sprancenelor: Aplicarea creionului de sprancene poate umple zonele cu fire de par mai rare sau golurile sprancenelor sau pot adauga volum si pot defini sprancenele.
- Injectii cu botox: Persoanele care doresc sa modifice pozitia si forma sprancenelor pot lua in considerare si injectiile cu botox.
Bibliografie:
Is Brow Lamination a Safe and Effective Alternative to Microblading?, Healthline official website
What is eyebrow lamination?, Medical News Today official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona