Codeina (substanța activă)

Definitie si incadrare:

Medicamentele care contin codeina pot fi incadrate in clasa farmacoterapeutica a analgezicelor morfinomimetice, substante naturale, alcaloii de opiu si derivati, antitusive.


Efecte farmacodinamice:

are proprietati analgezice mai slabe decat morfina, efect usor sedativ

se utilizeaza si pentru efectul antitusiv si antidiareic. Dintre toti receptorii pentru opioide, codeina are cea mai mare afinitate pentru receptorii µ (miu), subtipul µ2 (responsabili de efectul antitusiv). Legarea la subtipul µ1, ceva mai slaba, este responsabila pentru efectele analgezice.
 Cel mai frecvent se administreaza oral, sub forma de saruri de codeina: sulfat sau fosfat.

Este inclusa in multe combinatii alaturi de paracetamol, aspirina si alte antiinflamatoare nesteroidiene, deoarece in aceste asocieri componentele isi potenteaza reciproc efectul analgezic


Indicatii terapeutice:

dureri de intensitate usoara pana la moderata ca analgezic.

tratament simptomatic in caz de tuse iritativa, neproductiva.

cazuri selectionate de diaree.


Profil de siguranta:

A se consulta medicul in cazul unor afectiuni preexistente cronice, daca simptomele persista sau starea de sanatate evolueaza in mod negativ.


Agentia Nationala a Medicamentului – platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de Farmacologie, Editia I

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 17-04-2024

Medicamente care contin Codeina

Medicamente(7)

Vezi Politica de confidentialitate date personale