Metotrexat (substanța activă)

Definitie:

Metotrexatul este un antagonist al acidului folic care apartine clasei de agenti citotoxici cunoscuti sub numele de antimetaboliti.

Medicamentele care contin metotrexat sunt incadrate in urmatoarele grupe farmacoterapeutice:

- alte imunosupresoare

- antimetaboliti, acid folic si analogi

 

Actiune farmacologica:

Metotrexatul actioneaza prin inhibarea competitiva a enzimei dihidrofolat reductaza si, astfel, inhiba sinteza ADN-ului. Nu s-a clarificat inca daca eficacitatea metotrexatului, in tratamentul psoriazisului, artritei psoriazice si poliartritei cronice, este determinata de efectul antiinflamator sau imunosupresor si in ce masura cresterea indusa de metotrexat a concentratiei de adenozina extracelulara, in zonele afectate de inflamatie, contribuie la aceste efecte.

 

Indicatii terapeutice:

Forma injectabila:

- Poliartrita reumatoida activa, la pacienti adulti

- Forme severe poliartritice ale artritei juvenile idiopatice (AJI) active (copii cu varsta mai mare de 3 ani), cand raspunsul la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) a fost inadecvat

- Forme severe, recalcitrante si dezabilitante de psoriazis, care nu raspund adecvat la alte forme de tratament cum ar fi fototerapia, PUVA sau retinoizii si artrita psoriazica severa la pacientiiadulti.

Forma orala (comprimate):

- Poliartrita reumatoida activa, la pacienti adulti

- Forme severe poliartritice ale artritei juvenile idiopatice active (copii cu varsta mai mare de 3 ani), cand raspunsul la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) a fost inadecvat

- Poliartrita reumatoida (RA) la adulti, atunci cand medicul considera ca pacientul trebuie tratat cu acest tip de medicament;
- artrita la copii sau adolescenti (artrita juvenila activa severa), atunci cand sunt cinci sau mai multe articulatii implicate si raspunsul la tratamentul cu o alta clasa de medicamente (asa-numitele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) nu este suficient;
- psoriazis (descuamarea si inrosirea pielii), care nu poate fi tratat suficient cu alte tipuri de terapie (de exemplu, terapie cu lumina cu sau fara asociere cu medicamente, tratament cu asanumitii retinoizi).
Metotrexatul este utilizat si pentru a trata un anumit tip de cancer, numit leucemie limfatica (boala cu un numar crescut de limfocite (un anumit tip de celule albe din sange)). 

 

Reactii adverse:

Reactiile adverse depind, de obicei, de doza si de durata tratamentului cu metotrexat. Cu toate acestea, reactiile adverse severe, care pot duce la intreruperea sau oprirea definitiva a tratamentului pot aparea chiar si la doze mici. Reactiile adverse pot aparea in orice moment in timpul tratamentului. Cele mai multe
reactii adverse sunt reversibile, daca sunt diagnosticate din timp.
Reactiile adverse nu sunt intotdeauna complet reversibile dupa oprirea definitiva a tratamentului cu metotrexat.
Cu toate acestea, unele dintre reactiile adverse severe mentionate mai jos pot duce la moarte subita in cazuri foarte rare. Exista, de asemenea, riscul ca anumite reactii adverse sa apara dupa un timp. 
Trebuie anuntat medicul daca pacientul prezinta oricare dintre urmatoarele simptome, deoarece acestea ar putea fi semne ale unei reactii adverse grave, care poate pune viata in pericol. Medicul poate decide sa opreasca tratamentul.
- Reactii alergice cum sunt respiratie suieratoare brusca, dificultate la respiratie, umflare a pleoapelor, fetei sau buzelor (care pot duce la dificultati de inghitire), eruptii pe piele sau mancarime (afecteaza, in special, intregul corp), deoarece acest lucru ar putea reprezenta semne ale unei reactii alergice severe.
- Probleme la nivelul plamanilor (simptomele pot fi: stare generala de rau, tuse uscata, iritanta, scurtare a respiratiei, scurtare a respiratiei in repaus, durere in piept sau febra); acest lucru ar putea reprezenta semne de infectie pulmonara (pneumonie, pneumonita, alveolita).
- Simptome ale afectarii ficatului, cum sunt ingalbenirea pielii si albului ochilor (icter), urina inchisa la culoare, greata, varsaturi, pofta de mancare scazuta, durere in partea dreapta a abdomenului si mancarime
- Simptome ale afectarii rinichilor, cum sunt umflare a mainilor, gleznelor si picioarelor sau scadere a volumului de urina sau absenta urinarii - acestea pot fi simptome ale insuficientei renale
- Simptome de infectii, cum sunt febra, durere, durere in gat; metotrexatul poate reduce capacitatea de a lupta impotriva infectiilor. Pot aparea infectii severe, cum sunt o forma speciala de infectie pulmonara (pneumonia cu Pneumocystis jirovecii) si sepsis.
- Febra, durere in gat, ulceratii la nivelul gurii, stare generala de rau si epuizare, sangerari nazale sau pete rosii, mici, pe piele, deoarece acestea ar putea fi semne ca maduva osoasa nu functioneaza bine 
- Ulceratii la nivelul gurii
- Dureri in zona stomacului (partea superioara a abdomenului), greata, varsaturi sau febra; acestea ar putea fi cauzate de o inflamatie a pancreasului
- Durere severa la nivelul abdomenului, febra, greata, varsaturi, diaree severa, sange in scaun sau dezechilibru al functiei intestinale deoarece acestea ar putea fi semne de complicatii grave la nivelul tubului digestiv, de exemplu, ulcere sau perforatie la nivelul stomacului sau intestinelor
- Reactii severe pe piele (sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica, eritem polimorf): manifestari cu puncte rosii sau pete pe corp, deseori, cu vezicule in centru.
Aceste reactii la nivelul pielii sunt asociate, in general, cu stare de rau si febra. Eruptiile la nivelul pielii se pot agrava si se pot transforma in descuamare sau vezicule la nivelul pielii, care pot pune viata in pericol.
- Simptome asociate cu un cheag de sange (eveniment tromboembolic), cum sunt durere sau senzatie de apasarea in piept, durere la nivelul bratelor, spatelui, gatului sau maxilarului, dificultati la respiratie, amorteala sau slabiciune intr-o parte a corpului, dificultate de vorbire si ameteli
- Tuse, durere in piept, scurtare brusca a respiratiei sau tuse cu sange; acestea pot fi simptome ale unei embolii pulmonare (cheag de sange in plamani).

Urmatoarele reactii adverse au fost, de asemenea, raportate:

Foarte frecvente :
- Modificari ale numarului de celule albe din sange (leucocitopenie) si ale numarului de trombocite (trombocitopenie)
- Dureri de cap, senzatie de invartire (vertij)
- Tuse
- Pierdere a poftei de mancare, diaree (mai ales in primele 24-48 ore de tratament cu metrotrexat, dureri de stomac, greata (senzatie de rau), varsaturi, inflamatie si ulceratii la nivelul gurii si gatului (in special in primele 24-48 ore de tratament cu metrotrexat)
- Crestere a valorilor enzimelor hepatice
- Cadere a parului
- Excretie scazuta a creatininei (poate fi detectata printr-un test efectuat de un medic si este un semnal pentru afectarea functiei renale)
- Oboseala, somnolenta

Frecvente 
- Zona zoster (herpes zoster)
- Modificari ale numarului de celule rosii din sange (anemie); afectare a maduvei osoase care poate duce la o scadere brusca a numarului celulelor albe din sange (agranulocitoza) sau a tuturor celulelor din sange (pancitopenie)
- Somnolenta, furnicaturi
- Ochi rosii (conjunctivita)
- Eruptii la nivelul pielii, roseata, mancarime, sensibilitate crescuta a pielii la lumina soarelui, ulceratii la nivelul pielii

Mai putin frecvente:
- Risc mai mare de infectii/inflamatii din cauza sistemului imunitar suprimat
- Un anumit tip de cancer numit limfom, care ar putea disparea dupa oprirea tratamentului cu metotrexat
- Diabet zaharat
- Depresie
- Paralizie pe o parte a corpului, confuzie
- Inflamatie a vaselor de sange (vasculita), vasculita alergica
- Formare de tesut cicatrizat la nivelul plamanilor (fibroza pulmonara), lichid in jurul plamanilor (efuziune pleurala)
- Afectare a ficatului (hepatotoxicitate), degenerare grasa, fibroza (crestere a tesutului conjunctiv), ciroza (transformarea tesutului, cu intarire si eliminare a structurilor normale ale ficatului), scadere a valorii albuminei serice (un tip de proteine din sange)
- Reactii toxice severe: formarea de grupuri de vezicule, care seamana cu leziuni ale pielii asociate cu virusul herpes (eruptii herpetiforme)
- Urticarie, inchidere la culoare a pielii, umflaturi sub piele (noduloza), afectare a vindecarii ranilor
- Dureri articulare sau musculare, oase fragile (osteoporoza)
- Inflamatie si ulceratii ale vezicii urinare (eventual cu sange in urina); probleme cu
golirea vezicii urinare, urinare dureroasa, cantitate mica de urina sau absenta urinei
- Malformatii ale fatului
- Inflamatie si ulceratii ale vaginului
- Febra

Rare 
- Anemie asociata cu celulele rosii din sange marite (anemie megaloblastica)
- Modificari ale dispozitiei, tulburari tranzitorii de perceptie
- Paralizie, probleme de vorbire, afectare a substantei albe a creierului (leucoencefalopatie)
- Tulburari de vedere (pot fi severe); cheaguri la nivelul venelor retinei (tromboza retiniana)
- Tensiune arteriala mica (hipotensiune arteriala), complicatii care rezulta din prezenta cheagurilor de sange la nivelul venelor si arterelor (evenimente tromboembolice)
- Durere de gat (faringita), scurtare a respiratiei
- Inflamatie a tractului digestiv, gingii inflamate, scaune inchise la culoare sau negre
- Inflamatie a ficatului (hepatita)
- Acnee, vanatai, inchidere la culoare a unghiilor, pierdere a unghiilor
- Fractura de stres
- Crestere a valorilor ureei, creatininei si acidului uric in sange (semne de probleme renale), crestere a valorii azotului ureic din sange (azotemie)
- Avort
- Modificari ale ciclului menstrual si scadere a producerii de sperma, care revin la normal dupa sfarsitul tratamentului
- Tulburari limfoproliferative (crestere excesiva a numarului celulelor albe din sange)

Foarte rare 
- Inflamatie a ficatului cauzata de virusul herpes (hepatita herpes simplex)
- Infectii fungice (histoplasmoza, criptococoza), infectii virale (infectii cu citomegalovirus, inclusiv pneumonie), herpes simplex diseminat, infectii bacteriene (nocardioza)
- Anemie provocata de formarea insuficienta a celulelor rosii din sange (anemie aplastica), reducerea numarului de celule albe din sange (eozinofilie, neutropenie), ganglioni mariti la nivelul capului si gatului, axilelor si zonei inghinale (partial reversibil), crestere necontrolata a numarului limfocitelor (partial reversibila)
- Numar scazut de anticorpi in sange (hipogamaglobulinemie)
- Slabiciune musculara si durere la nivelul bratelor si picioarelor, gust metalic, meningita aseptica acuta cu simptome cum sunt dureri de cap severe, febra, greata, varsaturi si pierdere a constientei, deteriorare/afectare a nervilor cranieni
- Umflare in jurul ochiului, inflamatie a pleoapelor, crestere a producerii de lacrimi, sensibilitate crescuta la lumina, orbire tranzitorie, pierdere a vederii
- Inflamare a invelisului inimii (pericardita), lichid intre invelisurile inimii (efuziune pericardica), insuficienta de umplere a inimii cauzata de o efuziune in sacul inimii (tamponada pericardica)
- Afectare cronica a structurii pulmonare, reactii similare astmului bronsic, inclusiv tuse, probleme la respiratie, rezultate anormale ale testelor functiei pulmonare
- Varsaturi cu sange
- Descompunere a celulelor hepatice (necroza hepatica acuta), dezintegrare a ficatului, insuficienta hepatica
- Infectie a foliculilor de par (furunculoza), marire vizibila si de durata a capilarelor de sub piele (telangiectazie), inflamatie a patului unghiilor
- Sange in urina, eliminare crescuta a proteinelor in urina
- Moarte a fatului
- Senzatie de amorteala sau furnicaturi/o sensibilitate mai mica la stimuli decat in mod normal
- Formare a unui numar scazut de ovule si spermatozoizi, infertilitate, tulburari de ciclu menstrual, pierdere a apetitului sexual, impotenta, secretii vaginale, marire a sanilor la barbati (ginecomastie), sangerare la nivelul plamanilor (a fost raportata pentru metotrexat utilizat la pacientii cu boli reumatologice subiacente).

Cu frecventa necunoscuta 
- Pneumonie, reactivare a hepatitei B, agravare a hepatitei C
- Afectare a sistemului nervos (neurotoxicitate), inflamatie a membranei cerebrale (arahnoidita), paralizie a picioarelor (paraplegie), rigiditate in intregul corp (stupoare), absenta a coordonarii miscarilor la nivelul muschilor, dementa, crestere a presiunii lichidului cefalorahidian cu simptome cum sunt durere de cap, greata, varsaturi, tensiune arteriala mare, confuzie
- Sangerare la nivelul plamanilor (hemoragie pulmonara alveolara)
- Durere in piept
- Deficit de oxigen (hipoxie)
- Inflamatie a peritoneului, caracterizata prin dureri la nivelul abdomenului si sensibilitate la presiune; inflamatie a limbii
- Reactie la medicament cu eruptii pe piele la nivelul intregului corp si crestere a numarului de eozinofile (un tip special de celule sanguine) in sange (sindrom DRESS), inflamatie a pielii
- Materie osoasa care moare (osteonecroza)
- Pierdere a functiei vezicii urinare si organelor sexuale (disfunctie urogenitala)
- Tremuraturi
- Umflare
- Inrosire si descuamare a pielii
- Afectare a osului la nivelul mandibulei (secundar cresterii excesive a celulelor albe din sange)

A se consulta prospectul produsului ce contine metotrexat pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Platforma online Mediately

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 29-02-2024

Medicamente care contin Metotrexat

Medicamente(9)

Vezi Politica de confidentialitate date personale