Definitie:
Trandolapril este un inhibitor al enzimei de conversie al angiotensinei.
Medicamentele care contin trandolapril se incadreaza in clasa farmacoterapeutice: inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA).
Actiune farmacoterapeutica:
In plus fata de inhibarea la nivel plasmatic a enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), s-a demonstrat experimental faptul ca trandolaprilul inhiba ECA si la nivel tisular (in special de la nivel vascular, cardiac si suprarenal). Importanta clinica a inhibarii ECA la nivel tisular nu a fost stabilita la om. Enzima de conversie a angiotensinei (ECA) este o peptidil-dipeptidaza care catalizeaza transformarea angiotensinei I in angiotensina II, cu proprietati vasoconstrictoare, precum si metabolizarea bradikininei in fragmente inactive. Concentratiile mici de trandolapril induc un efect inhibitor puternic asupra ECA, care determina reducerea producerii de angiotensina II, scaderea secretiei de aldosteron si cresterea activitatii plasmatice a reninei prin inhibarea reglarii feedback negative. Trandolaprilul moduleaza astfel sistemul renina-angiotensina-aldosteron, care are un rol important in reglarea volumului sanguin si a tensiunii arteriale.
Alte mecanisme de actiune care pot fi importante pentru activitatea vasodilatatoare a inhibitorilor ECA includ inhibarea degradarii bradikininei, eliberarea de rostaglandine si reducerea actiunii in sistemul nervos simpatic.
La om, aceste proprietati ale trandolaprilului pot explica rezultatele obtinute in regresia hipertrofiei cardiace, cu imbunatatirea functiei diastolice, si imbunatatirea compliantei vasculare. In plus, la animale s-a constatat regresia hipertrofiei vasculare.
Scaderea rezistentei periferice indusa de trandolapril nu este insotita nici de retentie de lichide sau de sodiu, nici de tahicardie.
La pacientii hipertensivi, trandolaprilul determina scaderea tensiunii arteriale sistolice si diastolice. Efectul antihipertensiv al trandolaprilului este independent de concentratia plasmatica a reninei.
Indicatii terapeutice:
• Hipertensiune esentiala.
• Disfunctie ventriculara stanga dupa infarct miocardic acut, la pacientii stabili din punct de vedere clinic, cu fractie de ejectie ≤35%.
Reactii adverse:
Cele mai frecvente reactii adverse sunt tusea si hipotensiunea arteriala.
A se consulta prospectul produsului ce contine transolapril pentru lista completa a reactiilor adverse.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Platforma online Mediately