Valsartan (substanța activă)

Definitie si Incadrare:

Valsartanul este o substanta antagonista a receptorilor angiotensinei II, subtipul AT1. Blocarea acestor tip de receptori face imposibila legarea angiotensinei II de acestia si activarea efectelor acesteia.

Medicamentele care contin valsartan sunt incadrate in grupa farmacoterapeutica antagonisti de angiotensina II.

 

Mecanism de actiune si actiune farmacologica:

Actiunea valsartanului consta in blocarea efectelor vasoconstrictoare si ale secretiei de aldosteron dependente de angiotensina II. Acest lucru este obtinut prin blocarea selectiva a legarii angiotensinei II de receptorul angiotensinei II de tip 1 (AT1) in multe tesuturi, cum ar fi muschiul neted vascular si glanda suprarenala.

 

Indicatii terapeutice:

- Hipertensiune arteriala 
- Tratamentul hipertensiunii arteriale
- Infarct miocardic recent 
- Tratamentul pacientilor stabili din punct de vedere clinic, cu insuficienta cardiaca simptomatica sau disfunctie sistolica ventriculara stanga asimptomatica, dupa un infarct miocardic recent
- Insuficienta cardiaca 
- Tratamentul pacientilor adulti cu insuficienta cardiaca simptomatica cand inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) nu sunt tolerati sau, la pacientii care nu tolereaza beta-blocantele, ca terapie adjuvanta la inhibitorii ECA cand antagonistii receptorilor de mineralocorticoizi nu pot fi utilizati 

Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, valsartanul poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Efectele secundare se pot ameliora adesea, odata ce organismul se obisnuieste cu tratamentul.

Efecte secundare frecvente
Aceste reactii adverse frecvente ale valsartanului apar la mai mult de 1 din 100 de persoane. 
- Ameteala
- Dureri de cap
- Senzatie de rau (greata)
- Greata, varsaturi
- Diaree
- Durere in articulatii sau muschi
Daca acest sfat nu ajuta si oricare dintre aceste reactii adverse continua, spuneti medicului dumneavoastra.

Efecte secundare grave
Se intampla rar, dar unele persoaneprezinta si reactii adverse grave:
- albul ochilor devine galben sau pielea devine galbena- acesta poate fi un semn al afectarii hepatice
- invinetire usoara sau pete rosiatice-violet pe piele, sangerari gingivale sau nazale - acesta poate fi un semn de trombocitopenie (numar scazut de trombocite)
- senzatie de slabiciune, batai neregulate ale inimii, crampe musculare - acestea pot fi semne ale modificarilor nivelului de potasiu din sange

Reactie alergica grava
In cazuri rare, sunt posibile reactii adverse grave (anafilaxie) la valsartan.

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

Bibliografie:

Maurizio Destro, Francesca Cagnoni, Antonio D’Ospina, Alessandra Rossi Ricci, Elena Demichele, Emmanouil Peros, Augusto Zaninelli, Paola Preti, Role of valsartan, amlodipine and hydrochlorothiazide fixed combination in blood pressure control: an update, Vasc Health Risk Manag. 2010; 6: 253–260.

Side effects of valsartan, NHS official website

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de Farmacologie, Editia I

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 24-03-2023

Medicamente care contin Valsartan

Medicamente(6)

Vezi Politica de confidentialitate date personale