Ulei de galbenele (Calendula officinalis) (activi cosmetici)

Ce este uleiul de galbenele?

Uleiul de galbenele este un ulei natural extras din florile de galbenele (Calendula officinalis). Este adesea folosit ca tratament complementar sau alternativ.Uleiul de galbenele are proprietati antifungice, antiinflamatorii si antibacteriene care l-ar putea face util in vindecarea ranilor si calmarea eczemelor. Este folosit si ca antiseptic.
Uleiul de galbenele este obtinut prin infuzarea florilor de galbenele intr-un ulei. Acest ulei poate fi folosit ca atare sau pentru a produce unguente sau creme.Galbenele pot fi, de asemenea, procesata intr-o tinctura, intr-un ceai si in capsule.

Care sunt beneficiile utilizarii uleiului de galbenele?

Uleiul de galbenele poate fi un remediu alternativ pentru a trata diverse afectiuni ale pielii, precum si pentru a imbunatati calitatea si aspectul pielii. 

Uleiul de galbenele pentru rani
Uleiul de galbenele ar putea accelera vindecarea ranilor. Adaugarea acestuia in rutina de ingrijire a pielii s-a dovedit a avea efecte benefice.

Uleiul de galbenele pentru acnee
Un studiu de laborator a constatat ca extractul de calendula poate fi util in tratarea si prevenirea acneei vulgare, dar sunt necesare mai multe cercetari, in special studii pe oameni, pentru a sustine aceste constatari.
Puteti aplica crema, ulei sau tratament de galbenele pe toata suprafata fetei sau le puteti folosi pentru a viza zonele predispuse la acnee.

Uleiul de galbenele pentru eczeme

In mod traditional, uleiul de galbenele este frecvent folosit pentru a trata eczemele.Aceasta utilizare nu este sustinuta de foarte multe studii stiintifice. Cu toate acestea, un studiu a descoperit ca poate ajuta la ameliorarea durerii cauzate de dermatita dupa radioterapie pentru cancer de san.
Uleiul de galbenele ar putea ajuta  si la calmarea dermatitei de scutec la sugari.

Uleiul de galbenele pentru psoriazis
Proprietatile de vindecare a ranilor ale uleiului de galbenele l-ar putea face o alegere buna si in tratarea psoriazisului, dar nu exista inca nicio cercetare in acest sens. 

Ulei de calendula pentru un aspect mai bun al pielii
Uleiul de galbenele ar putea imbunatati aspectul general al pielii. Un studiu a constatat ca o crema care contine extract de galbenele poate favoriza hidratarea si fermitatea pielii, dar sunt necesare mai multe cercetari in acest sens.
De asemenea, se speculeaza ca galbenelele ar putea ajuta  si in tratamentul dermatitei de contact.

Care sunt precautiile in utilizarea uleiului de galbenele?

Faceti un test de alergie pentru a va asigura ca nu sunteti alergic la un nou produs de ingrijire al pielii. Aplicati o cantitate mica de produs pe o mica portiune de piele, cum ar fi interiorul incheieturii mainii. Asteptati 24 pana la 48 de ore. Daca vedeti sau simtiti iritatii in acea zona dupa acest interval de timp, intrerupeti utilizarea.

Exista riscuri ale utilizarii uleiului de galbenele?
Uleiul de galbenele, este, in general, bine tolerat. Evitati galbenelele daca sunteti alergic la plantele din familia Asteraceae/Compositae. Nu utilizati galbenele daca sunteti insarcinata sau alaptati - nu exista date suficiente despre siguranta acestui produs in aceste situatii.

Bibliografie:

7 Ways to Use Calendula Oil for Your Skin, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Data ultimei actualizari: 15-07-2022

Produse care contin Ulei de galbenele (Calendula officinalis)

Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies.Am inteles

Poți afla mai multe despre cookies și poți schimba setările lor aici.