Ulei de musetel cosmetic (activi cosmetici)

Ce este uleiul de musetel?

Uleiul de musetel este obtinut din florile plantei cu aceeasi denumire.
Exista doua specii diferite de musetel:
-Musetel roman (Chamaemelum nobile sau Anthemis nobilis)
-Musetel german (Matricaria recutita sau Chamomilla recutita)
Cele doua plante sunt usor diferite ca si aspect. In plus, compozitia chimica siconcentratia ingredientelor lor active difera usor.  Ingredientul activ cel mai cercetat este chamazulena si se gasrste in concentratie mai mare in musetelul german.

Care sunt beneficiile uleiului de musetel topic?

-Vindecarea ranilor

Intr-un studiu pe animale, unguentul cu ulei de musetel a demonstrat o rata de vindecare semnificativ mai mare a ranilor si o activitate antibacteriana mai mare in comparatie cu unguentul cu tetraciclina si placebo.

-Iritatii ale pielii

Sunt studii pe animale care au evaluat eficacitatea uleiului de musetel german in ameliorarea dermatitei atopice prin aplicarea acestuia pe piele.S-a descoperit ca markerii asociati cu alergia au fost semnificativ mai mici in cazurile tratate cu ulei de musetel.

-Ameliorarea durerii

Un studiu din 2015 a investigat eficacitatea aplicarii uleiului esential de musetel diluat pe piele pentru tratamentul osteoartritei. 
Cercetatorii au descoperit ca, in comparatie cu participantii care nu au folosit acest tratament, uleiul esential de musetel a redus semnificativ nevoia de medicamente pentru ameliorarea durerii.

-Ameliorarea unor simptome digestive

Cercetatorii au descoperit ca pacientii carora li s-a aplicat ulei de musetel pe abdomen si-au recapatat pofta de mancare mai repede si, de asemenea, au eliminat gazele intestinale  mai repede decat pacientii care nu au folosit ulei de musetel.

 

Cum se poate utiliza uleiul de musetel cosmetic?
Exista cateva metode diferite pe care le puteti folosi precum difuzarea sau aplicarea locala.
Aromaterapie
Inhalarea uleiului de musetel poate ajuta la o varietate de afectiuni, inclusiv anxietatea si promovarea somnului. Puteti folosi uleiul intr-un difuzor sau intr-o sticla cu pulverizator.

Un difuzor permite ca parfumul uleiurilor esentiale evaporate sa se raspandeasca intr-o incapere. Cand difuzati uleiul de musetel, asigurati-va ca urmati instructiunile specifice care vin cu difuzorul de la producator.
Pentru a utiliza uleiul de musetel intr-un spray, acesta se diueaza conform indicatiilor producatorului sau  specialistului,  intr-o sticla cu pulverizator,Agitati bine inainte de utilizare. Nu folositi flacon din plastic, deoarece uleiul poate descompune plasticul in timp.
Cand utilizati musetel sau orice ulei esential pentru aromoterapie, asigurati-va ca spatiul in care va aflati este bine ventilat. Aveti grija pentru a evita expunerea la uleiul esential a femeilor insarcinate sau care alapteaza, copiilor sau a animalelor de companie.

Aplicatii topice
Uleiul de musetel poate fi folosit si in aplicatii topice. Acest lucru poate ajuta in cazul durerilor si problemelor digestive.In aplicatii locale acestea se utilizeaza diluate intr-un ulei purtator, de baza, inert din punct de vedere farmacologic.
Uleiul de musetel se poate gasi in componeneta a numeroase produse cosmetice precum lotiuni de corp, uleiuri de corp, geluri de dus, saruri si spume de baie.

Exista efecte secundare?

Exista unele posibile efecte secundare la aplicarea pe piele precum:
Iritatia pielii
Uleiurile esentiale pot provoca iritatii ale pielii . Testati putin ulei de musetel diluat pe interiorul cotului inainte de a-l folosi pe alte parti ale pielii.Daca observati orice roseata, senzatie de mancarime, arsura sau umflare a peilii, incetati sa il utilizati.

Alergiile
Anumite persoanei pot fi alergice la uleiul de musetel. Acest lucru poate fi mai probabil daca sunteti alergic la plante inrudite cu musetelul, cum ar fi margaretele, ambrozia sau galbenelele.
In cazuri rare, poate aparea o reactie alergica severa numita anafilaxie, care este o urgenta medicala. Semneleacesteia pot fi:

-respiratie dificila
-umflarea fetei si a gatului
-tuse sau respiratie suieratoare
-senzatie de apasare in piept
-eruptie cutanata

Bibliografie:

Hossein Kazemian Sobhan GhafourianNourkhoda Sadeghifard Reza Houshmandfar Behzad Badakhsh Asieh Taji Aref Shavalipour Reza Mohebi Hadi Sedigh Ebrahim-SaraieHamidreza Houri Hamid Heidari, In vivo Antibacterial and Wound Healing Activities of Roman Chamomile (Chamaemelum nobile), Infect Disord Drug Target, 2018;18(1):41-45. doi: 10.2174/1871526516666161230123133.

Soon-Hee Lee, Yong Heo, Young-Chul Kim, Effect of German chamomile oil application on alleviating atopic dermatitis-like immune alterations in mice, J Vet Sci. 2010 Mar; 11(1): 35–41.Published online 2010 Mar 3. doi: 10.4142/jvs.2010.11.1.35

Ruhollah Shoara Mohammad Hashem Hashempur Alireza Ashraf Alireza Salehi Shadab Dehshahri Zahra Habibagahi , Efficacy and safety of topical Matricaria chamomilla L. (chamomile) oil for knee osteoarthritis: A randomized controlled clinical trial, Complement Ther Clin Pract. 2015 Aug;21(3):181-7. doi: 10.1016/j.ctcp.2015.06.003. Epub 2015 Jun 9.

The 8 Proven Benefits of Chamomile Oil and How to Use It, Healthline official website

Autor: Marza Andreea Simona


Data ultimei actualizari: 15-07-2022

Produse care contin Ulei de musetel cosmetic

Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies.Am inteles

Poți afla mai multe despre cookies și poți schimba setările lor aici.