Uleiul de jojoba (activi cosmetici)

Ce este uleiul de jojoba?

Planta jojoba este o planta perena, care creste in America de Nord. Desi creste intr-un climat aspru, desertic, care ar putea ucide majoritatea vietuitoarelor, dar produce si o nuca cu multe proprietati terapeuticeDin nuca plantei de jojoba se obtine uleiul de jojoba.
Multe persoane folosesc uleiul de jojoba ca parte a rutinei lor de ingrijire a pielii. Si exista motive intemeiate pentru asta. Exista o multime de dovezi care sustin utilizarea uleiului de jojoba pur ca remediu pentru acnee, piele uscata si nenumarate alte afectiuni ale pielii.

Care sunt beneficiile uleiului de jojoba?

-Este hidratant:
Uleiul de jojoba atrage apa in stratul superior al pielii, ajutand la mentinerea pielii hidratate. Acest lucru poate ajuta la prevenirea aparitiei infectiilor bacteriene, a acneei si a matretii.
- Este antibacterian:
Uleiul de jojoba are proprietati antimicrobiene si antifungice. In timp ce testele de laborator au descoperit ca uleiul de jojoba nu ucide toate speciile bacteriene sau fungice, el ucide anumite bacterii si ciuperci care pot cauza salmonella, infectii cu  E. coli si candida.
- Este un antioxidant:
Uleiul de jojoba contine forme naturale de vitamina E cu efect antioxidant. Aceasta inseamna ca uleiul de jojoba poate ajuta pielea sa lupte cu stresul oxidativ cauzat de expunerea zilnica la poluanti si alte toxine.
-Este noncomedogen:
Actioneaza asupra secretiei de sebum, astfel incat previne infundarea porilor si implicit a eruptiilor acneice.
- Este hipoalergenic:
Spre deosebire de alte uleiuri esentiale botanice, uleiul de jojoba este de obicei neiritant. Reactia alergica este rara.
-Ajuta la controlul productiei de sebum:
Uleiul de jojoba regleaza productia de sebum, deoarece este atat de similar cu sebumul pe care corpul tau il produce in mod natural.
-Poate ajuta la stimularea sintezei de colagen:
Antioxidantii din uleiul de jojoba va pot ajuta corpul sa produca colagen. Colagenul este o proteina care se afla in piele si articulatii, precum si in partile corpului formate din cartilaj.
- Poate ajuta la accelerarea vindecarii ranilor:
Uleiul de jojoba este un ingredient promitator pentru stimularea vindecarii ranilor. 
Acesta poate fi, de asemenea, motivul capacitatii sale de a trata acneea si cicatricile acneei. Aceste proprietati de vindecare a ranilor ar putea fi legate de concentratia de vitamina E naturala a uleiului de jojoba.
- Poate ajuta la calmarea eczemelor, psoriazisului si a altor afectiuni ale pielii care se usuca:
Uleiul de jojoba are proprietati antiinflamatoare. Aplicarea locala poate ajuta la ameliorarea uscaciunii, a descuamarii, a mancarimii si a simptomelor asociate.
-Poate ajuta la calmarea arsurilor solare:
Uleiul de jojoba este un ingredient popular in unele produse naturale de protectie solara. Un studiu sugereaza ca vitamina E, atunci cand este combinata cu alti antioxidanti, poate ajuta la protejarea pielii de razele solare.
- Poate ajuta la tratarea acneei:
Cel putin un studiu clinic indica faptul ca uleiul de jojoba poate ajuta la preventia acneei. Uleiul de jojoba are agenti antiinflamatori calmanti, proprietati vindecatoare, este hidratant si este un antimicrobian natural.

-Poate ajuta la reducerea aspectului liniilor fine si al ridurilor
Stresul oxidativ poate fi legat de aparitia liniilor fine si a ridurilor. Nu exista cercetari care sa lege jojoba de tratarea directa a ridurilor si a liniilor fine, dar s-a demonstrat ca alte produse vegetale cu proprietati antioxidante imbunatatesc elasticitatea pielii.
Aceasta inseamna ca puterea antioxidanta a uleiului de jojoba poate ajuta la incetinirea semnelor de imbatranire atunci cand este utilizat pe piele.
-Poate ajuta la minimizarea aspectului cicatricilor
Vitamina E a fost recomandata de mult timp de profesionistii din domeniul sanatatii pentru a imbunatati aspectul cicatricilor. 
Daca doriti sa incercati vitamina E ca remediu pentru cicatrici, uleiul de jojoba se poate dovedi a fi benefic in procesul de vindecare al acestora.

Cum se utilizeaza uleiul de jojoba?

Spre deosebire de alte uleiuri esentiale, uleiul de jojoba nu trebuie diluat si poate fi aplicat direct pe piele.

Inainte de a utiliza ulei de jojoba sau orice produs cosmetic, pentru prima data, ar trebui sa faceti un test  pentru a va asigura ca nu sunteti alergic. Puteti face un test de patch-uri urmand acesti pasi:

Pe interiorul antebratului, aplica trei sau patru picaturi de ulei de jojoba.
Acoperiti zona cu un bandaj si asteptati 24 de ore.
Scoateti bandajul si verificati pielea de dedesubt. Daca nu exista semne de urticarie, roseata sau iritatie, nu sunteti alergic.
Modul in care utilizati uleiul de jojoba depinde de rezultatul dorit. Il poti folosi ca balsam de buze pentru a calma buzele uscate, crapate, sau il poti aplica pe toata fata inainte de culcare ca ser anti-imbatranire.

Puteti, de asemenea, sa amestecati uleiul de jojoba cu alte ingrediente naturale de combatere a acneei intr-un tratament de tip masca.

Care sunt efectele secundare si  potentialele riscuri?

Deoarece uleiul de jojoba este hipoalergenic, este in general considerat sigur aplicat topic.
Cu toate acestea, exista cateva cazuri rare in care uleiul de jojoba a provocat o reactie alergica. Simptomele au inclus urticarie si mancarime.
Pentru a evita aceste reactii adverse, asigurati-va ca faceti un test pentru alergie inainte de a utiliza uleiul de jojoba.

Bibliografie:

13 Reasons to Add Jojoba Oil to Your Skin Care Routine, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Data ultimei actualizari: 04-07-2022

Produse care contin Uleiul de jojoba

Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies.Am inteles

Poți afla mai multe despre cookies și poți schimba setările lor aici.