Vitamina A cosmetica (activi cosmetici)

Ce este vitamina A?
Vitamina A este o vitamina liposolubila, un nutrient esential care sustine sanatatea pielii, a ochilor si a a sistemului reproducator, precum si functia imunitara.

Care sunt principalele surse de vitamina A?
Vitamina A sau retinoizii se gasesc in produsele de origine animala, cum ar fi carnea, carnea de pasare si lactatele. Provitamina A, sau carotenoizii, se gasesc preponderent in produsele vegetale, cum ar fi fructele si legumele.

Care este circuitul vitaminei A in organism?
Ficatul transforma ambele tipuri in retinol. Apoi, acesta este fie stocat in ficat, fie transportat de sistemul limfatic catre celulele din corp.Pielea este sensibila la retinoizi, ceea ce inseamna ca poate absorbi cu usurinta vitamina A atunci candse aplica local.

Care sunt efectele vitaminei A?
Vitamina A are destul de multe beneficii pentru corp si piele:
Joaca un rol in:
-procesul vederii
-reproducere
-functionarea sistemului imunitar
-functionarea organelor precum inima, plamanii si rinichii
-sanatatea pielii

Care sunt beneficiile vitaminei A pentru piele?

Vitamina A poate aduce beneficii pielii prin:
-Imbunatatirea aspectului ridurilor si fermitatii pielii
Retinoizii topici actioneaza pentru a reduce aspectul liniilor fine si al ridurilor prin stimularea productiei de colagen.Retinoizii precum retinolul pot, de asemenea, sa imbunatateasca elasticitatea pielii si fermitatea pielii, ajutand la indepartarea fibrelor de elastina deteriorate si favorizand angiogeneza sau formarea de noi vase de sange.
-Reducerea hiperpigmentarii si a deteriorarii dermice produsa de radiatiile UV
O dieta bogata in carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul, poate ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor, imbatranirii pielii si a bolilor de piele. Carotenoizii va pot ajuta, de asemenea, sa va protejati pielea de factorii de mediu precum poluarea si radiatiile UV, care pot afecta, de asemenea, sanatatea si aspectul pielii.

-Retinoizii favorizeaza refacerea celulelor pielii, deci,  pot ajuta la imbunatatirea hiperpigmentarii, a petelor datorate imbatranirii pielii si a petelor solare, plus pot duce la o nuanta mai uniforma a pielii in general.

-Ajuta la tratarea acneei
Academia Americana de Dermatologie recomanda retinoizii topici pentru a ajuta la tratarea acneei atat la adolescenti, cat si la adulti.
Retinoizii pot ajuta la exfolierea pielii de la suprafata, indepartand sebumul si celulele moarte  din pori pentru a preveni formarea cosurilor.
De asemenea, ele patrund in suprafata pielii pentru a stimula productia de colagen si elastina, ceea ce poate ajuta la reducerea aspectului porilor si a cicatricilor postacneice.

-Ajuta la tratarea psoriazisului si a altor afectiuni ale pielii
Atat medicamentele topice, cat si cele pe cale orala, utilizate pentru tratarea psoriazisului, contin vitamina A.Retinoizii locali reduc  si formarea de citokine si interleukine care provoaca inflamatie.

Este sigura vitamina A si derivatii pentru utilizare topica?

Vitamina A nu este alegerea potrivita pentru toata lumea. O concentratie prea mare de vitamina A orala sau topica poate provoca reactii adverse. 
Produsele care contin retinoizi topici pot sa nu reprezinte o optiune buna daca aveti:
-rozacee
-eczema
-alergii cutanate
-piele uscata
-acnee hormonala
Efectele secundare potentiale ale retinoizilor topici includ:
-uscaciunea pielii, roseata, mancarime si descuamare
-sensibilitate crescuta la lumina UV (reala si artificiala)
-eczema in puseuri

Bibliografie:

The Benefits and Limits of Vitamin A for Your Skin, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 08-11-2022

Produse care contin Vitamina A cosmetica

Non-farma (5)

Vezi Politica de confidentialitate date personale