Arsuri termice (indicații)

Ce sunt arsurile termice si care sunt factorii cauzatori?

Arsuri termice sunt arsuri datorate surselor externe de caldura care ridica temperatura pielii si a tesuturilor si provoaca moartea sau carbonizarea celulelor tesuturilor. Metalele fierbinti, lichidele arzatoare, aburul si flacarile, atunci cand intra in contact cu pielea, pot provoca arsuri termice.

Clasificarea arsurilor (conform manifestarilor si simptomelor):

-Arsurile de gradul I sunt usoare (ca majoritatea arsurilor solare). Stratul superior al pielii (epiderma) devine rosu si este dureros, dar de obicei nu formeaza vezicule.

-Arsurile de gradul doi afecteaza straturile superioare si inferioare ale pielii (derma). Este posibil sa aveti durere, roseata, umflaturi si vezicule.

-Arsurile de gradul trei afecteaza toate cele trei straturi ale pielii: epiderma, derma si grasimea. Arsura distruge, de asemenea, foliculii de par si glandele sudoripare. Deoarece arsurile de gradul trei afecteaza terminatiile nervoase, probabil ca nu veti simti durere in zona arsurii in sine, mai degraba adiacenta acesteia. Pielea arsa poate fi neagra, alba sau rosie.

Clasificarea arsurilor in functie de severitate:

Acest proces presupune estimarea procentului din corp afectat de arsura si a profunzimii acesteia.

-Minor : Arsurile de gradul I si II care acopera mai putin de 10% din corp sunt considerate minore si rareori necesita spitalizare.

-Moderat: arsurile de gradul doi care acopera aproximativ 10% din corp sunt clasificate ca fiind moderate. Arsurile la maini, picioare, fata sau organe genitale pot varia de la moderate la severe.

-Grave: arsurile de gradul trei care acopera mai mult de 1% din corp sunt considerate severe.

Tratamentul arsurilor :

Tratamentul arsurilor variaza in functie de cauza si severitate. Trebuie sa pastrati toate arsurile curate si sa aplicati bandaje sau pansamente adecvate, in functie de gravitatea ranilor. Tratarea durerii persoanei este esentiala, controlarea acesteia permite si ingrijirea corespunzatoare a ranilor.
Continuati sa verificati ranile pentru semne de infectie si alte probleme ce pot sa apara pe termen lung, cum ar fi cicatricile si strangerea pielii peste articulatii si muschi, ceea ce le reduce mult mobilitatea.

Tratamentele dupa tipul de arsuri includ:

Arsuri de gradul I: Se poate pune apa rece peste arsura. Nu se aplica gheata. Pentru arsuri solare,  se poate aplica gel de aloe vera sau preparate cosmetice special dedicate arsurilor solare. Pentru arsuri termice se poate aplica o crema cu argint,  antibiotic sau combinatii (corticosteroizi si antibiotic) recomandata de medic si acoperiti usor cu tifon. Puteti lua, de asemenea, medicamente pentru durere fara prescriptie medicala cum ar fi analgezice pe baza de paracetamol sau antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen, etc.)In cazul copiilor, se va anunta imediat medicul de familie sau medicul pediatru si se vo urma indicatiile acestuia.

Arsuri de gradul doi: Tratamentul pentru arsurile de gradul unu si doi este similar.Medicul va poate prescrie o crema cu antibiotice sau care contine argint, cum ar fi sulfadiazina de argint, pentru efectul bactericid al acesteia.

Arsuri de gradul al treilea: arsurile de gradul al treilea pot pune viata in pericol si necesita adesea grefe de piele. Grefele de piele inlocuiesc tesutul deteriorat cu piele sanatoasa dintr-o alta parte a corpului . Zona de unde este prelevata grefa de piele, in general, se vindeca in mod natural. Daca persoana nu are suficienta piele disponibila pentru o grefa in momentul respectiv, o sursa temporara de grefa poate proveni de la un donator decedat sau o sursa artificiala (artificiala), dar acestea vor trebui in cele din urma inlocuite cu piele provenita de la persoana respectiva. Tratamentul include, de asemenea, lichide suplimentare (de obicei administrate intravenos) pentru a mentine tensiunea arteriala constanta si pentru a preveni socul si deshidratarea.

Bibliografie:

Different Types of Burns, Stanford Health Care official website

Burns, Clevenland Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-12-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Arsuri termice

Vezi Politica de confidentialitate date personale