Encefalopatia hepatica (afecțiuni medicale)

Definitie:

Encefalopatia hepatica reprezinta o complicatie a cirozei hepatice.

Encefalopatia hepatica reprezinta un sindrom ce cu­prinde o serie de anormalitati neuropsihice la pacienti cu afectare hepatocelulara , in absenta altor afectiuni cerebrale. 

 

Cauze:

O serie de teorii au fost propuse pentru a explica evolutia encefalopatiei hepatice la pacientii cu ciroza. Unii cercetatori sustin faptul ca encefalopatia hepatica este o tulburare a functiei astrocitelor.

Astrocitele sunt celule ale sistemului nervos central de mari dimensiuni, de forma stelata, care controleaza mediul chimic din jurul neuronilor, fiind implicate si in raspunsurile imune ale tesutului nervos. Acestea furnizeaza celulelor nervoase energia de care au nevoie pentru a putea functiona prin redirectionarea sangelui cu aport in oxigen si glucoza.

Se presupune ca substantele neurotoxice, inclusiv amoniacul si manganul, pot penetra sistemul nervos central in insuficienta hepatica. Aceste substante neurotoxice pot contribui la modificari morfologice ale astrocitelor.Modificarile astrocitelor in insuficienta hepatica acuta sunt similare celor din maladia Alzheimer.

 

Simptome:

 

Simptomele includ:

-confuzie usoara

-amnezie

-modificari de stare sau de personalitate

-tulburari de concentrare sau de judecata

-schimbari in programul de somn

Simptome severe:

-tremuratul mainilor

-anxietate extrema

-modificari severe de comportament

-dificultati de vorbire

-pierderea mobilitatii

 

Tratament:

Modificari dietetice:

Dietele care contin proteine vegetale par a fi mai bine tolerate decat dietele bogate in proteine animale, in special proteine derivate din carnea rosie. Acest lucru se realizeaza prin continutul crescut de fibre si niveluri scazute de aminoacizi aromatici, care ar inhiba neurotransmisia dopaminergica si agraveaza encefalopatia hepatica.

Masuri farmacologice:

Medicamentele administrate de regula sunt laxativele (lactuloza ) deoarece reduce incarcatura bacteriana colonica si antibiotice ( neomicina si alte antibiotice, cum ar fi metronidazolul, vancomicina, chinolonele orale) pentru efectul de scadere a concentratiei de bacterii amoniacogene in colon.Se pot administra si hepatoprotectoare, cele specifice fiind cele pe baza de L-ornitina-L-aspartat.

 

Bibliografie:

Bogdan A. Stana, Prof. Dr. Evelina Moraru- Encefalopatia hepatica-consideratii generale

Hepatic Encephalopaty, Rdeho Spital, NHS UK

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Encefalopatia hepatica

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale