Laringita (afecțiuni medicale)

Definitie

Laringita reprezinta inflamatia mucoasei laringelui, datorata utilizarii excesive a corzilor vocale, unei infectii sau iritatii. Laringele constituie partea superioara a traheei,fiind format din cartilaje, muschi si membrane mucoase. In structura laringelui intra si corzile vocale, responsabile de producerea sunetelor.

Cauze

 Cauzele laringitei acute sunt reprezentate de infectia virala a laringelui, ce poate fi izolata   sau insoti o rinita, faringita sau traheita  la nivelul gatului . 
Alta cauza mai poate fi suprasolicitarea corzilor vocale.


Simptome

Simptomele includ :
- dureri severe la nivelul gatului
- raguseala, voce slaba sau pierderea vocii
- dificultatila inghitire
- tuse uscata si nevoie de a curata in permanenta gatul
La copii pot sa apara: febra, refuzul alimentelor, dificultati de respiratie si necesita consut medical.

Tratament:

Tratamentul in cazul unei laringite cauzate de surmenajul vocii consta in repaus vocal si bai de aburi, ce permit reducerea durerii si a inflamatiei.

Prezenta unei infectii bacteriene necesita instituirea unei terapii antibiotice. Totusi, in majoritatea cazurilor,infectiile sunt de origine virala si nu necesita administrarea de antibiotice.

In cazurile de iritatie cauzata de un reflux de acid gastric sau de o alergie ,tratamentul acestor afectiuni vor permite o reducere rapida a simptomelor.

Atunci cand bronsita sau o alta infectie bacteriana este responsabila de survenirea laringitei,tratamentul cu antibiotice este necesar, iar corticosteroizii sunt prescrisi pentru reducerea inflamatiei.In unele cazuri sunt indicate antihistaminicele si corticoterapie .
Ca si terapie adjuvanta se pot utiliza spray-uri si comprimate de supt cu efect antiseptic, antiviral , emolient.

Diagnostic:
Laringita este deseori un simptom al altei afectiuni, iar identificarea cauzelor ce determina inflamarea mucoasei laringelui permit adoptarea unor masuri necesare pentru evitarea unui nou episod de laringita. In cazurile de disfonie ce persista peste doua saptamani, se procedeaza la un examen al gatului pentru a se elimina posibilitatea cancerului, in special la fumatori.In cadrul acestui examen, numit laringoscopie, medicul examineaza direct laringele cu ajutorul unui instrument optic ca simptomele sunt severe, in special la copii, medicul poate cere efectuarea unei radiografii a gatului sau pulmonara.

 

Bibliografie:

Laryngitis, NHS official website

Laryngitis , Symptoms and causes, Mayo Clinic official website

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Laringita

Vezi Politica de confidentialitate date personale