Otita medie (afecțiuni medicale)

Definitie:

Otita medie este o infectie a urechii medii (zona situata in spatele timpanului) care cauzeaza o inflamatie si o acumulare de fluid. Este adesea foarte dureroasa si poate fi asociata cu o febra mare.

Simptome

Simptomele otitei medii pot include:
- Otalgie
- Febra
- Durere
- Trasul usor sau tare de ureche sau frecarea acesteia
- O usoara pierdere a auzului
In majoritatea cazurilor simptomele infectiei urechii medii apar repede si se rezolva in cateva zile. In unele cazuri urechea poate supura. Acesta este lichidul care s-a strans in spatele timpanului cauzand o mica perforatie in timpan si care tinde sa se vindece de la sine.

Cauze

-Majoritatea cazurilor de otalagie/otita medie apar in randul copiilor mici (sub 5 ani) si sunt cauzate de infectii virale

-Copilul dumneavaastra mai poate avea nasul infundat si poate prezenta tuse

-Raceala poate cauza blocarea trompei lui Eustachio ,cauzand cumularea de lichid sau de
mucus si ducand la otalgie.

-Alergii

-Malformatii ale trompei lui Eustachio

Trompa lui Eustachio este un tub mic care leaga urechea medie de partea din spate a gatului. Functia ei principala este de a regla presiunea aerului din ureche. O alta functie pe care o are este de a drena orice lichid sau mucus care se cumuleaza.

Diagnostic:

Pe langa consultarea  istoricului medical complet si  examenul fizic, medicul copilului dumneavoastra va inspecta urechea exterioara si timpanul folosind un otoscop. Otoscopul este un instrument iluminat care permite medicului sa vada in interiorul urechii. 

Timpanometria este un test care poate fi efectuat in majoritatea cabinetelor furnizorilor de servicii medicale pentru a ajuta la determinarea modului in care functioneaza urechea medie.Ajuta la detectarea oricaror modificari ale presiunii in urechea medie. Acesta este un test dificil de efectuat la copiii mai mici, deoarece copilul trebuie sa ramana nemiscat si sa nu planga, sa nu vorbeasca sau sa nu se miste.

Pentru copiii care au infectii frecvente ale urechii se poate efectua un test de auz.

 

Tratament

Majoritatea copiilor care au otita medie (otalgie) nu au nevoie de tratament cu antibiotice. Antibioticele rareori accelereaza insanatosirea si de multe ori au efecte adverse precum diareea. Favorizeaza, de asemenea, si dezvoltarea de bacterii rezistente la antibiotice.
Antibioticele sunt luate in considerare pentru copil ,de obicei doar daca:
- E mai mic de 6 luni si are otita medie
- Prezinta scurgeri purulente din ureche
- Are probleme de sanatate grave care il fac mai vulnerabil in fata infectiilor acute
In plus, daca copilul dumneavoastra prezinta orice simptom al une infectii acute ,este necesara o evaluare medicala.

Ii puteti ameliora simptomele astfel:
-Administrandu-i copilului paracetamol sau ibuprofen pentru a ameliora durerea
-Incurajand copilul sa bea multe lichide

Preventie

Nu este posibil sa preveniti infectiile urechii. Totusi, sunt anumite masuri ce pot micsora sansele de a dezvolta otita medie:
-respectarea schemei de vaccinare
-evitarea expunerii copilului fumatului pasiv

 

Bibliografie:

Earache ,  Royal Hospital for Children, Glasgow , NHS official 

Ear Infections (Otitis media) , Johns Hopkins Medicine official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 27-12-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Otita medie

Vezi Politica de confidentialitate date personale