Ce este scorbutul?
Scorbutul este o deficienta nutritionala cauzata de niveluri scazute de vitamina C. Scorbutul poate afecta mai multe sisteme si organe din corp deoarece vitamina C are un rol foarte important in sinteza tesutului conjunctiv. Manifestarile frecvente includ sangerare gingivala, artralgii, decolorarea pielii, vindecarea intarziata a ranilor, hemoragie perifoliculara si echimoze. Desi a existat o reducere semnificativa a prevalentei scorbutului in vremurile moderne datorita suplimentarii si aportului de vitamina C, inca mai apar cazuri sporadice. In tarile dezvoltate, este diagnosticat in principal la persoanele in varsta si la persoanele subnutrite si este asociat cu alcoolism, statut socio-economic defavorabil si obiceiuri alimentare nesanatoase. Scorbutul poate fi tratat si prevenit prin suplimentarea cu vitamina C.
Care sunt cauzele scorbutului (deficitului de vitamina C)?
Cauza principala a scorbututlui este nivelul insuficient de vitamina C. O lipsa severa de vitamina C timp de cel putin trei luni poate provoca scorbut. Organismul uman nu poate sintetiza vitamina C. Vitamina C trebuie sa provina din surse alimentare externe, in special fructe si legume sau alimente fortificate si din suplimente alimentare.
Factorii de risc pentru malnutritie si scorbut includ:
- copii sau persoanele cu varsta de peste 65 de ani
- consum cronic de alcool
- consum de droguri
- diete restrictive
- persoane care locuiesc in zone cu acces limitat la fructe si legume proaspete
- tulburari de alimentatie sau afectiuni psihiatrice care implica tulburari de alimentatie
- afectiuni neurologice
- dizabilitati
- afectiuni precum sindromul colonului iritabil (IBS) sau forme de boala inflamatorie a intestinului (IBD), inclusiv boala Crohn sau colita ulceroasa
- afectiuni digestive sau metabolice
- deshidratare
- fumat
- tratamente precum chimioterapie si radioterapie
- dializa si insuficienta renala
Alaptatul prelungit poate duce, de asemenea, la scorbut.
Anumite conditii cresc necesarul de vitamina C al organismului. Necesarul de vitamina C este mai ridicat in urmatoarele situatii:
- Sarcina
- Alaptarea
- Afectiuni care provoaca febra ridicata
- Glanda tiroida hiperactiva
- Diaree cronica
- Interventii chirurgicale recente
- Arsuri
Care sunt simptomele scorbutului (deficitului de vitamina C)?
De obicei, semnele de scorbut apar dupa cel putin 4 saptamani de deficienta severa. In general, insa, sunt necesare 3 luni sau mai mult de deficit de acid ascorbic pentru ca simptomele sa apara.
Simptomele precoce ale scorbutului (deficitului de vitamina C) sunt:
- slabiciune
- epuizare inexplicabila
- apetit redus
- iritabilitate
- dureri de picioare
Simptomele scorbutului care apar dupa 1 pana la 3 luni sunt:
- anemie
- gingivita
-manifestari cutanate specifice: hipercheratoza foliculara si hemoragia perifoliculara cu petesii si fire de par incretite care se rup suor, echimoze, xeroza. Initial apar leziuni cutanate hemoragice plate care ulterior devin palpabile, in special la extremitatile inferioare. Hemoragiile perifoliculare apar de obicei la nivelul extremitatilor inferioare
- zone mari de vanatai de la roscat-albastru pana la negru
- carii dentare
- articulatii sensibile, umflate
- dificultati de respiratie
- durere in piept
- uscaciunea ochilor, iritatia si hemoragia la nivelul albului ochilor sau a nervului optic
- vindecarea intarziata a ranilor
- sensibilitate la lumina
- vedere incetosata
- schimbari de dispozitie, adesea iritabilitate si depresie
- sangerare gastrointestinala
- durere de cap
Daca este lasat netratat, scorbutul poate provoca afectiuni care pun viata in pericol.
Care sunt complicatiile scorbutului (lipsei de vitamina C)?
Complicatiile asociate cu scorbutul netratat pe termen lung includ:
- icter sever
- durere generalizata, sensibilitate
- anemie hemolitica
- febra
- pierderea dintilor
- hemoragie interna
- neuropatie, sau amorteala si durere de obicei la membrele inferioare si la maini
- convulsii
- insuficienta de organ
- delir
- coma
Scorbutul netratat poate fi o afectiune care pune viata in pericol si poate provoca moartea.
Scorbutul (lipsa de vitamina C) la sugari
Sugarii cu scorbut pot fi iritabili, anxiosi si greu de calmat. Sugarii cu scorbut pot dezvolta, de asemenea, oase slabe, fragile, predispuse la fracturi, precum si la hemoragie.
Factorii de risc pentru scorbut la sugari includ:
- malnutritie
- hranirea cu lapte fiert
- dificultati in alaptare
- bebelusi cu nevoi alimentare restrictive sau speciale
- bebelusi cu tulburari digestive sau de absorbtie
Cum este diagnosticat scorbutul (lipsa de vitamina C)?
Diagnosticul scorbutului poate fi dificil, deoarece simptomele acestuia le pot imita pe cele ale altor afectiuni. In plus, persoanele cu scorbut pot sa nu prezinte toate simptomele specifice bolii. Examinarea fizica, istoricul medical, istoricul alimentar si testele de laborator sunt de obicei utilizate pentru a diagnostica scorbutul.
Examinarea fizica
In timpul unui examen fizic, trebuie acordata o atentie deosebita semnelor de scorbut, cum ar fi sangerarile gingivale, decolorarea pielii sau vanatai si vindecarea intarziata a ranilor.
Istoricul medical
Istoricul medical poate fi analizat pentru a determina factorii de risc pentru scorbut, cum ar fi obiceiurile alimentare, bolile cronice si stilul de viata.
Teste de laborator
Testele de laborator pot ajuta la confirmarea diagnosticului de scorbut. Un test de sange poate masura nivelurile de vitamina C, care sunt de obicei scazute la persoanele cu scorbut. Simptomele scorbutului apar dupa ce concentratia plasmatica a acidului ascorbic scade sub 0,2 mg/dL. Pacientii cu deficienta de vitamina C prezinta in mod obisnuit anemie, care poate fi atribuita pierderii acute de sange cauzate de defecte in sinteza colagenului. O astfel de pierdere de sange poate aparea in diferite zone ale tesuturilor moi, inclusiv in tractul gastrointestinal, articulatii si muschi. In plus, hemoliza intravasculara a fost observata in unele cazuri, probabil din cauza unei durate de viata scazute a globulelor rosii. Vitamina C joaca un rol vital in absorbtia si in metabolismul mai multor nutrienti care influenteaza productia de globule rosii.
La copii, o radiografie poate evidenta leziuni interne rezultate din scorbutul copilariei.
Care este tratamentul scorbutului (lipsei de vitamina C)?
Tratamentul pentru scorbut este reprezentat de suplimentarea cu vitamina C. O gama larga de doze de substitutie au fost utilizate cu succes.
Desi simptomele pot fi severe, scorbutul este destul de simplu de tratat. Vitamina C se gaseste in mod natural in multe fructe si legume. De asemenea, este adesea adaugata la sucuri, cereale si gustari. Daca se suspecteaza un caz usor de scorbut, consumul de cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi este cel mai simplu mod de a trata aceasta afectiune.
Suplimentele orale de vitamina C sunt, de asemenea eficiente, iar vitamina este inclusa in majoritatea multivitaminelor. Daca simptomele persista dupa cateva zile de modificari ale dietei, este important sa se solicite un consult medical.
Nu exista un consens cu privire la o doza terapeutica specifica pentru scorbut sever. Pentru aceste cazuri, medicul poate recomanda doze mari de suplimente orale de vitamina C timp de cateva saptamani sau mai mult.
Recomandarile zilnice in ceea ce priveste aportul de vitamina C depind de varsta, sex si starea de sanatate.
Majoritatea oamenilor incep sa se recupereze destul de repede dupa debutul tratamentului. Ar trebui sa se observe o imbunatatire a anumitor simptome in decurs de 1 pana la 2 zile de tratament, inclusiv:
- durere
- epuizare
- confuzie
- durere de cap
- schimbari de dispozitie
Alte simptome pot dura cateva saptamani pentru a imbunatati urmatorul tratament, inclusiv:
- slabiciune
- sangerare
- vanatai
- icter
Cum poate fi prevenit scorbutul (lipsa de vitamina C)?
Vitaminele solubile in apa, cum ar fi vitamina C, sunt stocate in organism in cantitati foarte limitate si trebuie completate prin aport alimentar. Prin urmare, este importanta asigurarea unei cantitati adecvate ale acestor nutrienti.
Cele mai bune surse de nutrienti sunt fructele si legumele proaspete. Sursele bune de vitamina C includ: citrice, rosii, broccoli, capsuni, ardei, papaya, etc.
Pentru a administra un supliment alimentar cu vitamina C, este necesar sfatul medicului.
Pentru mai multe iformatii, puteti accesa articolul Vitamina C (acid ascorbic).
Bibliografie:
Gandhi M, Elfeky O, Ertugrul H, Chela HK, Daglilar E. Scurvy: Rediscovering a Forgotten Disease. Diseases. 2023 May 26;11(2):78. doi: 10.3390/diseases11020078. PMID: 37366866; PMCID: PMC10296835.
All About Scurvy, Healthline official website
What to Know About Scurvy, WebMD official website
Everything you need to know about scurvy, Medical News Today official website
Scurvy, Cleveland Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona