Ulcer (afecțiuni medicale)

Definitie:

Boala ulceroasa este caracterizata printr-un dezechilibru intre factorii agresivi ( acid clorhidric si pepsina, acizi biliari) si factorii protectori ai mucoasei gastro-duodenale ( mucus, bicarbonat, capacitate mare de reparare a epiteliului si aprovizionare adecvata cu sange a mucoasei).


Cauze:

Ulcerul apare atunci cand mucoasa cu o aparare deficitara sufera un proces de agresiune clorhidropeptica.

hipersecretia de acid clorhidric si pepsina

ingestia abuziva de substante agresive pentru mucoasa (bauturi alcoolice, cafea, AINS etc.)

refluxul de bila in stomac

defecte ale mucusului

secretia saraca de bicarbonat

fluxul sanguin insuficient in mucoasa

reducerea capacitatii de reparare aepiteliului

infectia cu H. Pillory

stresul


Simptome:

durerea epigastrica, descrisa frecvent ca arsura sau roadere, apare la 1 - 3 ore dupa masa, fiind ameliorata imediat cu antiacide si alimente (temporar), adesea trezeste bolnavul din somn (ora 4). Crizele dureroase apar grupate, cateva zile la rand, separate de perioade de acalmie cu durata variabila. Durerea se remite in general inainte de vindecarea completa a ulcerului. In afara de durere, pacientii pot prezenta o varietate de simptome

greata

balonari

anorexie

eructatii excesive

disconfort epigastric

O treime din pacientii cu ulcer pot dezvolta in timp complicatii care sa necesite spitalizarea de urgenta:

hemoragia (exteriorizata prin varsatura ca zatul de cafea sau scaune negre ca pacura)

perforatia (durere atroce cu abdomen acut - "de lemn")

stenoza pilorica (varsaturi frecvente a alimentelor ingertate care nu mai pot traversa pilorul)


Diagnostic:

Diagnosticul unui ulcer (boala ulceroasa) se pune prin evidentierea nisei ulceroase :

direct prin endoscopie digestiva superioara(endoscop - tub subtire, flexibil ce are o minuscula camera de luat vederi la capat, permitand vizualizarea directa a leziunilor cat si prelevarea de fragmente bioptice)

indirect prin radiografie cu bariu (se bea o substanta de contrast si se vizualizeaza defectele de umplere ale stomacului si duodenului).


Tratament:

Tratamentul unui ulcer (boala ulceroasa) este in principal medical, interventia chirurgicala fiind necesara doar pentru complicatiile bolii ulceroase.

Masurile generale care se impun la un pacient cu ulcer:

intreruperea fumatului

evitarea bauturilor alcoolice

evitarea excesului de cafea si mai ales consumarea acesteia pe nemancate

nu se vor folosi antinflamatoare nesteroidiene si cortizonice in puseele dureroase, iar in afara acestora, cu prudenta, obligatoriu asociind medicatie gastroprotectoare

Aspirina este interzisa la pacientii cu boala ulceroasa documentata (nisa) in antecedente (inclusiv cea tamponata sau microdozata de uz cardiologic)

se vor evita alimentele excitante pentru secretia gastrica acida (supa de carne, conservele, afumaturile, tocaturile condimentate, prajelile), condimentele picante, bauturile carbogazoase

orar regulat al meselor, incluzand 3 mese principale si 2 gustari intre acestea (sa nu treaca mai mult de 3 - 4 ore intre ele, exceptand perioada de somn). Se prefera sa se manance putin si des, evident o dieta cat mai echilibrata si cu alimente de calitate

evitarea stresului 

Medicamentele folosite pentru tratamentul unui ulcer apartin mai multor clase, cele mai des utilizate fiind:

Antiacide: Pentru tamponarea secretiei gastrice crescute (cu efect imediat dar de scurta durata datorita efectului de rebound secretor, adica cresterii secretiei gastrice in mod reflex dupa tamponarea continutului acid al stomacului).

Antisecretorii: care reduc sau inhiba secretia gastrica acida.

Mucoprotectoare: care cresc capacitatea de aparare a stomacului.

Antibiotice pentru eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori.

Exista protocoale standardizate de tratament al ulcerului, combinand mai multe medicamente, adaptate fiecarui pacient in parte de catre medicul curant. In prezent se pune mare accent pe eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori.


Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V. DiPiro, Manual de Farmacoterapie, Editia a X-a, Editura Prior, 2019

Angelica Nour-Dinca,Medic primar Medicina Interna, Medic specialist Cardiologie, Doctor in Stiinte Medicale, Ulcer-Boala ulceroasa, Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes"

Stomach ulcer, NHS UK official website

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 08-05-2024

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Ulcer

Vezi Politica de confidentialitate date personale