Kale (alimente nutritive)

KALE, una dintre cele mai nutritive legume din lume

 

Kale este o leguma crucifera din aceeasi familie cu broccoli, conopida si alte tipuri de varză, cultivata inca din Evul Mediu in zonele mediteraneene. Kale este bogata in antioxidanti, vitamine, minerale si fibre importanti in aportul tau zilnic, fiind considerat un superaliment.

Medicii nutritionisti incurajeaza consumul de kale datorita beneficiilor sale pentru sanatate, fiind considerat un aliment hranitor cu posibile efecte precum:

- poate contribui la protejarea organismului impotriva cancerului. Kale contine kaempferol si sulforafan, antioxidanti puternici care protejeaza structura ADN-ului si pot incetini procesul de inmultire al celulelor canceroase.

- poate sustine sanatatea creierului. Datorita continutului de Omega 3, de quercitina, de sulforan, de fier si de vitamina K, care pot intarzia deteriorarea celulelor creierului, aportul de kale poate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a unor boli neurodegenerative.

- poate manifesta efect antiinflamator, antibacterian si antiviral datorita quercitinei, kaempferolului si suforafanului. Kale poate ajuta in gestionarea bolilor cardiovasculare, bolilor pulmonare si a afectiunilot gastrice. Un studiu concentrat pe evaloarea potentialului nutritiv al acestui aliment, au raportat ca un consum de pudra din kale timp de 8 saptamani, a restabilit valori normale ale tensiunii arteriale si ale nivelurilor de glucoza.

- poate ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos. Fiind o sursa importanta de calciu dar si de vitamina K, poate ajuta la reducerea riscului de osteoporoza si poate contribui la sinteza ososasa.

- poate sustine sanatatea ochilor - luteina si zeaxantina pot proteja retina si pot reduce riscul de aparitie al cataractei si al degenerescentei maculare.

- poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a parului. Fiind bogata in vitamina C, responsabila cu producerea si mentinerea colagenului, dar si in beta-caroten, vitamina A, care ajuta la cresterea si intretinerea tuturor tesuturilor, consumul de kale poate ajuta la incetinirea procesului de imbatranire prematura.

- poate ajuta la eliminarea toxinelor. Suforafanul poate juca un rol important in eliberarea arsenicului si a pesticidelor din organism

- poate contribui la procesul de detoxifiere al organismului. Acest lucru se datoreaza aportului scazut de calorii si mentinerii senzatiei de satietate mai mult timp prin continutul ridicat de fibre.

Kale poate fi consumata in diverse combinatii: smoothie, omleta, pesto, paste, pizza, orez, placinta si multe altele. Daca se opteaza pentru consumul de pudra, aceasta este cea mai simpla metoda de a o adauga in alimentatie pentru persoanele cu un program incarcat, foarte ocupate dar si pentru pasionatii de gatit.

Este important ca sursa de provenienta sa fie sigura, daca se poate cu origine autohtona si deshidratate lent.

Contraindicatii

Intreabati medicul daca sunteti sub tratament cu medicamente, mai ales cu rol anticoagulant sau daca exista afectiuni medicale tiroidiene. Kale pot induce o stare de hipotiroidism mai ales daca exista deficit de iod in organism. De asemenea, consumul suplimentar de potasiu din kale, poate fi daunator daca rinichii nu pot elimina excesul de potasiu din organism.

 

Autor: Alina Stancu

Bibliografie:

Studiul „Kale Attenuates Inflammation and Modulates Gut Microbial Composition and Function in C57BL/6J Mice with Diet-Induced Obesity”, apărut în Microorganisms. 2021 Feb; 9(2): 238. Published online 2021 Jan 24. doi: 10.3390/microorganisms9020238, autori: Md Shahinozzaman et al.

Studiul „Improving the Health-Benefits of Kales (Brassica oleracea L. var. acephala DC) through the Application of Controlled Abiotic Stresses: A Review”, apărut în Plants (Basel). 2021 Dec; 10(12): 2629. Published online 2021 Nov 29. doi: 10.3390/plants10122629, autori: Erika Ortega-Hernández et al.
BBC Goodfood - Kale recipes

 

 

 

 


Pagina actualizata la data de: 08-04-2024

Produse din categoria Kale

Non-farma (2)

Vezi Politica de confidentialitate date personale