Maca (alimente nutritive)

Ce este Maca?

Maca sau Lepidium meyenii este o planta peruana din familia Brassicaceae cultivata de mai bine de 2000 de ani, care creste exclusiv in Muntii  Anzi Centrali la o altitudine de 4000 - 4500 m. Maca a fost folosita de secole in nutritie si pentru  a creste fertilitatea la oameni si la animale.

 

Ce contine Maca?

Maca proaspata contine 80% apa si cantitati mari de fier si calciu. Maca uscata contine 10,2% proteine, 59% carbohidrati, 2,2% lipide si 8,5% fibre. Acizii grasi liberi prezenti si in Maca sunt acizii linoleic, palmitic si oleic. Maca contine si aminoacizi precum leucina, arginina, fenilalanina, lizina, glicina, alanina, valina, izoleucina, acid glutamic, serina si acid aspartic. Alti aminoacizi prezenti, dar in proportie mai mica, sunt histidina, treonina, tirozina, metionina, hidroxiprolina, prolina si sarcosina. Mineralele gasite in maca sunt fierul, calciul, cuprul, zincul, si potasiul.

 

Care sunt beneficiile consumului de Maca?

 

Consumul de Maca poate contribui la sanatate sexuala

Functia sexuala si libidoul

Unele dintre studii au descoperit ca maca a avut efecte pozitive asupra imbunatatirii functiei sexuale la barbati si la femei. Cu toate acestea, numarul de studii, numarul de participanti si calitatea studiilor au fost limitate si nu se poate concluziona ferm daca Maca prezinta aceste proprietati.

 

Disfunctia sexuala indusa de antidepresive la femei

Radacina de Maca a fost, de asemenea, studiata pentru utilizarea sa in atenuarea disfunctiei sexuale induse de antidepresive la femei.

Maca poate atenua disfunctia sexuala indusa de antidepresive la femei, potrivit unui studiu publicat in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Anumite antidepresive provoaca reactii adverse, cum ar fi libidoul scazut si uscaciunea vaginala.

La sfarsitul unui studiu de 12 saptamani, grupul de persoane care a administrat Maca a avut rate mai scazute ale aparitiei disfunctiei sexuale.

 

Concentratia si motilitatea spermatozoizilor la barbati

Un mic studiu dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo, publicat in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, a evaluat efectele Maca asupra calitatii spermei si a nivelurilor hormonale a 20 de barbati. Barbatilor li s-a administrat maca. Dupa perioada de studiu de 12 saptamani, concentratia si motilitatea spermatozoizilor s-a imbunatatit usor.

 

Consumul de Maca poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei

Maca poate imbunatati simptomele persoanelor care trec prin menopauza, ajutand la atenuarea bufeurilor si a dereglarilor legate de somn.

 

Consumul de Maca poate imbunatati starea de spirit si energia

Dovezi limitate sugereaza ca maca poate ajuta la imbunatatirea nivelului de energie si la imbunatatirea starii de spirit la unele persoane.

Un studiu din 2022 a aratat ca extractul de Maca ar putea reduce oboseala la femeile adulte tinere. Intr-un alt studiu din 2016, realizat pe 175 de persoane s- a demonstrat ca administrarea a 3 g de maca rosie sau neagra pe zi timp de 12 saptamani a imbunatatit scorurile de dispozitie si energie in comparatie cu un placebo.

 

Consumul de Maca poate stimula functia cognitiva

Unele studii pe animale sugereaza ca radacina de maca poate stimula functia cognitiva si memoria. De exemplu, un studiu a constatat ca radacina de maca a fost eficienta in incetinirea declinului cognitiv la animalele in varsta. Conservarea functiei cognitive de catre Maca este asociata cu imbunatatirea activitatii mitocondriale si cu reglarea dezvoltarii proteinelor legate de autofagie in cortexul soarecilor de varsta mijlocie.

Deoarece aceste efecte au fost observate doar asupra animalelor, sunt necesare mai multe cercetari la nivel uman pentru a determina modul in care maca afecteaza cognitia si sanatatea creierului.

Consumul de Maca poate proteja pielea impotriva deteriorarii celulare

Cercetarile arata ca Maca are proprietati antioxidante. Antioxidantii ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi, care sunt molecule ce pot provoca deteriorarea celulelor. Aceste molecule se pot forma din cauza expunerii la poluare, fum si raze UV.

 

Cum poate fi consumata Maca?

Maca este disponibila in multe forme, inclusiv sub forma de capsule si pulbere.

Pudra de maca se poate adauga in smoothie-uri, fulgi de ovaz, produse de patiserie, batoane energetice si multe altele. Aceasta are un gust de nuca, untos, asa ca se potriveste bine cu multe arome mai dulci.

Retete care includ pudra de Maca:

- Maca Latte

- Maca Latte cu dovleac

 

Care pot fi riscurile si contraindicatiile consumului de Maca?

Radacina de maca si pudra de maca sunt considerate in general sigure, dar exista si cazuri in care au fost raportate efecte secundare. Acestea includ modificari ale starii de spirit, crampe, dureri de stomac si insomnie. In plus, unele femei raporteaza modificari in ceea ce priveste ciclurile mestruale in timpul consumului de maca. Femeile insarcinate sau care alapteaza nu ar trebui sa consume maca, deoarece nu exista suficiente informatii despre siguranta acesteia.

Deoarece maca pare sa influenteze nivelul hormonilor sexuali, persoanele care sufera de afectiuni oncologice sensibile la hormoni ar trebui sa evite consumul plantei. Aceste tipuri de cancer includ cancer ovarian, cancer mamar, cancer endometrial si cancer uterin. Fibromul uterin reprezinta, de asemenea, o contraindicatie pentru consumul de maca.

 

Bibliografie:

What are the benefits of maca root?, Medical News Today official website

4 Benefits of Maca Root (and Potential Side Effects), Healthline official website

Health Benefits of Maca, WebMD official website

Maca - Uses, Side Effects, and More, WebMD official website

Health Benefits of Maca Root, Health official website

What Is Maca Root?, VerryWellHealth official website

Gonzales GF. Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:193496. doi: 10.1155/2012/193496. Epub 2011 Oct 2. PMID: 21977053; PMCID: PMC3184420.

Shin BC, Lee MS, Yang EJ, Lim HS, Ernst E. Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2010 Aug 6;10:44. doi: 10.1186/1472-6882-10-44. PMID: 20691074; PMCID: PMC2928177.

Guo SS, Gao XF, Gu YR, et al. Preservation of cognitive function by lepidium meyenii (Maca) is associated with improvement of mitochondrial activity and upregulation of autophagy-related proteins in middle-aged mouse cortex. Evid-Based Complement Altern Med. 2016;2016:1-9. doi:10.1155/2016/4394261

Shin BC, Lee MS, Yang EJ, Lim HS, Ernst E. Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2010;10:44. doi:10.1186/1472-6882-10-44

Beharry S, Heinrich M. Is the hype around the reproductive health claims of maca (Lepidium meyenii Walp.) justified? J Ethnopharmacol. 2018;211:126-170. doi:10.1016/j.jep.2017.08.003

Dording CM, Schettler PJ, Dalton ED, et al. A double-blind placebo-controlled trial of maca root as treatment for antidepressant-induced sexual dysfunction in women. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:949036. doi:10.1155/2015/949036

Melnikovova I, Fait T, Kolarova M, Fernandez EC, Milella L. Effect of Lepidium meyenii Walp. on semen parameters and serum hormone levels in healthy adult men: a double-blind, randomized, placebo-controlled pilot study. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:324369. doi:10.1155/2015/324369

Alcalde AM, Rabasa J. Does Lepidium meyenii (Maca) improve seminal quality? Andrologia. 2020;52(10):e13755. doi:10.1111/and.13755

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 15-03-2024

Produse din categoria Maca

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale