Pulbere de maca,
Maca (Lepidium meyenii) sau „ginseng andin”, este o plantă erbacee bienală din familia Cruciferelor, care crește în special în Peru și Bolivia, unde este cultivată în zone din munții Anzi, la o altitudine de 3.500 - 4.200 metri.
Este o legumă rădăcinoasă înrudită cu ridichea și varza
Maca este cultivată de secole pentru hipocotilul cărnos, fiind folosită atît ca aliment cât și că planta medicinală deoarece are proprietăți nutritive și tonice excepționale.
Pentru incași, ca și pentru populațiile andine de azi, maca era și este o plantă sacră, un aliment de bază complex, care permite populației să reziste mai ușor intemperiilor vremii de pe înaltele platouri ale Anzilor. În Anzi, maca este gătită și consumată ca leguma în hrană zilnică.
Poate fi gătită în stare proaspătă (coaptă la cuptor, rasa și adăugată în mâncarea gătită, fiartă și pasată în creme de legume etc), dar că leguma proaspătă poate fi găsită și obținută numai în apropierea zonelor înalte unde se plantează.
Pentru păstrare, stocare și comercializare, rădăcină de macă se usucă. Producția medie la hectar poate ajunge și la 15 tone de rădăcină proaspătă, dar prin uscare se reduce la aproximativ 5 tone. În această stare poate fi păstrată până la 3-4 ani.
Culturile de macă sînt ecologice: la altitudinile mari la care crește, nu există dăunători pentru care să fie necesare pesticidele iar solul este îngrășat organic cu material produs în fermele de oi, lama și alpaca. De asemenea, frunzele plantei sînt tăiate la recoltare și lăsate pe loc pentru fertilizarea solului.
În ultimul timp, maca este cultivată pe scară largă. Producția de macă a cunoscut o creștere spectaculoasă și este exportată în întreaga lume. Piete importante sunt China, Japonia și Europa, unde se comercializează doar sub formă de pulbere - pur și simplu, sau în capsule medicinale.
Maca este una din plantele considerate superaliment, introducerea sa în dieta umană aducând o serie de beneficii pentru sănătatea și buna funcționare a organismului.
Date științifice
Datele științifice întâlnite în bibliografie precizează în mare un conținut de 60 - 75% carbohidrați, 10 – 12% proteine, 8 – 10% fibre și 2 – 3% lipide, foarte asemănător cu cel al unor cereale ca grâu sau orez.
Maca este o sursă valoroasă de aminoacizi, cei mai importanți cantitativ fiind arginina, serina, histidină, acidul glutamic, glicina, valină, fenilalanină, tirosina și treonină.
Alături de aceștia, în pulberea de macă se găsesc acizi grași (linolenic, palmitic și oleic), alcaloizi, tanini, polifenoli, vitamine(B1, B2, B12, C, E), saponine, sitosteroli, minerale (Ca, K, P, Mg) și microelemente (Zn, I, Mn, Cu).
In cartea The Healing Power of Rainforest Herbs de Leslie Taylor, sînt date valori nutritive complexe raportate la 10 g pulbere de macă (aceasta fiind considerată și propusă de autoare ca fiind doza zilnică recomandată pentru consum uman).
Nutritional Profile of Dried Maca Root
(Average 10 gram serving)
Component
|
per 10 g
|
|
Amino Acids
|
per 10 g
|
|
Minerals
|
per 10 g
|
Protein
|
1–1.4 g
|
|
Alănine
|
63.1 mg
|
|
Calcium
|
25 mg
|
Carbohydrates
|
6–7.5 g
|
|
Arginine
|
99.4 mg
|
|
Copper
|
0.6 mg
|
Fats (lipids)
|
220 mg
|
|
Aspartic acid
|
91.7 mg
|
|
Iron
|
1.5 mg
|
Fiber
|
850 mg
|
|
Glutamic acid
|
156.5 mg
|
|
Iodine
|
52 mcg
|
Ash
|
490 mg
|
|
Glycine
|
68.3 mg
|
|
Manganese
|
80 mcg
|
Sterols
|
5–10 mg
|
|
Histidine
|
41.9 mg
|
|
Potassium
|
205 mg
|
Calories
|
32.5
|
|
HO-Proline
|
26.0 mg
|
|
Sodium
|
1.9 mg
|
|
|
|
Isoleucine
|
47.4 mg
|
|
Zinc
|
380 mcg
|
|
|
|
Leucine
|
91.0 mg
|
|
|
|
Vitamins
|
per 10 g
|
|
Lysine
|
54.5 mg
|
|
Fats/Lipids
|
per 10 g
|
B2
|
39 mcg
|
|
Methionine
|
28.0 mg
|
|
Linoleic
|
72 mcg
|
B6
|
114 mcg
|
|
Phenylalanine
|
55.3 mg
|
|
Palmitic
|
52 mcg
|
C
|
28.6 mg
|
|
Proline
|
0.5 mg
|
|
Oleic
|
24.5 mcg
|
Niacin
|
565 mcg
|
|
Sarcosine
|
0.7 mg
|
|
|
|
|
|
|
Serine
|
50.4 mg
|
|
|
|
|
|
|
Threonine
|
33.1 mg
|
|
|
|
|
|
|
Tryptophan
|
4.9 mg
|
|
|
|
|
|
|
Tyrosine
|
30.6 mg
|
|
|
|
|
|
|
Valine
|
79.3 mg
|
|
|
|
Sugestii de consum
Pulberea de macă poate fi consumată în tot felul de combinații: poate fi inclusă în sucuri de fructe, în smoothies și creme de legume și fructe, poate fi adăugată în lapte alături de cereale, cacao etc, poate fi amestecată în iaurturi sau presărată peste salate de crudități sau chiar inclusă în sosuri gătite - și așa mai departe, după libera alegere și imaginația consumatorilor.
Forma de prezentare ca pulbere oferă avantajul că este mult mai ușor de utilizat, de digerat și de păstrat.
Gustul acestei pulberi vegetale este dulceag și este însoțit de o aromă specifică.
Doza zilnică recomandată este de 5 până la maxim 10 grame de pulbere de macă, divizate în două sau trei administrări.
Beneficiile consumului de macă pentru sănătate
Datele științifice demonstrează că pulberea de macă reprezintă o valoroasă sursă naturală de nutrienți.
Prin faptul că se administrează ca pulbere fină, multitudinea de componente naturale, de la aminoacizi la vitamine, minerale și alți nutrienți pot fi absorbite cu ușurință și cu randament bun.
Odată pătrunși în organism, acești compuși biochimici acționează sinergic și pot genera efecte benefice la diferite nivele, intervenind în diferite procese metabolice.
Consumul constant pe perioade de 20-30 zile de pulbere de macă, prin aportul său de nutrienți valoroși, reechilibrează organismul din punct de vedere biochimic și energetic, reactivează și revitalizează funcțiile de bază ale organismului (inclusiv pe cea de reproducere) și instalează o stare generală de bine.
Maca este ca și ginsengul, în primul rând un tonic și un adaptogen remarcabil.
Consumul de maca pulbere tonifică organismul și mai ales îi crește capacitatea de a se adapta și de a rezista la condiții de stres sau de efort fizic și intelectual.
Pulberea de macă este introdusă frecvent în alimentația sportivilor în perioadele de pregătire cât și pe timpul competițiilor, planta fiind “curată”, adică nimic din compoziția sa chimică și biochimică nu se regăsește pe listele de substanțe interzise.
Iată câteva dintre efectele citate în literatura de specialitate și atribuite consumului de macă:
- stimularea și întărirea sistemului imunitar
- susținerea activității fizice și cerebrale
- îmbunătățirea generală a funcțiilor de bază ale organismului
- revitalizarea stării persoanelor trecute de vârsta a doua
- energizează și crește capacitatea organismului de a rezista la efort fizic și/sau intelectual
- lupta împotriva oboselii fizice și mintale
- favorizarea asimilării nutrienţilor din dieta zilnică
- rezistență mărită la efectul razelor UV, îmbunătățirea generală a aspectului pielii
- reducerea efectelor generate de menopauză, ca osteoporoza și anemia
- diminuează problemele hormonale la femei - reglează menstruaţia, ameliorează durerile din perioada menstruaţiei, stopează din simptomele cauzate de menopauză
- crește libidoul, fertilitatea și tonusul sexual, la ambele sexe.
Depozitare și păstrare:
La maxim 30 grade Celsius, ferit de umezeală și de acțiunea directă a razelor de soare.
Termen de valabilitate:
În ambalaj original și în condiții corespunzătoare de temperatură și umezeala, ferite de acțiunea directă a razelor de soare, 2 ani.
După deschiderea ambalajului, în aceleași condiții, 180 zile.
Formă de prezentare:
Pungi din folie de aluminiu cu sistem de autosigilare, conținînd fiecare cîte 200 g pulbere extrafină de macă.
..