Ce este pepenele rosu?
Pepenele verde (Citrulus lantus) este un fruct care apartine familiei Curcubitaceae. Compozitia chimica a pepenelui verde ii ofera atat o valoare nutritiva ridicata, cat si diverse beneficii importante pentru sanatate. Pepenele verde este un aliment bogat in nutrienti, cu continut energetic scazut.
Ce contine pepenele rosu, care este compozitia sa nutritionala si ce proprietati are?
O cana de pepene verde care cantareste aproximativ 154 de grame (g) contine urmatoarele:
Energie (calorii): 46,2
Carbohidrati (g): 11,6 din care 9,6 g zaharuri
Fibre (g): 0,6
Calciu (mg): 10,8
Fosfor (mg): 16,9
Magneziu (mg): 15,4
Potasiu (mg): 172
Vitamina C (mg): 12,5
Folat (mcg): 4,6
Colina (mg): 6,3
Vitamina A, RAE (mcg): 43,1
Beta caroten (mcg): 467
Luteina si zeaxantina (mcg): 12,3 mcg
Licopen (mcg): 6.980
Fitosteroli (mg): 3,08
Pepenele verde este, de asemenea, o sursa bogata de citrulina si cucurbitacina E.
Citrulina este un aminoacid neesential deoarece poate fi sintetizata de catre organismul uman, in special la nivel hepatic si intestinal. Exista inclusiv in compozitita unor alimente precum pepenele verde, unde a fost si descoperita pentru prima data. Citrulina joaca un rol important in ciclul ureei, ajutand organismul sa elimine substantele nocive, in special de amoniacul, din organism. De asemenea, aceasta are un rol important procesul de vasodilatatie si poate contribui la construirea masei musculare.
Cucurbitacinele sunt compusi triterpenoizi identificati initial ca fiind componente ale plantelor din familia Cucurbitaceelor. Cucurbitacina E este un triterpenoid studiat pentru o gama mai larga de actiuni biologice, in principal pentru actiunea imunomodulatoare. Recent, s-a descoperit ca curcubitacina E poseda proprietati antiinflamatorii si antitumorale mediate de actiunea sa asupra citoscheletului celular, asupra cailor mitotice, precum si asupra autofagiei celulare. De asemenea, aceasta ar putea avea un rol important si in prevenirea neurodegenerarii.
Pepenele verde contine 12 grame de carbohidrati per 152 grame. Carbohidratii sunt in mare parte zaharuri simple, cum ar fi glucoza, fructoza si zaharoza. Pepenele verde ofera, de asemenea, o cantitate mica de fibre. Indicele glicemic (un indice care arata cat de repede alimentele cresc nivelul glicemiei dupa masa) al pepenelui verde variaza intre 72 si 80, fiind considerat ridicat. Cu toate acestea, fiecare portie de pepene verde are un continut relativ scazut de carbohidrati, astfel incat consumul acestuia nu ar trebui influenteze semnificativ glicemia.
Pepenele verde este o sursa buna de vitamina C, vitamina A si potasiu.
Pepenele verde este cea mai cunoscuta sursa de licopen, un antioxidant puternic responsabil pentru culoarea sa rosie. De fapt, pepenele verde proaspat contine 4530 mcg per 100 g si este o sursa mai buna de licopen decat rosiile (2860 mcg in aceeasi cantitate). Studiile pe oameni arata ca sucul de pepene verde proaspat este eficient in cresterea nivelului de licopen si beta-caroten din sange.
Care sunt beneficiile pepenelui verde?
Pepenele verde cuprinde o varietate de substante fitochimicale cu importante actiuni farmacologice, majoritatea atribuite prezentei abundente a citrulinei, licopenului si polifenolilor.
Consumul de pepene verde poate oferi protectie cardiovasculara
Bolile cardiovasculare sunt principala cauza a cresterii ratei de mortalitate la nivel mondial. L-citrulina si L-arginina pot reduce inflamatia si stresul oxidativ. Consumul de fructe bogate in L-citrulina, un precursor al l-argininei (un aminoacid esential pentru sinteza proteinelor), cum ar fi pepenele verde, poate avea beneficii multiple pentru sanatate. Suplimentarea cu pepene verde proaspat sau sub forma de pulbere a imbunatatit profilurile lipidice, statusul antioxidant si activitatea antiinflamatorie intr-un studiu pe animale de laborator hranite cu o dieta cu un continut ridicat de grasimi. Mai mult, ingerarea de pepene verde a reglat expresia genelor asociate cu metabolismul lipidic.
Oxidul nitric este o molecula de semnalizare omniprezenta, importanta in procesu de relaxare al vaselor de sange si in reducerea riscului de a dezvolta ateroscleroza prin influentarea metabolismului lipidic.
Stresul oxidativ si inflamatia sunt factori cu un rol important in aparitia aterosclerozei. Nivelurile serice de proteina C reactiva sunt utilizate ca indicatori ai inflamatiei sistemice, care poate conduce la disfunctie cardiaca. Consumul de pepene verde a redus semnificativ nivelurile de proteina C reactiva in studiile pe model animal. Pepenele verde a redus si expresia enzimei Cox-2 responsabila de sinteza prostaglandinelor proinflamatorii.
Un studiu recent a demonstrat, de asemenea, ca pepenele verde poate reduce factorii de risc cardiovasculari la om. Potrivit unui studiu, consumul zilnic de pepene verde timp de patru saptamani a produs reducerea semnificativa a greutatii corporale, a indicelui de masa corporala, a raportului talie-sold si a tensiunii arteriale. In plus, studiul sustine, de asemenea, ca suplimentarea cu pepene verde a redus nivelurile de trigliceride si LDL colesterolul la adultii obezi.
In concluzie, un consum regulat de pepene verde reduce factorii de risc asociati cu boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare.
Consumul de pepene verde poate ajuta in gestionarea obezitatii
Obezitatea este o problema de sanatate importanta la nivel mondial. Aceasta poate fi corelata cu afectiuni metabolice, inclusiv cu diabetul si cu alte boli legate de nutritie. Stilul de viata modern si obiceiurile alimentare nesanatoase, sunt factori majori care contribuie la obezitate. Pe baza rezultatelor diferitelor studii in vivo si in vitro, s-a demonstrat ca aportul alimentar de l-arginina a scazut nivelul de glucoza din sange la animalele de laboratorcu diabet si obezitate.
Consumul de pepene verde a crescut semnificativ nivelurile plasmatice de L-arginina. Conform unor studii efectuate pe animale de laborator diabetic si obeze, suplimentarea cu suc de pepene a crescut nivelurile de L-arginina si a scazut cantitatea de glucoza si de acizi grasi liberi.
La om, consumul sucului de pepene verde poate actiona ca o alternativa eficienta pentru suplimentarea cu arginina. Sucul de pepene verde a ajutat eficient la reglarea metabolismului si a imbunatatit raspunsul cardiovascular si imun la om. Un studiu realizat pe adulti obezi de varsta mijlocie cu prehipertensiune arteriala a aratat ca aportul de pepene verde a imbunatatit functia arteriala si a redus tensiunea arteriala. De asemenea, consumul de pepene verde a indus senzatia de satietate si a redus greutatea corporala, indicele de masa corporala (IMC) si raportul talie-sold la adultii obezi. In plus, un alt studiu a sugerat ca pepenele verde poate reduce eficient pofta de mancare si poate ajuta la gestionarea greutatii, in comparatie cu gustarile conventionale pe baza de carbohidrati rafinati.
Consumul de pepene verde poate avea beneficii in afectiunile oncologice
Licopenul, un ingredient activ din pepenele verde, poate contribui la modularea dezvoltarii cancerului prin inhibarea mutatiilor ADN-ului si actionand impotriva metastazelor tumorale. Conform studiilor, licopenul induce modulatii in mecanismul ciclului celular, in special prin inhibarea fazei G1 in cancerul de san si endometrial uman. Mai mult, proprietatea antioxidanta a licopenului reduce stresul oxidativ si contribuie la efectele antiproliferative impotriva celulelor canceroase. Mai multe studii au demonstrat potentialul anticancerigen al licopenului in vitro si in vivo.
Consumul de pepene verde poate contribui la hidratarea organismului
Atunci cand organismal sufera de o stare de deshidratare, chiar si minora, pot sa apara simptome precum oboseala, crampele musculare si durerile de cap. Pepenele verde contine 92% apa, asa ca este o modalitate usoara de hidratare a organismului.
Consumul de pepene verde poate sustine sanatatea ochilor
Licopenul continut de pepenele verde poate avea beneficii pentru sanatatea oculara. In plus, continutul de vitamina A poate contribui, de asemenea, la sanatatea vederii.
Consumul de pepene verde poate fi benefic in cazul rezistentei la insulina
Insulina este un hormon implicat in controlul glicemiei. Rezistenta la insulina este afectiunea in care celulele devin rezistente la efectele insulinei, conducand la cresterea nivelului glicemiei, fiind corelata cu sindromul metabolic si diabetul de tip 2. Sucul de pepene verde si consumul de arginina sunt asociate cu o rezistenta redusa la insulina, in unele studii.
Consumul de pepene verde poate contribui la reducerea durerilor musculare dupa exercitii fizice
Durerile musculare reprezinta un efect secundar al exercitiilor fizice intense. Un studiu a aratat ca sucul de pepene verde este eficient in reducerea durerilor musculare dupa exercitii fizice, observand o performanta imbunatatita la persoanele neantrenate. De asemenea, pepenele verde contine un pigment natural numit beta-criptoxantina, care poate proteja articulatiile de procesul inflamator.
Consumul de pepene verde poate contribui la sanatatea pielii
Vitaminele A si C, care se gasesc in pepenele verde, sunt importante pentru sanatatea pielii. Vitamina C susustine sinteza de colagen, o proteina cu rol structural important pentru piele. Vitamina A este, de asemenea, importanta pentru o piele sanatoasa, deoarece ajuta la siteza si repararea celulelor pielii.
Consumul de pepene verde poate contribui la imbunatatirea digestiei
Pepenele verde contine o cantitate mare de apa si o cantitate mica de fibre, ambele fiind necesare pentru o digestie sanatoasa. Fibrele ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal regulat.
Cum poate fi inclus pepenele verde in dieta?
Pepenele rosu poate fi consumat proaspat sau taiat cubulete si amestecat cu gheata intr-un blender pentru o bautura electrolitica racoritoare, perfecta pentru rehidratare dupa exercitii fizice sau intr-o zi calduroasa.
De asemenea, pepenele verde poate fi adauga in salate si in smoothie-uri.
Care sunt riscurile si reactiile adverse ale consumului de pepene verde?
Consumul de pepene verde poate fi uneori asociat cu alergia
Alergia la pepene verde este rara si, de obicei, asociata cu sindromul de alergie orala la persoanele sensibile la polen. Simptomele includ mancarimi la nivelul gurii si gatului, precum si umflarea buzelor, gurii, limbii, gatului sau urechilor.
Pepenele verdea ar trebui consumat cu precautie de catre persoanele cu sensibilitate la FODMAP-uri
Pepenele verde contine cantitati relativ mari de fructoza, un tip de FODMAP pe care unii oameni nu il digera complet. FODMAP-urile, precum fructoza, pot provoca simptome digestive neplacute, cum ar fi balonare, gaze, crampe stomacale, diaree si constipatie. Persoanele sensibile la FODMAP-uri, cum ar fi cele cu sindrom de intestin iritabil, ar trebui sa ia in considerare evitarea consumului de pepene verde.
Pepenele verde ar trebui consumat cu precautie de catre persoanele cu diabet
Deoarece pepenele verde contine zaharuri naturale, persoanele cu diabet zaharat artrebui sa ia in considerare acesti carbohidrati in planul zilnic de nutritie.
Consumul de pepene verde poate favoriza aparitia migrenelor
Pepenele verde contine un nivel ridicat de tiramina, un aminoacid care ar putea declansa migrenele.
Bibliografie:
Sorokina M, McCaffrey KS, Deaton EE, Ma G, Ordovas JM, Perkins-Veazie PM, Steinbeck C, Levi A, Parnell LD. A Catalog of Natural Products Occurring in Watermelon-Citrullus lanatus. Front Nutr. 2021 Sep 14;8:729822. doi: 10.3389/fnut.2021.729822. PMID: 34595201; PMCID: PMC8476801.
Manivannan A, Lee ES, Han K, Lee HE, Kim DS. Versatile Nutraceutical Potentials of Watermelon-A Modest Fruit Loaded with Pharmaceutically Valuable Phytochemicals. Molecules. 2020 Nov 11;25(22):5258. doi: 10.3390/molecules25225258. PMID: 33187365; PMCID: PMC7698065.
Fulgoni K, Fulgoni VL 3rd. Watermelon Intake Is Associated with Increased Nutrient Intake and Higher Diet Quality in Adults and Children, NHANES 2003-2018. Nutrients. 2022 Nov 18;14(22):4883. doi: 10.3390/nu14224883. PMID: 36432573; PMCID: PMC9692283.
The Top Health Benefits of Watermelon, Healthline official website
Why Watermelon Should Be Part of Your Diet, Vleveland Clinic official website
Watermelon 101: Nutrition Facts and Health Benefits, Healthline official website
Benefits of watermelon, Medical News Today official website
Health Benefits of Citrulline, WebMD official website
Attard E, Martinoli MG. Cucurbitacin E, An Experimental Lead Triterpenoid with Anticancer, Immunomodulatory and Novel Effects Against Degenerative Diseases. A Mini-Review. Curr Top Med Chem. 2015;15(17):1708-13. doi: 10.2174/1568026615666150427121331. PMID: 25915611.
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona