Dieta Dukan (dieta si nutritie)

Ce este Dieta Dukan?

Dieta Dukan este un program de slabit care se bazeaza pe un aport scazut de carbohidrati si de grasimi si pe un aport crescut de proteine. Aceasta dieta a fost creata in anul 1970 de catre medicul francez Pierre Dukan.
Dieta Dukan se bazeaza pe teoria conform careia consumul crescut de proteine poate ajuta in procesul de pierdere in greutate deoarece:
- alimentele slabe, bogate in proteine, contin in general mai putine calorii
- consumul de proteine poate ajuta la aparitia senzatiei de satietate
- digerarea proteinelor foloseste mai multa energie, astfel incat organismul va arde mai multe calorii
- restrictionarea carbohidratilor si grasimilor induce o stare asemanatoare fastingului, care forteaza organismul sa foloseasca depozitele de grasime pentru a produce energie. 

 

Ce alimente se pot consuma in Dieta Dukan?

Site-ul oficial al dietei Dukan prevede o lista a celor 100 de alimente permise in dieta. Din cele 100 de alimente, 68 sunt incadrate in categoria proteine pure si 32 sunt legume cu un continut scazut de amidon. Se pot introduce alimente suplimentare in etapele ulterioare ale dietei.

Alimentele considerate proteine pure includ: 
• Carne slaba: muschi de vita, muschi de porc, cotlet de porc fara grasime, cotlet de vitel, sunca slaba cu un continut redus de grasime, carne de pasare de curte, ficat de pui, carne de curcan slaba, carne de prepelita, carne de rata salbatica, etc.
• Peste: somn, cod , halibut, hering, macrou , somon, sardina, rechin, surimi, peste spada, tilapia, pastrav, ton (proaspat sau conservat in apa, etc.
• Crustacee: scoici, crab, raci, homar, midii, caracatita, stridii, scoici, creveti, calamar, etc.
• Proteine vegetale: alimente din soia, tofu, etc.
• Produse lactate fara grasimi: branza de vaci fara grasimi, crema de branza fara grasimi, lapte fara grasimi, iaurt simplu grecesc fara grasimi, ricotta fara grasimi, smantana fara grasimi
• Oua
• Gelatina fara zahar

Legumele permise in dieta Dukan pot include: anghinare, sparanghel, sfecla, broccoli, varza de Bruxelles, varza, morcov, conopida, telina, castraveti, vinete, andive, fenicul, fasole verde, varza salata verde, rucola, radicchio, ciuperci, ceapa, praz, ardei, dovleac, ridichi, spanac, rosie, dovlecel, etc.


Care sunt fazele dietei Dukan ?

Exista patru faze in dieta Dukan:

Faza 1- Faza de atac

Faza de atac consta in consumul de alimente proteice integral proteine pure si are ca scop pierderea rapida in greutate. Faza de atac dureaza de obicei aproximativ 2-5 zile, dar persoanele care doresc sa slabeasca mai mult de 40 de kilograme pot ramane in aceasta faza mai mult de 7 zile.
In aceasta faza, se pot consuma oricare dintre cele 68 de alimente incadrate in categoria ,, proteine pure". Acestea sunt toate surse de proteine slabe si includ carne slaba de vita, peste, pui, oua, soia, branza de vaci si lactate fara grasimi. Alegerile ar trebui sa aiba un continut scazut de grasimi si sa nu contina zaharuri adaugate. Se poate manca atat cat se doreste si caloriile nu se contorizeaza.
De asemenea, dieta prevede consumul a cel putin 1,5 linguri de tarate de ovaz in fiecare zi. Taratele de ovaz sunt bogate in fibre. Alimentele bogate in fibre ajuta la aparitia senzatiei de satietate si pot atenua senzatia de foame.
De asemenea, dieta prevede consumul a cel putin 1,5 litri de apa pe zi si efectuarea de exercitii fizice timp de 20 de minute in fiecare zi.

Faza 2- Faza de croaziera

Faza de croaziera urmareste reducerea treptata a greutatii corporale prin adaugarea a 32 de legume specifice in dieta. Se pot consuma alimente cuprinse in toate cele 100 de alimente permise, desi este recomandat sa se alterneze zilele cu proteine pure si zilele cu proteine plus legume. Durata acestei faze depinde de numarul de kilograme pe care peroansa doreste sa le piarda. De regula, se calculeaza 3 zile pentru fiecare kilogram pierdut. Se pot consuma cantitati nelimitate de proteine cu continut scazut de grasimi si cantitati nelimitate de legume permise. 
In faza de croaziera, dieta prevede consumul a 2 linguri de tarate de ovaz zilnic si efectuarea de exercitii fizice timp de 30-60 de minute in fiecare zi.

Faza 3- Faza de consolidare

In faza de consolidare se urmareste mentinerea greutatii corporale. O persoana are voie sa introduca si o anumita cantitate de alimente bogate in amidon. In fiecare zi, se pot consuma:
- cantitati nelimitate de proteine si legume
- o portie de fructe
- 45 g de branza maturata
- doua felii de paine integrala
De asemenea, se pot consuma una sau doua portii de alimente cu amidon si una sau doua mese festive in fiecare saptamana. Intr-o masa festiva, se poate consuma orice aliment.
Aceasta faza prevede o zi pe saptamana in care sa se consume doar proteine pure, de preferinta aceeasi zi a fiecarei saptamani.
Aceasta faza prevede si 25 de minute de exercitii fizice pe zi.
Durata fazei de consolidare depinde de numarul de kilograme pierdute. De regula, se recomanda 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut.

Faza 4- Faza de stabilizare

Faza de stabilizare este partea din perioada de intretinere pe termen lung. In aceasta perioada, de regula, nu se castiga in greutate si nici nu se pierde in greutate.
O zi pe saptamana se va tine dieta numai cu alimente din categoria proteinelor pure, ca si in faza de atac. In afara de acest lucru, se poate consuma orice aliment, dar se vor respecta cateva reguli simple:
- se vor consuma 3 linguri de tarate de ovaz in fiecare zi.
- se va face miscare cat mai des posibil.
- se va respecta o zi de proteine in fiecare saptamana, preferabil aceeasi zi a saptamanii
- se vor practica exercitii timp de 20 de minute in fiecare zi.
- se va consuma 1,5 l de apa pe zi.
Faza de stabilizare este un plan pe termen lung care ar trebui sa devina parte a stilului de viata.

 

Este eficienta dieta Dukan?

Potrivit unui studiu din 2014, dietele bogate in proteine pot favoriza pierderea in greutate deoarece:
- contin alimente satioase, ce reduc senzatia de foame
- reduc nivelul de grelina, un hormon implicat in aparitia senzatiei de foame
- pot echilibra glicemia
- stimuleaza diureza
Cu toate acestea, cercetatorii au observat ca dieta limiteaza anumite grupe de alimente, cum ar fi cerealele si fructele, ceea ce inseamna ca nu este completa din punct de vedere nutritional.

 

Care sunt riscurile si contraindicatiile Dietei Dukan?

Dieta Dukan prezinta si anumite riscuri. Cetoacidoza indusa de dieta este o afectiune rara cauzata de lipsa de glucoza din organism. Desi este putin probabil sa apara cetoacidoza atunci cand este adoptata dieta Dukan, acest tip de alimentatie ar putea duce la diverse efecte secundare neplacute si potentiale periculoase.
Studiile arata ca reducerea drastica a caloriilor si a carbohidratilor poate duce la efecte secundare precum ameteli, iritabilitate, dureri de cap, oboseala, foame extrema, glicemie scazuta si constipatie.
In plus, unele studii au constatat ca persoanele care urmeaza dieta Dukan au un aport scazut de vitamina C, potasiu, calciu si folat.
Deoarece este atat de restrictiva si saraca in calorii, Dieta Dukan nu este potrivita pentru copii, adolescenti, femei insarcinate sau care alapteaza pentru cei cu anumite afectiuni medicale, cum ar fi tulburari de alimentatie si tensiune arteriala scazuta.
Un studiu a constatat ca un consum crescut de proteine, in combinatie cu o dieta occidentala, ar putea creste riscul de boli metabolice. De asemenea, dietele bogate in proteine pot suprasolicita rinichii.
Un alt studiu din 2015, afirma ca respectarea dietei Dukan pe termen lung poate prezenta riscuri pentru sanatate, inclusiv:
- boli renale
- boli hepatice
- osteoporoza
- boli cardiovasculare

 

Bibliografie:

The Dukan Diet Review: Does It Work for Weight Loss?, Healthline official website
Dukan Diet: Phases, Sample Menus, and More, Everyday Health official website
The Dukan Diet, WebMD official website
Dukan diet: Should I try it?, Medical News Today official website
Pesta DH, Samuel VT. A high-protein diet for reducing body fat: mechanisms and possible caveats. Nutr Metab (Lond). 2014 Nov 19;11(1):53. doi: 10.1186/1743-7075-11-53. PMID: 25489333; PMCID: PMC4258944.
Dukan Diet Food List, DukanDiet official website
Is the Dukan Diet a Safe Eating Style?, Cleveland Clinic official website
What Is the Dukan Diet?, VerryWellFit official website
What Is the Dukan Diet?, Health official website
Kelly, T.; Unwin, D.; Finucane, F. Low-Carbohydrate Diets in the Management of Obesity and Type 2 Diabetes: A Review from Clinicians Using the Approach in Practice. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17, 2557. https://doi.org/10.3390/ijerph17072557
Ardavani, A., Aziz, H., Smith, K. et al. The Effects of Very Low Energy Diets and Low Energy Diets with Exercise Training on Skeletal Muscle Mass: A Narrative Review. Adv Ther 38, 149-163 (2021). https://doi.org/10.1007/s12325-020-01562-0
Freeman TF, Willis B, Krywko DM. Acute intractable vomiting and severe ketoacidosis secondary to the Dukan diet(c). The Journal of Emergency Medicine. 2014;47(4):e109-e112. doi:10.1016/j.jemermed.2014.06.020
Wyka J, Malczyk E , Misiarz M, Zolotenka-Synowiec M, Calyniuk B, Baczynska S. Assessment of food intakes for women adopting the high protein Dukan diet. Rocz Panstw Zakl Hig. 2015;66(2):137-42.

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 07-03-2024

Produse din categoria Dieta Dukan

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale