Antiseptice (grupa medicament)

Definitie:

Antisepticele sau dezinfectantii pentru piele sunt substante chimice pentru curatarea pielii si a ranilor. Ele pot ucide sau impiedica multiplicarea microorganismelor.

Antisepticele sunt substante chimice care se aplica pe piele. Ele pot reduce numarul de microorganisme care traiesc pe piele, in rani si  mucoase.
Sunt disponibile multiple substante antiseptice care se elibereaza din farmacii fara prescriptie medicala pentru curatarea si tratarea taieturilor minore. Unele pot fi potrivite si ca inlocuitori pentru sapun.

Diferenta dintre dezinfectante si antiseptice

Oamenii folosesc antiseptice, cum ar fi peroxizii, pentru a ucide microorganismele de pe piele si  mucoase. In timp ce antisepticele distrug anumiti germeni de pe piele, dezinfectantii ii pot indeparta de pe obiecte.

Ambele, atat dezinfectantele, cat si antisepticele sunt fabricate din substante chimice. De fapt, ei au adesea ingrediente active similare. Cu toate acestea, dezinfectantii tind sa aiba concentratii mai mari, care nu sunt potrivite pentru utilizare pe piele sau pe membranele mucoase.

Diferenta dintre antibacteriene si antiseptice
Substantele antibacteriene sunt, de asemenea, substante chimice pe care oamenii le pot folosi pentru a curata zonele pielii. Sapunurile si spray-urile contin adesea antibacteriene.

Spray-urile antibacteriene sunt eficiente in uciderea sau incetinirea cresterii bacteriilor. Cu toate acestea, ele nu ucid si nu impiedica cresterea virusilor.

In schimb, antisepticele pot ucide sau preveni cresterea virusilor, bacteriilor si ciupercilor.

Diferenta dintre antibiotice si antiseptice
Antibioticele sunt un tip de medicamente pe baza de reteta care pot trata infectiile bacteriene.

Atat antisepticele, cat si antibioticele pot trata infectiile bacteriene. Oamenii pot aplica ambele tipuri pe piele sau pe membranele mucoase.

Cu toate acestea, o persoana poate lua si antibiotice pe cale orala, pentru a trata o varietate de infectii sistemice.

 

Tipuri de antiseptice

Exista mai multe tipuri de antiseptice. Unele sunt sigure pentru a fi utilizate acasa, in timp ce altele sunt potrivite doar pentru utilizare in medii clinice sau spitalicesti.

Unele tipuri comune de antiseptice includ:
-alcooli, cum ar fi alcoolul izopropilic si alcoolul etilic
-compusi cuaternari de amoniu 
-clorhexidina  
-peroxid si permanganat, pentru a dezinfecta pielea sau pentru a fi folosit ca apa de gura
-derivat de fenol halogenat, in sapunuri si solutii
-derivat de chinolona, pentru toaletarea ranilor 

Utilizari:

Antisepticele au mai multe utilizari potentiale. Unele dintre cele mai comune includ:
-prevenirea infectiilor pe piele, in special pentru taieturi, zgarieturi sau arsuri minore
-spalarea uscata a mainilor, pe care lucratorii din domeniul sanatatii o pot face intre diferite proceduri sau pacienti
-curatarea pielii inainte de o procedura medicala, cum ar fi prelevarea de lichide biologice sau o interventie chirurgicala
-tratarea infectiilor gatului cu apa de gura sau pastile
-curatarea mucoaselor, pentru tratarea infectiilor sau inainte de a folosi un cateter

Siguranta si precautii:

FDA a gasit potentiale probleme de siguranta pentru 24 de ingrediente active in antiseptice. FDA a amanat hotararea cu privire la inca sase ingrediente, la cererea producatorilor.
Aceste ingrediente sunt:
-cloroxilenol
-alcool (etanol)
-alcool izopropilic
-Povidona iod
-clorura de benzetoniu
-clorura de benzalconiu
FDA a interzis mai multe ingrediente active din cauza efectelor necunoscute pe termen lung asupra organismului. Exista, de asemenea, putine dovezi cu privire la eficacitatea lor.

CDC recomanda profesionistilor din domeniul sanatatii sa urmeze toate recomandarile curente pentru utilizarea antisepticelor.

Cand se utilizeaza antiseptice acasa, trebuie sa respecte toate instructiunile de siguranta de pe flacon. Utilizarea antisepticelor cu o concentratie prea mare poate provoca iritatii sau arsuri chimice ale pielii.
Antisepticele eliberate fara prescriptie medicala nu sunt potrivite pentru utilizare pe termen lung. O persoana ar trebui sa le foloseasca doar timp de o saptamana sau mai putin.

Ar trebui sa se evite utilizarea antisepticelor pe:
-rani mari si arsuri
-zonele in care un obiect strain este blocat in piele
-muscaturi si zgarieturi de animale
-infectii oculare
O persoana nu trebuie sa foloseasca dezinfectanti pe piele. Dezinfectantii sunt pentru curatarea suprafetelor, nu pentru curatarea ranilor!

Daca exista neclaritati, se recomanda contactarea  medicului sau farmacistului pentru clarificari.

 

Bibliografie:

What to know about antiseptics, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-05-2022

Medicamente din clasa Antiseptice Antiseptice

Vezi Politica de confidentialitate date personale