Enzime digestive (grupă medicament)

Definitie:

Enzimele digestive reprezinta o clasa de proteine specializate responsabile de catalizarea unor reactii chimice ce au loc la nivel celular.

Clasificare:

-Amilaze - rol in descompunerea carbohidratilor

-Proteaze -rol in descompunerea proteinelor

-Lipaze - rol in descompunerea grasimilor

Efecte farmacodinamice:

-catalizeaza reactii chimice la nivel celular ce au rol in descompunerea nutrientilor in substante chimice ce pot fi absorbite de tractul digestiv

 Surse naturale de enzime digestive:

-fructe (ananas, papaya, avocado, etc.)

-legume

-miere neprocesata

-alimente fermentate

 

Indicatii terapeutice:

  • Insuficienta pancreatica exocrina (deficit de pancreatina) ce poate fi cauzata de pancreatita, fibroza chistica, inflamarea pancreasului sau cancer pancreatic.
  • Intoleranta la lactoza (deficit de  enzima numita lacaza ce are rol in descompunerea lactozei prezenta in lapte)

 

 

 

Bibliografie:

Pediatric Critical Care (Fourth Edition), 2011, Enzymes

Alyson Powell Key, What are digestive enzymes?, Nourish Web MD

 


Data ultimei actualizari: 04-05-2022

Medicamente din clasa Enzime digestive

Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies.Am inteles

Poți afla mai multe despre cookies și poți schimba setările lor aici.