Definitie:
Enzimele digestive reprezinta o clasa de proteine specializate responsabile de catalizarea unor reactii chimice ce au loc la nivel celular.
Clasificare:
-Amilaze - rol in descompunerea carbohidratilor
-Proteaze -rol in descompunerea proteinelor
-Lipaze - rol in descompunerea grasimilor
Efecte farmacodinamice:
-catalizeaza reactii chimice la nivel celular ce au rol in descompunerea nutrientilor in substante chimice ce pot fi absorbite de tractul digestiv
Surse naturale de enzime digestive:
-fructe (ananas, papaya, avocado, etc.)
-legume
-miere neprocesata
-alimente fermentate
Indicatii terapeutice:
- Insuficienta pancreatica exocrina (deficit de pancreatina) ce poate fi cauzata de pancreatita, fibroza chistica, inflamarea pancreasului sau cancer pancreatic.
- Intoleranta la lactoza (deficit de enzima numita lacaza ce are rol in descompunerea lactozei prezenta in lapte)
Bibliografie:
Pediatric Critical Care (Fourth Edition), 2011, Enzymes
Alyson Powell Key, What are digestive enzymes?, Nourish Web MD