Aluloza (informatii utile)

Ce este aluloza si care sunt proprietatile acesteia?

Aluloza este un zahar simplu care se gaseste in mod natural in mai multe surse alimentare precum smochine, stafide, sirop de artar si zahar brun, insa poate fi produsa si industrial din porumb.
Ca si putere de indulcire, are 70% din puterea de indulcire a zaharului, similar cu eritritolul.
Aluloza contine 0,2- 0,4 calorii pe gram, sau aproximativ 10% din caloriile zaharului.
Studiile sustin ca aluloza are un gust similar cu cel al zaharului de masa. Nu are gustul amar sau chimic intalnit la alti indulcitori artificiali. Aluloza nu favorizeaza aparitia cariilor spre deosebire de zahar. De asemenea, aluloza nu modifica glicemia sau nivelul de insulina, ceea ce o face un inlocuitor potrivit al zaharului pentru persoanele cu diabet.

 

Care sunt beneficiile aluloza?

Aluloza poate favoriza pierderea in greutate si pierderea de grasime corporala

Una dintre cele mai mari diferente dintre aluloza si zahar consta in continutul de calorii. Aluloza contine doar 0,4 calorii pe gram, ceea ce reprezinta cu aproximativ 90% mai putine calorii decat zaharul. Reducerea consumului de calorii poate contribui la pierderea in greutate. Atunci cand restrictia calorica este asociata cu exercitii fizice si o dieta sanatoasa si echilibrata, inlocuirea zaharului cu alauloza poate ajuta la rducerea aportului de calorii, ceea ce poate stimula pierderea in greutate.
Unele studii sugereaza chiar ca aluloza ar putea fi un aliment care ar putea contribui la arderea grasimilor. Un studiu din 2018 publicat in revista Nutrients a inclus 121 de subiecti supraponderali cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. Acestia au fost repartizati aleatoriu in trei grupuri. Primul grup a primit suplimente cu sucraloza (0,012 grame) de doua ori pe zi, alt grup a primit 4 grame de aluloza de doua ori pe zi si al treilea a primit 7 grame de aluloza de doua ori pe zi. Atat procentul de grasime corporala, cat si masa de grasime corporala au fost scazute semnificativ dupa suplimentarea cu aluloza. In grupul cu continut ridicat de aluloza, a existat, de asemenea, o scadere a grasimii abdominale si subcutanate in comparatie cu grupul placebo.
Intre timp, studiile anterioare pe modele animale au aratat rezultate similar. Conform acestora, aluloza a modificat, de asemenea, si activitatea anumitor enzime implicate in digestia grasimilor si carbohidratilor, ceea ce poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra pierderii in greutate.

Aluloza poate contribui pozitiv la stabilizarea nivelului glicemiei

Aluloza prezinta un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca nu afecteaza glicemia, dar, in plus, aceasta poate proteja si celulele beta din pancreas, care sunt responsabile de secretia de insulina.

Un studiu din 2010 a constatat ca daca mesele se asociaza cu ingestia de aluloza, acest obicei poate conduce la reduceri notabile ale glicemiei dupa 30-60 de minute. Alte cercetari arata ca ar putea, de asemenea, sa scada nivelurile de insulina, ceea ce poate imbunatati capacitatea organismului de a transporta zaharul din fluxul sangvin catre celule mai eficient.
Un studiu din 2023 publicat in Journal of Functional Foods a demonstrat ca aluloza adaugata la zaharoza, a redus glicemia postprandiala, precum si insulina, comparativ cu zaharoza consumata singura. De asemenea, acesta a scazut varful glicemic.

Aluloza poate sustine sanatatea ficatului

Desi cercetarile actuale sunt limitate in mare parte la modele animale, unele studii au descoperit ca aluloza poate reduce depozitarea grasimilor la nivel hepatic. Acest lucru ar putea ajuta la protejarea impotriva steatozei hepatice.
Un studiu pe animale publicat in Journal of Food Science a aratat ca suplimentarea cu aluloza a redus acumularea de grasime in ficat, reducand in acelasi timp greutatea corporala si masa de grasime. Un alt studiu pe model animal a demonstrat ca aluloza ar putea reduce concentratiile hepatice de colesterol si trigliceride, ceea ce poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea sanatatii ficatului.

Aluloza poate reduce inflamatia

Unele cercetari sugereaza ca aluloza ar putea manifesa proprietati antiinflamatorii puternice. Desi nu este clar exact cum functioneaza, un studiu recent din 2020 a remarcat ca aluloza poate interactiona cu bacteriile benefice din intestin pentru a ajuta la ameliorarea inflamatiei si la reducerea cresterii in greutate.

 

Cum se foloseste aluloza?

Aluloza reprezinta un inlocuitor foarte bun pentru zahar, deoarece gustul si textura sunt foarte appropriate de cele ale zaharului, dar numarul de calorii furnizate este redus.
Aluloza se poate regasi in lista de ingrediente a mai multor produse alimentare de pe piata precum iaurturi, batoane, briose, dulciuri.
Aluloza poate fi utilizata si pentru gatitul si coacerea unor preparate. In acest caz, se poate utiliza aluloza sub forma cristalizata.

 

Care sunt riscurile si potentialele reactii adverse ale alulozei?

Aluloza este aprobata de Food and Drug Administration SUA (FDA), fiind incadrata la substante alimentare recunoscuta ca fiind sigure (GRAS). Aluloza este aprobata si in alte tari, inclusiv in Japonia, Mexic, Singapore si Coreea de Sud. Insa aluloza nu este aprobata pentru utilizare in Canada sau Europa. In Europa, aluloza este clasificata ca ,,aliment nou" sau ,,novel food", ceea ce inseamna ca nu are un istoric de consum uman suficient de indelungat si nu a fost testata suficient, conform standardelor europene.

Un studiu de 12 saptamani efectuat pe caini hraniti cu o dieta ce contine aluloza nu a constatat nicio toxicitate sau alte probleme de sanatate corelate cu indulcitorul. 
Intr-un studiu efectuat pe 90 de persoane, doze de 5 pana la 15 g (1 pana la 3 lingurite) pe zi, timp de pana la 48 de saptamani, nu au fost asociate cu efecte negative.
Nu se cunoaste inca daca aceste constatari se aplica si oamenilor.
Pana in prezent, aluloza pare sigura si este putin probabil sa provoace probleme de sanatate atunci cand este consumata cu moderatie. Cu toate acestea, ca in cazul oricarui aliment, unele sensibilitati individuale pot sa apara.
Daca este consumata in cantitati mari, aluloza poate provoca discomfort gastric, inclusiv gaze, balonare si greata. 

 

Bibliografie:

Is Allulose a Healthy Sweetener?, Healthline official website
What You Need To Know About Allulose, Cleveland Clinic official website
Allulose Benefits May Include Fat Loss and Blood Sugar Stabilization, Dr. Axe official website

Application for the Approval of Allulose as a Novel Food Ingredient in the European Union, foo.ec.europa.eu platforma online oficiala

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 28-05-2025

Produse care contin Aluloza

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale