Ce este o coprocultura?
Coprocultura este un test care detecteaza si identifica bacteriile care pot provoaca infectii ale tractului digestiv inferior. Testul face distinctia intre tipurile de bacterii care provoaca boli, patogene, si tipurile nepatogene, care se gasesc in mod normal in tractul digestiv (flora normala). Testul ajuta la stabilirea cauzelor simptomelor gastrointestinale.
Anumite bacterii si ciuperci numite flora normala populeaza tractul gastrointestinal al tuturor persoanelor. Ele joaca un rol important in digestia alimentelor si prezenta lor tine sub control inmultirea bacteriilor patogene. Bacteriile patogene pot patrunde si infecta tractul digestiv atunci cand se consuma alimente sau apa contaminata.
Persoanele care calatoresc in afara tarii, in special in tarile in curs de dezvoltare, se pot confrunta cu un risc mai mare de a fi expusi la bacterii care cauzeaza boli gastro-intestinale.
Pentru ce este necesara o coprocultura?
Un medic poate solicita o coprocultura pentru identificarea bacteriilor care cauzeaza boli gastro-intestinale, cum ar fi:
- Shigella
- Salmonela
- Yersinia
- Campylobacter
- E. coli
- Vibrio
- Pleisomonas
- Aeromonas
Uneori, pot fi identificate si alte bacterii.
Se pot efectua, de asemenea, alte teste, precum un test pentru toxina Clostridium difficile sau un examen coproparazitologic.
Care sunt simptomele care pot justifica necesitatea unei coproculturi?
Cele mai frecvente simptome ale unei infectii bacteriene gastro-intestinale sunt:
- diaree prelungita
- diaree cu sange
- mucus in scaun
- dureri si crampe abdominale
- greata
Daca diareea dureaza mai mult de cateva zile, poate duce la complicatii precum deshidratare si dezechilibru electrolitic, care pot fi periculoase, in special pentru copii si varstnici.
Persoanele grav afectate pot necesita spitalizare pentru a inlocui pierderile de lichide si electroliti. Sindromul hemolitic uremic este o complicatie grava caracterizata prin distrugerea globulelor rosii si insuficienta renala care poate aparea ocazional in urma unei infectii cu o tulpina producatoare de toxine ale bacteriei Escherichia coli. Afectiunea este observata cel mai frecvent la copii, varstnici si la persoanele cu un sistem imunitar slabit.
Care sunt parametri normali si cum se interpreteaza o coprocultura?
Rezultatul coproculturii poate fi "Pozitiv", daca este prezenta o anumita specie bacteriana patogena si "Negativ", daca nu este prezenta nici o specie bacteriana patogena. Rezultatele sunt frecvent raportate specificand numele bacteriilor patogene care au fost detectate si de antibiograma. Antibiograma va ajuta medicul sa prescrie un antibiotic la care bacteria identificata este sensibila (nu a dezvoltat rezistenta).
Ce presupune pregatirea probei pentru coprocultura si cum se recolteaza proba?
Se recolteaza o proba proaspata de scaun intr-un recipient special numit coprocultor. Acesta este un recipient curat, uscat, cu gura larga, prevazut cu o mica spatula si cu un capac ce se inchide etans. Este important ca proba sa nu fie contaminata cu apa, urina, hartie igienica sau sapun. Prelevarea, cu ajutorul spatulei, este recomandat sa se faca din mai multe regiuni ale scaunului, in special din zonele care contin mucus, sange, sau au aspect diferit.
Administrarea anumitor tipuri de medicamente pot afecta rezultatele. Aceste medicamente includ antibiotice, medicamente pentru diaree, clisme si laxative.
Procesul de colectare al probei din scaun poate fi mai dificil la sugarii care poarta scutec sau la persoanele cu diaree activa. In acest caz trebuie solicitat sfatul mediculi in legatura cu metoda de prelevare.
Bibliografie:
Stool Test: Bacteria Culture, Kidshealth official website
Stool Culture, Testing official website,
What Is a Stool Culture?, WebMD official website
Stool Culture, University of Rochester Medical Center official website
Fecal Culture, Healthline official website
Stool Test: Bacteria Culture, Johns Hopkins Medicine official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona