Ce este intoleranta la gluten?
Glutenul este un tip de proteina care se gaseste in cereale precum graul, secara si orzul. Acesta se gaseste adesea in compozitia anumitor alimente care folosesc glutenul ca si ingredient, dar poate fi gasit si in medicamente, vitamine si suplimente alimentare in cantitati mici.
Intoleranta la gluten, numita si sensibilitate la gluten sau sensibilitate non-celiaca la gluten, este o tulburare in care organismul reactioneaza la consumul de gluten generand simptome din sfera gastro-intestinala, dar si din afara acesteia (durere de cap, oboseala, depresie).
Care sunt cauzele intolerantei la gluten?
Se presupune ca principala cauza a intolerantei la gluten este reprezentata de consumul de alimente care contin gluten. Eliminarea glutenului din alimentatie poate conduce la remiterea simptomelor.
Termenul de sensibilitate non-celiaca la gluten este in general folosit pentru aceasta afectiune, atunci cand eliminarea glutenului din dieta rezolva simptomele, dupa ce testul pentru boala celiaca sau alergie la gluten este facut iar rezultatul este negativ.
Pana in prezent se credea ca persoanele cu sensibilitate non-celiaca la gluten prezinta doar simptome si nu prezinta nici o afectare intestinala. Cu toate acestea, in iulie 2016, o echipa de cercetatori de la Centrul Medical al Universitatii Columbia, a publicat un studiu* care confirma ca expunerea la gluten determina, de fapt, o reactie imuna sistemica si leziuni la nivelul celulelor intestinale.
Se estimeaza ca populatia afectata este egala sau chiar depaseste numarul persoanelor cu boala celiaca (majoritatea ramanand nediagnosticata).
In acest moment, cercetarile nu au confirmat ca glutenul este cauza care declanseaza reactia imuna, asa cum este cazul bolii celiace. Alti potentiali vinovati includ inhibitorii de amilaza-tripsina (ATI) si fructanii. Fiecare dintre acesti compusi contine gluten, dar este posibil ca glutenul sa nu fie cauza sindromului. Potrivit cercetatorului care a condus acest studiu, doctorul Armin Alaedini, exista o oarecare ambiguitate, motiv pentru care, deocamdata, in literatura, acest sindrom este denumit intoleranta non-celiaca la gluten.
Intoleranta non-celiaca la gluten poate fi declansata si de infectii gastro-intestinale.
Care sunt simptomele intolerantei la gluten?
Exista o mare varietate de simptome asociate cu sensibilitatea non-celiaca la gluten, de la probleme care afecteaza tractul digestiv pana la complicatii neurologice si, eventual, chiar probleme ale pielii.
Dureri abdominale/dureri de stomac:
Durerea in zona abdominala poate varia de la usoara la severa si de la o durere temporara pana la o durere pe termen lung. Poate fi secundara, ceea ce inseamna ca poate fi cauzata de un alt simptom, cum ar fi constipatia.
Balonare:
In cazul balonarii, poate sa apara si o senzatie de plentitudine dureroasa. Acest lucru se poate datora gazelor in exces acumulate in intestin.
Diaree:
Aceasta se manifesta prin scaune moi, apoase, de trei sau mai multe ori pe zi.
Constipatie:
Constipatia se caracterizeaza prin reducerea peristaltiamului intestinal (miscarile fiziologice ale intestinului). Scaunele dure, uscate si/sau noduloase sunt, de asemenea, frecvente in constipatie. Scaunul este dificil sau dureros de eliminat si poate aparea senzatia de defecatie incompleta.
"Ceata" pe creier sau "foggy" brain:
Acest termen reprezinta de fapt o incapacitate de concentrare din cauza gandirii lente sau a dificultatilor de concentrare si memorare. De asemenea, se poate simti ca o lipsa de claritate in gandire.
Neuropatie:
O senzatie de amorteala sau furnicaturi, ce poate fi sau nu dureroasa. Este cel mai frecvent intalnita la nivelul memebrelor, dar si la nivelul altor parti ale corpului.
Oboseala:
Oboseala se caraterizeaza printr-un sentiment constant de epuizare sau slabiciune.
Probleme ale pielii:
Unii pacienti prezinta eruptii cutanate asemanatoare eczemei sau psoriazisului. Pentru a stabili o corelare directa cu sensibilitatea la gluten sunt necesare mai multe cercetari.
Depresie:
Depresia este caracterizata de un sentiment pe termen lung de gol sau tristete, prin pierderea interesului pentru activitati sau senzatia de oboseala excesiva.
Anxietate:
Anxietatea se manifesta printr-o ingrijorare persistenta si intensa, in general asupra sarcinilor sau situatiilor cotidiene.
Anemie:
Aceasta afectiune este cauzata de un numar redus de celule rosii in sange. Aceasta poate provoca slabiciune, oboseala, dificultati de respiratie, paloare, ameteli si batai rapide ale inimii.
Greata, Varsaturi, Dureri de cap, Dureri articulare sunt alte simptome ce pot fi asociate cu intoleranta la gluten.
Cum poate fi diagnosticata intoleranta la gluten?
In prezent, nu exista metode recomandate pentru a testa sensibilitatea non-celiaca la gluten. Diagnosticul de intoleranta la gluten este un diagnostic de excludere, ceea ce inseamna ca alte cauze (inclusiv boala celiaca si alergia la gluten) trebuie excluse iar pacientul, in urma inlocuirii dietei uzuale cu una fara gluten, se simte mai bine.
Care este cel tratamentul pentru sensibilitatea la gluten?
Cel mai bun tratament pentru sensibilitatea la gluten este reprezentat de urmarea unei diete fara gluten in viata de zi cu zi.
Dieta fara gluten
In timpul unei diete fara gluten, trebuie acordata o atentie deosebita selectiei alimentelor alese, ingredientelor gasite in alimente si continutului lor nutritional.
Multe alimente naturale, fara gluten pot face parte dintr-o dieta sanatoasa:
● Fructe si legume, fasole, seminte, leguminoase si nuci in formele lor naturale, neprelucrate;
● Oua, carne slaba, neprocesata de peste si pasare
● Majoritatea produselor lactate cu un continut scazut de grasimi
Cerealele, amidonul sau fainurile care POT face parte dintr-o dieta fara gluten includ:
● Amarant Hrisca Porumb: faina de porumb, mamaliga si mamaliga etichetate fara gluten, in, fainuri fara gluten, faina de orez, soia, porumb, cartofi si fasole, mei, quinoa, orez, inclusiv orez salbatic, soia, tapioca (radacina de manioc).
Cerealele care NU sunt permise:
Trebuie evitate toate alimentele si bauturile care contin urmatoarele:
● Orz, secara si ovaz in unele cazuri;
In timp ce ovazul nu contine in mod natural gluten, acesta poate fi contaminat in timpul productiei cu grau, orz sau secara.
Ovazul si produsele din ovaz etichetate "fara gluten" nu au fost contaminate incrucisat.
Exista cazuri in care pacientul diagnosticat cu boala celiaca nu pot tolera totusi ovazul etichetat "fara gluten".
● Grau si toate soiurile existente: Durum, Einkorn, Emmer, Kamut.
Fainurile de grau au denumiri diferite in functie de modul in care este macinat graul sau este prelucrata faina. Urmatoarele contin gluten:
● Faina imbogatita cu adaos de vitamine si minerale
● Fulgii de crereale sau fulgii maruntiti
● Faina Graham, faina integrala de grau
● Gris, partea din grau macinat folosita in productia de paste si cuscus
Etichetele pentru alimente fara gluten!
Cand se achizitioneaza alimente procesate, trebuie citite informatiile de pe etichete pentru a determina daca acestea contin sau nu gluten. Alimentele care contin grau, orz, secara sau un ingredient derivat din acestea trebuie sa fie etichetate corespunzator. Unele produse cunoscute ca fiind fara gluten, pot contine urme de gluten, iar acest lucru este specificat pe eticheta.
Alimente procesate care contin adesea gluten
De asemenea, graul sau glutenul din grau se adauga ca agent de ingrosare sau liant in procesul de aromatizare sau in compozitia colorantilor.
Este importanta cititrea etichetelor alimentelor procesate pentru a determina daca acestea contin grau, precum si orz si secara.
In general,ar trebui evitate urmatoarele alimente, cu exceptia cazului in care sunt etichetate "fara gluten":
● Bere, paine, grau bulgur, prajituri si placinte, bomboane, cereale, napolitane, biscuiti, crutoane, sosuri, malt, arome de malt si alte produse din malt (orz), paste, sosuri pentru salate, sosuri, inclusiv sos de soia, amestecuri de orez condimentat, ustari condimentate, cum ar fi cartofi si chipsuri tortilla, supe, bulion sau amestecuri de supa, legume in sos.
Medicamente si suplimente
Medicamentele prescrise si eliberate fara prescriptie medicala pot folosi gluten ca si agent de legare. Poate fi consultat medicul sau farmacistul in legatura cu medicamentele administrate. Suplimentele alimentare care contin gluten trebuie sa mentioneze acest lucru pe eticheta.
Dieta fara gluten acasa si in restaurante
Pentru persoanele cu boala celiaca, in special, este importanta evitarea expunerii la gluten. Urmatoarele sfaturi pot ajuta la prevenirea contaminarii incrucisate in propriile preparate alimentare de acasa si in evitarea alimentelor care contin gluten atunci cand se consuma mancare preparata in restaurant:
● Pastrarea alimentelor fara gluten in locuri diferite fata de cele care contin gluten.
● Pastrarea suprafetelor de gatit si zonelor de depozitare a alimentelor curate.
● Spalarea vaselor si a echipamentelor de gatit.
● Gatirea painii acasa in cuptor pentru a evita contaminarea incrucisata.
● Citirea online, din timp, a meniurilor restaurantelor, daca este posibil, pentru a fi sigur ca exista optiuni adecvate si evitarea intervalelor aglomerate cand cerintele unei persoane care nu consuma gluten pot fi accidental nerespectate.
Despre FODMAP si posibila legatura cu intoleranta la gluten
Unele persoane cu simptome de sensibilitate la gluten ar putea dori, de asemenea, sa discute cu medicul sau cu nutritionistul despre luarea in considerare a unei diete cu continut scazut de FODMAP. FODMAP-urile (un acronim pentru oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli) sunt carbohidrati cu lant scurt (zaharuri) care pot fi absorbiti greu in intestinul subtire. Acest lucru poate provoca simptome precum balonare, constipatie/diaree si durere. Aceste simptome fac parte din diagnosticul sindromului de colon iritabil (IBS) si, de asemenea, se suprapun cu simptomele bolii celiace. FODMAP-urile se gasesc in multe alimente, iar graul, orzul si secara - cereale care contin gluten - sunt toate bogate in FODMAP.
● Non-Celiac Gluten/Wheat Sensitivity, Celiac Disease Foundation official website (celiac.org) ● Symptoms of Non-Celiac Gluten Sensitivity, Beyond Celiac official website ● Non-Celiac Gluten Sensitivity, Beyond Celiac official website ● Maria Raffaella Barbaro, Recent advances in understanding non-celiac gluten sensitivity, Version 1. F1000Res. 2018; 7: F1000 Faculty Rev-1631.2018 Oct 11. doi: 10.12688/f1000research.15849.1 ● Gluten-free diet, Mayo Clinic official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona
Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.