K beauty (informatii utile)

K- beauty este prescurtarea termenului Korean beauty sau frumusete coreana. In ultimul timp, produsele coreene si rutina coreana de ingrijire a tenului a luat amploare. Produsele de infrumusetare coreene provin si sunt fabricate in Coreea. In general, sunt create tinand cont de filozofia frumusetii coreene.
Produsele si regimurile de infrumusetare coreana se preteaza la utilizare indelungata. Consecventa si dedicarea sunt cele care dau rezultatele mult dorite. Rutina coreana este despre respectarea pielii, despre produse care nu agreseaza pielea, care nu contin ingrediente dure si care nu afecteaza bariera naturala a pielii. 

Ce reprezinta rutina coreana?

Rutina coreana de ingrijire a pielii se concentreaza mai repede pe preventie si protectie decat pe utilizarea produselor pentru a remedia defecte ale pielii. Rutina coreeana de ingrijire a pielii a evoluat treptat, fiind inspirata din modul traditional corean de ingrijire al pielii. A urmat o integrare a acesteia in industria de ingrijire a pielii la nivel mondial si ulterior, a captat atentia oamenilor care urmaresc tendintele de infrumusetare si ingrijire a pielii. Potrivit International Textile and Apparel Association, exporturile industriei cosmetice coreeana catre piata globala a crescut. In 2016, exporturile totale de produse cosmetice au crescut cu 61,6% fata de anul precedent.

Care este rutina coreana?

In general, rutinele coreene de frumusete includ mai multi pasi. 
Toate rutinele coreene de ingrijire a pielii incep cu o curatare dubla traditionala, care se afla la baza ingrijirii pielii coreene.
Aceasta rutina, cat si numarul de pasi poate fi adaptat nevoilor pielii fiecaruia. 

Rutina traditionala in 10 pasi este cea mai utilizata:

1. Demachiant pe baza de ulei

Uleiul si apa sunt nemiscibile, ceea ce inseamna ca un demachiant pe baza de apa nu va elimina in mod eficient toate impuritatile pe baza de ulei de pe piele si invers.
SPF, machiajul si sebumul sunt indepartate cel mai eficient cu un demachiant pe baza de ulei. Acesta nu elimina si uleiurile naturale produse in mod natural de piele.

2. Demachiant pe baza de apa

Acesta este tipul de demachiant clasic. Acesta este de obicei un lichid spumant care indeparteaza impuritatile ramase, lasate in urma de uleiul de curatare.

3. Exfoliant

Aceste produse ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii si ale depunerilor. Incepeti cu o utilizare treptata si moderata (maxim o data sau de doua ori pe saptamana).

4. Toner

Toner-ul ajuta la restabilirea echilibrului pielii, al ph-ului si regleaza gradul de umiditate al pielii.

5. Esenta

Esentele sunt caracteristice regimurilor coreene de ingrijire ale pielii si sunt de obicei formulate cu ingrediente fermentate. Rolul acestora este de a hidrata si de a proteja pielea. 

6. Tratament sau ser

In ingrijirea pielii coreene, un tratament este un produs care se concentreaza pe ameliorarea unei probleme specifice. Acestea contin ingrediente foarte concentrate menite sa vizeze probleme specifice, cum ar fi ridurile sau acneea.

7. Masca tip foaie

Mastile tip foaie arata precum o foaie de hartie imbibata cu ser, care se aseaza pe fata timp de aproximativ 20 de minute. La fel ca si exfoliantii, acest tip de masca nu se utilizeaza zilnic.

8. Crema contur de ochi

Gelurile, cremele sau serurile pentru ochi sunt concepute pentru a viza pielea subtire si sensibila din jurul ochilor, ajutand in acelasi timp lareducerea cearcanelor, pungilor de sub ochi si liniilor fine.

9. Crema hidratanta

Crema hidratanta actioneaza ca un etansant. Are rolul de a sigila toate ingredientele din produsele folosite anterior in straturile pielii.

10. SPF

In ultimul timp, oamenii par sa constientizeze din ce in ce mai mult efectele nocive ale soarelui. Mai multe produse, cum ar fi fondul de ten si crema hidratanta contin SPF incorporat.
Chiar daca utilizati deja un produs cu SPF, este totusi foarte important sa folositi si un produs SPF separat.

Exista variatii ale rutinei coreene in ceea ce priveste numarul de pasi. Pentru persoanele care nu dispun de suficient timp, se poate opta pentru o rutina cu un numar mai mic de pasi.

Rutina coreana in 5 pasi cuprinde:

- demachiant pe baza de ulei
- demachiant pe baza de apa
- toner
- crema hidratanta
- SPF

Rutina coreana in 7 pasi cuprinde:

- demachiant pe baza de ulei
- demachiant pe baza de apa
- toner
- esenta 
- tratament sau ser
- crema de ochi
- crema hidratanta

Rutina in 7 pasi nu contine SPF, de aceea este mai potrivita pentru seara, cand pielea nu este expusa radiatiei UV.

Pentru persoanele care dispun de timp si doresc sa ofere o ingrijire suplimentara tenului exista si o rutina coreana in 12 pasi.

Rutina coreana in 12 pasi mai adauga urmatorii pasi la rutina in 10 pasi:

Pasul 11: Mist
Aplicarea periodica de mist ajuta la mentinerea si reactivarea produselor aplicate anterior.

Pasul 12. Tratamente faciale de intretinere
Un tratament facial saptamanal, completat si de un masaj facial poate completa cu succes rutina de ingrijire coreana.

 

Ce diferente exista intre rutina coreana de zi si rutina coreana de noapte?


Rutinele de dimineata si de noapte nu trebuie sa fie aceleasi.

Rutinele de dimineata pot fi mult mai simplificate, concentrandu-se pe hidratare si pe protectie solara.

Rutinele mai lungi pot fi rezervate pentru seara, inclusiv exfolianti, creme pentru ochi, masti si multe altele.

 

Cum poate fi adaptata rutina coreana in functie de tipul de ten?

 

Pentru tenul gras

Dubla demachere, atat cu un demachiant pe baza de ulei, cat si cu un demachiant pe baza de apa, este potrivita chiar si pentru tenul gras.

In ceea ce priveste toner-ul, pentru tenul gras, se poate opta pentru o formula usoara si mai putin emolienta.

Pentru piele uscata

Pentru persoanele cu cu pielea foarte uscata, se poate utiliza si doar un demachiant pe baza de ulei. In functie de modul in care reactioneaza pielea, se poate opta si pentru dubla demachere. In cazul toner-ului, pentru pielea uscata se poate utiliza un demachiant care contine substante umectante si hidratante precum acidul hialuronic.

Pentru ten mixt

Pentru tenul mixt, se pot utiliza produse care ajuta la echilibrarea tenului.

Pentru pielea predispusa la acnee

In cazul in care, la nivelul pielii exista o eruptie activa de acnee, poate fi evitata etapa exfolierii pana cand pielea se vindeca.

 

 

 

Bibliografie:

Reema Patel, Korean Skin Care Routine: All the Steps From A to Z, Healthline official website

https://unsplash.com/photos/KVIlNRoGwxk (sursa foto)

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 27-04-2023

K beauty

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale