Luxatii (dislocarea articulatiei) (indicații)

Definitie:

Este leziunea care consta in pierderea contactului normal dintre suprafetele articulare ale oaselor care formeaza o articulatie (deplasarea capetelor osoase ale unei articulatii). 

Locul in care doua sau mai multe oase din corp se unesc se numeste articulatie. O luxatie apare atunci cand oasele dintr-o articulatie ies din pozitiile lor obisnuite. Orice articulatie a corpului se poate disloca. Daca articulatia este partial dislocata, se numeste subluxatie.

Luxatiile pot fi foarte dureroase si pot face ca zona articulara afectata sa fie instabila sau imobila (incapabila de miscare). De asemenea, pot reprezenta cauza  incordarii sau ruperii muschilor, nervilor si tendoanelor din jur (tesut care conecteaza oasele la o articulatie). 

Cauze:

Un factor fizic traumatizant care forteaza o articulatie producand dizlocarea acesteia, cauzeaza o luxatie. Accidentele de masina, caderile si sporturile de contact, cum ar fi fotbalul, sunt cauze comune ale acestui traumatism.

Luxatiile pot sa apara si in timpul activitatilor obisnuite, daca muschii si tendoanele din jurul articulatiei sunt slabite. Aceste leziuni apar mai des la persoanele in varsta care au muschi mai slabi si probleme de echilibru.

Simptome:

Simptomele unei luxatii variaza in functie de severitatea si localizarea leziunii. Simptomele unei articulatii dislocate includ:
-Durere
-Umflatura
-Vanatai
-Instabilitatea articulatiei
-Pierderea capacitatii de a misca articulatia
-Articulatie vizibil deformata (osul pare deplasat)

Diagnostic:

Medicul dumneavoastra poate diagnostica o luxatie privind si miscand articulatia si investigand cauza producerii traumatismului.
In unele cazuri,medicul va folosi ca si metoda de investigatie radiografia. Acest test permite medicului sa vada localizarea exacta si severitatea luxatiei.

Tratament:

Tratamentul poate varia in functie de severitatea leziunii si de articulatia afectata.

Aplicarea ghetii si mentinerea articulatiei ridicate poate ajuta la reducerea durerii pana cand va poate consulta un medic. Tratamentele pentru luxatii includ:
-Medicatie: medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente pentru a reduce durerea cauzata de luxatie: antiinflamatoare nesteroidiene si analgezice.Se utilizeaza si creme si geluri pe baza de substante sau extracte din plante, aplicate local.
-Manipulare:Readucerea oaselor in pozitia normala
-Odihna: Odata ce articulatia  este relocata in pozitia normala, poate fi necesar sa o protejati si sa o mentineti imobila. Folosirea unei fase sau a atelelor poate ajuta zona sa se vindece complet.
-Reabilitare: Exercitiile de kinetoterapie cresc tonusul muschilor si al ligamentelor din jurul articulatiei .
-Chirurgie: medicul dumneavoastra va poate recomanda o interventie chirurgicala daca:
•Aducerea oaselor in pozitie normala nu se poate efectua.
•Luxatia a afectat vasele de sange sau nervii.
•Luxatia a afectat oasele, a rupt muschii sau ligamentele care au nevoie de interventie 

Bibliografie:

Dislocation-Symptoms, Causes, Treatment, Clevenland Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-12-2022

Medicamente din categoria Luxatii (dislocarea articulatiei) Luxatii (dislocarea articulatiei)

Vezi Politica de confidentialitate date personale