Mahmureala (informatii utile)

Ce este mahmureala?

Mahmureala reprezinta un grup de simptome fizice si mentale neplacute care apar dupa un consum excesiv de alcool. Mahmureala se poate manifesta prin dureri de cap, ameteala, probleme gastro-intestinale, senzatie de greata si varsaturi, stare generala de rau si dureri corporale.

 

Cat de frecvent apare mahmureala?

 Intr-un studiu, cercetatorii au descoperit ca aproximativ 75% dintre persoanele care au consumat excesiv alcool cu o noapte inainte au raportat simptome de mahmureala.

 

Care sunt cauzele mahmurelii?

Consumul excesiv de alcool provoaca mahmureala.

Efectele directe ale alcoolului asupra organismului conduc la majoritatea simptomelor:

- Deshidratarea: Alcoolul este un diuretic, ceea ce inseamna ca stimuleaza eliminarea apei din organism pe cale urinara crescand volumul de urina.  Alcoolul reduce, de asemenea, eliberarea hormonului vasopresina. Acest hormon are rolul de a stabili echilibrul hidric al corpului. Deshidratarea provoaca sete, oboseala si dureri de cap.

- Dezechilibrele electrolitice: Electrolitii sunt substante precum potasiul, sodiul, magneziul. Dezechilibrul electrolitic se poate manifesta prin stare de oboseala, senzatie de greata, varsaturi si crampe musculare.

- Iritatia gastro-intestinala: Alcoolul irita mucoasa gastrica si intestinala, incetineste rata digestiei, crescand secretiile de la nivelul ficatului, stomacului si pancreasului. Toate aceste procese pot conduce la deranjamente gastrice si greata.

- Inflamatia: Alcoolul provoaca inflamatie la nivelul intregului organism ceea ce poate contribui la starea generala de rau cauzata de mahmureala.

- Hipoglicemia: Acest efect se intampla de obicei la persoanele care sufera de tulburari legate de consumul de alcool, cum ar fi alcoolismul. Pe masura ce corpul proceseaza alcoolul, acesta produce acid lactic. Acidul lactic reduce glicemia, ducand la oboseala, transpiratie, foame si tremurat.

- Perturbarea somnului: Desi alcoolul poate avea un efect sedativ, simptomele mahmurelii interfereaza de obicei cu somnul deoarece influenteaza  temperatura corpului si poate dezechilibra productia de hormoni.

Cand corpul proceseaza alcoolul, unul dintre produsii secundari este acetaldehida. Aceasta substanta poate provoca un puls rapid, transpiratie si greata. La majoritatea persoanelor organismul descompune acetaldehida inainte de a cauza aceste simptome. Daca o persoana este intoleranta la alcool, este posibil sa existe si o incapacitate genetica de a procesa acetaldehida suficient de rapid.

 

 

Care sunt simptomele mahmurelii?

Potrivit Institutului National Institute on Alcohol Abuse and Alchoolism, mahmureala se poate manifesta prin simptomele urmatoare:

- Oboseala, slabiciune si sete

- Dureri de cap: Durerile de cap provocate de mahmureala sunt de obicei pulsatile si puternice si pot fi insotite de greata, sensibilitate la lumina si ameteli.

- Tulburari gastro-intestinale: Mahmureala poate provoca varsaturi sau diaree.

- Dureri musculare: Durerile musculare si rigiditatea sunt simptome frecvente ale mahmurelii.

- Scaderea duratei somnului profund: alcoolul poate interfera cu somnul, ducand la oboseala a doua zi.

- Vertij si sensibilitate la lumina si sunet: Mahmureala poate provoca ameteli, precum si o sensibilitate crescuta la lumina si sunet.

- Scaderea atentiei si a concentrarii: dupa un consum intens de alcool, persoanelor le este adesea greu sa se concentreze pentru o perioada de timp a doua zi.

- Depresie, anxietate si iritabilitate: Unele persoane se pot simti depresive sau anxioase dupa o noapte de baut. Alte simptome neplacute de mahmureala, inclusiv probleme de somn, dureri de cap si greata, pot contribui la senzatia de iritabilitate si alte probleme legate de dispozitie.

- Tremurat, intensificarea transpiratiei si cresterea pulsului si a tensiunii arteriale: efectele alcoolului asupra organismului, inclusiv deshidratarea si inflamatia, pot contribui la unele dintre aceste efecte neplacute de mahmureala.

Simptomele severe cauzate de mahmureala

Consumul excesiv de alcool poate provoca mai mult decat o senzatie generala de rau a doua zi. Consumul extrem de alcool poate provoca intoxicatii acute cu alcool, care poate pune viata in pericol. Simptomele intoxicatiei cu alcool pot include multe dintre aceleasi simptome ca si mahmureala, dar de obicei mult mai intense:

- Confuzie

- Dificultate de a ramane constient si incapacitatea de a fi trezit

- Varsaturi

- Ritmul cardiac lent si pielea de culoare albastruie

- Temperatura scazuta a corpului

- Convulsii

- Respiratie foarte lenta sau neregulata

 

Cat dureaza mahmureala si cat de intensa poate fi?

Intensitatea acestor simptome si tipologia simptomelor pot varia de la persoana la persoana si de la ocazie la ocazie.

Factorii care pot contribui la diferentele individuale in ceea ce priveste durata si intensitatea simptomelor mahmurelii includ:

- Varsta: Cercetarile sugereaza ca persoanele mai tinere se confrunta de obicei cu mahmureala mai severa.

- Factori genetici: genetica poate influenta modul in care organismul metabolizeaza si raspunde la actiunea alcoolului asupra organismului.

- Sanatatea generala: Persoanele cu sanatate generala mai proasta au tendinta de a prezenta simptome mai severe de mahmureala.

- Sex: Femeile tind sa aiba o toleranta mai scazuta la alcool si sunt mai predispuse sa prezinte simptome mai grave decat barbatii.

Simptomele mahmurelii debuteaza de obicei in cateva ore dupa consumul de alcool, cand concentratia de alcool din sange scade. Simptomele se amelioreaza de obicei cand concentratia de alcool din sange este zero. Simptomele mahmurelii pot dura de la cateva ore pana la pana la 24 de ore.

 

Care este tratamentul mahmurelii?

Remedii impotriva mahmurelii

Desi nu exista un remediu care sa vindece mahmureala, simptomele pot fi reduse prin odihna, hidratare, restabilirea echilibrului eloctrilitic si prin consumul de alimente hranitoare.

Administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) eliberate fara prescriptie medicala poate ajuta la ameliorarea inflamatiei. Acest lucru poate ajuta la reducerea intensitatii durerilor de cap si a durerilor corporale.

In marea majoritate a cazurilor, simptomele mahmurelii trec dupa aproximativ 24 de ore.

Urmatoarele masuri pot ajuta la reducerea simptomelor mahmurelii:

- Hidratarea organismului pentru a reduce simptomele cauzate de deshidratare si de dezechilibrul hidro-electrolitic.

- Consumul de alimente hranitoare. Alimentele hranitoare ofera organismului nutrienti si antioxidanti, care pot ajuta la refacerea organismului. De asemenea, consumul unor alimentele bogate in carbohidrati precum painea si biscuitii, pot ajuta la calmarea stomacului si la atenuarea simptomelor hipoglicemiei.

- Consumul de fructe. Fructoza din fructe poate ajuta organismul sa descompuna alcoolul.

- Odihna: Somnul poate ajuta la accelerarea recuperarii organismului.

- Administrarea anumitor medicamente: AINS, antiacidele si unele medicamente pentru ameliorarea durerii pot ameliora simptomele mahmurelii.

In cazul mahmurelii nu sunt recomandatele medicamentele care contin paracetamol deoarece combinatia de paracetamol si alcool poate afecta functia hepatica. La fel ca alcoolul, anumite analgezice eliberate fara prescriptie medicala, inclusiv aspirina si ibuprofenul, pot creste eliberarea de acid si pot irita mucoasa stomacului

 

Cum poate fi prevenita mahmureala?

Urmatoarele masuri pot ajuta la prevenirea mahmurelii:

- Consumul de alcool in cantitati mai mici. Simptomele sunt mai putin probabile daca se consuma cantitati mici de alcool.

-Consumul lent, cu guri mici a bauturilor alcoolice carbogazoase. Daca bauturile carbogazoase care contin alcool, cum ar fi sampania, se consuma lent, simptomele mahmurelii pot fi mai putin severe. Bulele de dioxid de carbon pot accelera rata de absorbtie a alcoolului in fluxul sanguin.

- Consumul unor bauturi ce contin cantitati mai mici de congeneri. Congenerii sunt produsi secundari ai procesului de fermentatie. Bauturile mai deschise la culoare, cum ar fi vodca, ginul, berea usoara si vinul alb, contin cantitati mai mici de congeneri si produc simptome de mahmureala mai putin severe. Bauturile de culoare mai inchisa, cu niveluri ridicate de congeneri, cum ar fi lichiorul, wiskey, tequila, berea neagra si vinul rosu, provoaca simptome mai severe.

- Consumul alternativ de apa. Alternarea bauturilor care contin alcool cu apa plata ajuta la prevenirea deshidratarii.

- Consumul de alimente. Alimentele ajuta la incetinirea absorbtiei alcoolului. Cel mai bine este ca acestea sa fie consumate inainte de a bea alcool, iar o masa mai grea poate compensa efectele alcoolului asupra corpulu.

- Limitarea consumului de alcool la o bautura pe ora. Aproximativ atat poate procesa organismul uman intr-o ora. Mentinerea constanta a nivelului de alcool in sange astfel incat acesta sa nu atinga punctul de intoxicatie, poate preveni mahmureala.

 

Bibliografie:

Alcohol's Effects on Health, National Institute on Alcohol Abuse and Alchoolism official website

Hangovers, Mayo Clinic official website

Hangover, Cleveland Clinic official website

7 ways to cure your hangover, Harvard Health Publishing official website

What Does a Hangover Feel Like?, Verry Well Mind official website

How to cure a hangover, Medical News today official website

Electrolyte Imbalance, Cleveland clinic official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 17-04-2024

Produse din categoria Mahmureala

Vezi Politica de confidentialitate date personale