Remedii la domiciliu pentru pielea uscata (informatii utile)

Indiferent daca este cauzata de imbatranire, de o afectiune subiacenta a pielii sau de factori de mediu, a avea pielea uscata poate fi foarte inconfortabil. Exista o gama larga de tratamente disponibile pentru a trata pielea uscata acasa, dar care sunt cele mai eficiente?
Pielea uscata, numita si xeroza, este pielea careia ii lipseste umiditatea in stratul exterior. Daca este lasata netratata, pielea uscata se poate crapa si se poate infecta. Mentinerea pielii uscate hidratata este importanta, dar unele tratamente achizitionate pot fi costisitoare sau ineficiente.
Insa, exista si cateva remedii casnice pentru pielea uscata bazate chiar pe studii stiintifice:

1. Uleiul din seminte de floarea soarelui

Un studiu din anul 2013 a descoperit ca uleiul din seminte de floarea-soarelui creste gradul de hidratare al pielii atunci cand este folosit ca atare.
Acelasi studiu a constatat ca uleiul de masline a deteriorat de fapt bariera pielii, sugerand ca nu toate uleiurile naturale sunt potrivite pentru utilizare ca atare.

2. Uleiul de cocos

Un alt ulei natural care functioneaza bine pentru a trata pielea uscata este uleiul de cocos. Un studiu din anul 2014 a descoperit ca uleiul de cocos este la fel de sigur si eficient ca si vaselina pentru tratarea pielii uscate. S-a descoperit ca imbunatateste semnificativ hidratarea pielii si creste numarul de lipide de pe suprafata pielii. Uleiul de cocos contine acizi grasi saturati care au proprietati emoliente. 

3. Faina din fulgi de ovaz

Faina de ovaz este un alt ingredient natural care poate ajuta la tratarea pielii uscate. Adaugarea de fulgi de ovaz pudra la o baie sau utilizarea cremelor care contin fulgi de ovaz poate ajuta la ameliorarea pielii uscate.
Un studiu din 2015 a descoperit ca extractele din fulgi de ovaz au proprietati antiinflamatoare si antioxidante, sugerand ca poate ajuta la tratarea pielii uscate.

4. Miere

O recenzie din anul 2012, sustine ca unele studii au aratat ca mierea este benefica pentru multe tipuri de boli de piele.
Diverse studii au descoperit ca mierea:
- este un bun hidratant
- are proprietati de vindecare
- are efect antiinflamator
Toate acestea sunt calitati care sugereaza ca mierea este un tratament ideal la domiciliu pentru a calma pielea uscata. Este complet natural si poate fi aplicat direct pe piele.

5. Vaselina

Vaselina, cunoscuta si sub numele de ulei mineral, a fost folosita ca si crema hidratanta de ani de zile.
In 2017, cercetatorii au descoperit ca bariera pielii la persoanele in varsta s-a imbunatatit dupa ce au folosit vaselina. Aceasta descoperire sprijina utilizarea vaselinei pentru a trata pielea uscata, mai ales atunci cand este cauzata de imbatranire.

6. Aloe vera

Gelul de aloe vera poate ajuta la ameliorarea pielii uscate, conform unui studiu din 2003.
O persoana cu pielea uscata pe maini sau picioare poate aplica gel de aloe vera si poate acoperi zona afectata cu o soseta sau cu o manusa. Unele persoane pot prefera sa faca acest lucru inainte de a merge la culcare si sa lase gelul sa actioneze toata noaptea.
Daca pielea uscata se afla pe o alta zona a corpului, aplicarea cu generozitate a gelului de aloe vera si lasarea acestuia in contact cu pielea mai mult timp poate genera un efect similar.
Aplicarea regulata a emolientilor si a cremelor hidratante dupa baie ajuta la prevenirea uscarii pielii. 

Bibliografie:

Cynthia Cobb, Dry skin: Seven home remedies, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 25-01-2023

Produse din categoria Remedii la domiciliu pentru pielea uscata

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale