Untura de bursuc (ingrediente active)

Ce este untura de bursuc?

Bursucul eurasiatic, materia prima pentru untura de bursuc, se gaseste pe teritoriul intregii Europe si in Asia. Acesta se hraneste cu nevertebrate, mamifere mici, pasari si oua care cuibaresc la sol, reptile mici, broaste, fructe, plante si unele ciuperci. Greutatea corporala a bursucilor poate varia in functia de sezon si de zona geografica. Acestia prezinta cea mai mare greutate corporala la inceputul iernii, ca urmare a stocarii de grasime pe corp din timpul verii si in timpul toamnei. Grasimea se depune in principal in stratul subcutanat si mult mai rar in muschi, ficat si in jurul intestinelor. Ulterior, bursucii pierd din greutatea corporala, odata cu venirea primaverii, cand toata grasimea se epuizeaza. Bursucii nu hiberneaza, dar prezinta o activitate redusa iarna. Primavara si vara, greutatea corporala a bursucilor adulti variaza intre 10 si 16 kg, iar la sfarsitul toamnei, greutatea corporala a unora dintre ei poate depasi 30 kg. Astfel de cresteri semnificative in greutate corporala sunt cauzate de depunerea de grasime inainte de iarna, atat subcutanat, cat si sub forma de seu. Aceasta grasime este denumita popular untura de bursuc.

 

Ce contine untura de bursuc?

Procentul de tesut adipos al bursucului eurasiatic reprezinta aproximativ 68-69% din greutatea sa, majoritatea fiind reprezentata de grasime subcutanata si seu. Grasimea subcutanata si seul sunt principalele depozite de grasime ale bursucului eurasiatic.
Lipidele izolate din tesuturile adipoase stocate de bursuc (seu, grasime subcutanata, grasime perirenala si periintestinala) consta majoritar in acizi grasi mononesaturati, urmati de acizi grasi saturati. Acizii grasi polinesaturati au cea mai mica proportie in aceste tesuturi. 

 

Care sunt beneficiile unturii de bursuc?

Studiile efectuate pana in prezent asupra compozitiei si aplicatiilor unturii de bursuc nu sunt numeroase, insa, rezultatele arata ca aceasta poate constitui un produs alimentar valoros, insa sunt necesare cercetari suplimentare, inclusiv teste microbiologice, pentru a defini cu certitudine potentiala sa aplicatie in nutritie.
Pe baza studiilor efectuate, se poate afirma ca grasimea din tesutul adipos de bursuc este o sursa valoroasa de acizi grasi nesaturati, inclusiv de acizi grasi polinesaturati. 
Un alt beneficiu consta in calitatea grasimii. In principal, compozitia acizilor grasi din tesutul muscular si adipos provine din dieta. Animalele salbatice sunt crescute in libertate, hranite in principal cu alimente naturale. Cu toate acestea, din cauza prezentei poluantilor de mediu in lantul trofic al animalelor salbatice si a prezentei parazitilor si a bolilor infectioase, produsele obtinute de la aceste animale ar trebui testate.

 

Care pot fi utilizarile unturii de bursuc?

Grasimea de bursuc a fost utilizata pe scara larga, in mod traditional, ca unguent pentru reumatism de catre practicienii de medicina populara, ceea ce poate avea o oarecare baza stiintifica, deoarece aceasta contine substante corticosteroide.
De asemenea, datorita continutului de acizi grasi nesaturati, untura de bursuc are potential pentru a deveni un produs alimentar valoros. Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, este avantajos sa se consume alimente care contin acizi grasi mononesaturati, cum ar fi acidul oleic si acidul palmitoleic, care au demonstrat influente favorabile asupra profilului lipidic din sange. In mod similar, acizii grasi polinsaturati (PUFA) sunt benefici pentru sanatatea umana. 

 

Care pot fi potentialele reactii adverse sau precautii ale unturii de bursuc?

In cazul unturii de bursuc exista precautii legate de incidenta si controlul bolilor raspandite de bursucul eurasiatic, precum tuberculoza bovina, leiomiosarcom si salmonella.

 

Bibliografie:

Zalewski, Kazimierz & Martysiak-Zurowska, Dorota & Iwaniuk, M. & Nitkiewicz, B. & Stolyhwo, A.. (2007). Characterization of fatty acid composition in Eurasian badger (Meles meles). Polish Journal of Environmental Studies. 16. 645-650.
Hamulka, J.; Brys, J.; Gorska, A.; Janaszek-Mankowska, M.; Gornicka, M. The Quality and Composition of Fatty Acids in Adipose Tissue-Derived from Wild Animals; A Pilot Study. Appl. Sci. 2021, 11, 10029. https://doi.org/10.3390/app112110029
CAGNACCI F., MASSEI G., COWAN D.P., DELAHAY R.J. 2005. Can learned aversion be used to control bait uptake by Eurasian Badgers? Appl. Anim. Behav. Sci. 92, 159, 2005. 5. MILLAN J., 
ADURIZ G., MORENO B., JUSTE R.A. BARRAL M. Salmonella isolates from wild birds and mammals in the Basque Country. Rev. Sci. Tech. OIE. 23, 905, 2004.
HANCOX M. Badger research and human medicine. Lancet 339, 371, 1992.

Autor:  Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 17-06-2025

Produse din categoria Untura de bursuc

Non-farma (2)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Crema de corp cu untura de bursuc, 100 ml, Ecolek

Crema de corp cu untura de bursuc, 100 ml, Ecolek

27,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 7%
Untura de bursuc, 120 capsule, Sustamed

Untura de bursuc, 120 capsule, Sustamed

(2)
55,50 LEI 51,62 LEI

Vezi Politica de confidentialitate date personale