Uscaciunea vaginala (informatii utile)

Definitie:

Uscaciunea vaginala este un simptom dureros pe care multe femei il pot experimenta la un moment dat in timpul vietii. Acest simptom poate fi cauzat de scaderea nivelului anumitor hormoni, alaptare sau din cauza anumitor medicamente. Este de obicei legata de menopauza. Optiunile de tratament pentru uscaciunea vaginala depind de cauza simptomului.

Uscaciunea vaginala este un simptom al multor afectiuni medicale. Poate provoca durere in timpul exercitiilor fizice, in timpul urinarii si in timpul actului sexual.
Uscaciunea vaginala poate aparea la orice varsta. Este prezenta cel mai frecvent la femei in timpul sau dupa menopauza. Sunt disponibile multe tratamente eficiente.

Cauze:

In multe cazuri, femeile prezinta uscaciune vaginala atunci cand nivelul hormonilor estrogeni scad. Tratamentele pentru alte afectiuni pot provoca, de asemenea, acest simptom. Uscaciunea vaginala poate rezulta din:
- Menopauza
- Alaptare si nastere
- Contraceptive
- Tratamente pentru cancer, inclusiv chimioterapie si terapie hormonala
- Diabet
- Medicamente, inclusiv medicamente antiestrogenice (tratarea fibromului uterin sau endometrioza), anumite antidepresive si antihistaminice (tratarea mancarimii ochilor si a nasului care curge)
- Indepartarea ovarelor
- Sindromul Sjogren (o tulburare autoimuna care poate provoca uscaciune in intregul corp).

Simptome:

Uscaciunea nu este prezenta intotdeauna doar in interiorul canalului vaginal. Mai putin estrogen inseamna mai putina umiditate naturala a vaginului. Acest lucru poate usca si irita vulva, zona genitala externa. 
Unele femei au, de asemenea, o frecventa urinara crescuta sau infectii repetate ale tractului urinar impreuna cu uscaciune vaginala. Cand acest grup de simptome apare in timpul menopauzei, ginecologii il numesc sindromul genito-urinar al menopauzei.

Diagnostic

Medicii stabilesc diagnosticul de uscaciune vaginala pe baza istoricului medical si a unui examen fizic. Pentru a gasi cauza, medicul  intreaba despre simptome si despre orice medicament administrat in prezent sau anterior.

Un examen pelvin permite medicului sa vada daca tesutul vaginal este subtire si uscat din cauza scaderii estrogenului. In unele cazuri, un medic poate utiliza un test de sange pentru a verifica nivelurile hormonale. Testele de sange pot evidentia si alte probleme medicale care ar putea cauza uscaciune vaginala.

Tratament

Exista o varietate de optiuni de tratament disponibile pentru uscacunea vaginala. Tratamentul pentru acest simptom va depinde de cauza. Tratamentele comune pentru uscaciunea vaginala includ:
- Evitarea sapunurilor sau a lotiunilor puternice sau parfumate in apropierea vaginului
- Utilizarea terapiilor orale cu estrogeni sau non-estrogeni
- Lubrifianti si creme hidratante vaginale care asigura umiditate pe termen scurt
- Estrogen local vaginal 

Femeile se pot simti jenate in cadrul unei conversatii cu medicul sau farmacistul despre uscaciunea vaginala. Dar multe optiuni de tratament sunt disponibile pentru acest simptom comun. Este bine sa se efectueze un control medical daca uscaciunea vaginala interfereaza cu activitatile zilnice sau afecteaza viata sexuala .

 

Bibliografie:

Vaginal Dryness, Cleveland Clinic official website

Vaginal Dryness, NHS official website

Dr. Cynthia Abraham, Experiencing Vaginal Dryness? Here's What You Need to Know, The American Collge of Obstreticians and Gynecologists official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 26-05-2023

Medicamente din categoria Uscaciunea vaginala

Vezi Politica de confidentialitate date personale