D-manoza (ingrediente active)

Ce este D-manoza?

D-manoza este un zahar natural simplu (o monozaharida). Este prezent in mai multe alimente.
Cu toate acestea, D-manoza nu este sursa primara de energie a organismului, concentratiile din sange fiind mai mici de o cincizecime fata de concentratia de glucoza.
Prin urmare, atunci cand consumam D-manoza in alimente, organismul transforma o parte din ea in glucoza pentru a fi folosita ca energie si alta parte se leaga de proteine pentru a forma glicoproteine care au diverse functii, inclusiv joaca un rol in imunitate.

Care sunt sursele de D-manoza?

Urmatoarele alimente contin in mod natural cantitati mici de D-manoza:
• fructe, cum ar fi:
- merele
- merisoare
- piersici
- mango
• leguminoase, cum ar fi:
- boabe de soia
- fasole rosie
- arahide
- Aloe vera
- alge
- cafea
- drojdie de brutarie
- albusuri de ou
Fructele de jujube sunt o sursa deosebit de bogata de D-manoza.

Ca sunt principalele beneficii ale d-manozei?

1. Poate avea efect benefic in reducerea proliferarii bacteriene de la nivelul tractului urinar

Se crede ca D-manoza impiedica anumite bacterii sa adere la peretii tractului urinar. 
Intr-un studiu din 2014 publicat in World Journal of Urology efectuat 308 femei cu antecedente de infectie a tractului urinar recurenta s-a  concluzionat ca pulberea de D-manoza a redus semnificativ riscul de infectie de tract urinar recurenta.
Intr-un studiu randomizat incrucisat publicat in Journal of Clinical Urology, pacientii de sex feminin cu infectii urinare simptomatice acute si cu trei sau mai multe infectii urinare recurente in perioada precedenta de 12 luni, D-manoza a crescut intervalul dintre recidive, a redus durerea de la nivelul tractului urinar si a redus senzatia impetuoasa de urinare.

3. D- manoza poate functiona ca un prebiotic

Se stie ca manoza actioneaza ca un prebiotic care stimuleaza cresterea bacteriilor benefice din intestin. Prebioticele ajuta la hranirea probioticelor din intestin si le amplifica proprietatile terapeutice.


Care sunt potentialele riscuri si efecte secundare?

Deoarece manoza se gaseste in mod natural in multe alimente, este considerata sigura atunci cand este consumata in cantitati adecvate. Cu toate acestea, suplimentarea cu D-manoza si administrarea de doze mai mari decat ceea ce ar fi consumat in mod natural poate, in unele cazuri, sa provoace balonare, scaune moi si diaree. De asemenea, se crede ca consumul de doze foarte mari de D-manoza poate provoca leziuni renale. 
Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui sa fie precaute inainte de a utiliza produse cu D-manoza, deoarece acestea pot modifica nivelul zaharului din sange, desi de obicei manoza in sine nu are un impact negativ asupra glicemiei. 

Nu exista suficiente dovezi care sa sustina siguranta manozei pentru femeile insarcinate sau care alapteaza. Pe baza cercetarilor actuale, nu sunt cunoscute interactiuni medicamentoase, dar ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra daca administrati si alte medicamente.

 

Bibliografie:

Christine Ruggeri, CHHC, D-Mannose: A Sugar to Prevent Recurrent UTIs?, Dr. Axe official website

Kelli Miller, D-Mannose, WebMD official website

Jnnifer Lefton, MS, RD/N, CNSC, FANDWhat Is D-Mannose?, Verywell health official website

Alan Carter, Can D-Mannose Treat or Prevent UTIs?, Healthline official website

Alisha Sellers, D-mannose: Benefits and risks for people with diabetes, Medical News Today official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 24-03-2023

Produse care contin D-manoza

Non-farma (5)

Vezi Politica de confidentialitate date personale