Extract de Usturoi (Allium sativum) (plante medicinale)

Ce este usturoiul?

Usturoiul (Allium sativum) este o planta din familia Liliaceae, al carui bulb este utilizat in scop alimentar, dar si medicinal.

Ce contine usturoiul?

Compusii responsabili de activitatea terapeutica a usturoiului sunt alicina, aliina, sulfura de dialil, disulfura de dialil, trisulfura de dialil, ajoena si S-alil-cisteina.

Ce beneficii si efecte terapeutice are usturoiul?

Efectele usturoiului asupra bolilor cardiovasculare
Usturoiul si preparatele sale au fost recunoscute pe scara larga ca avand efecte benefice in gestionarea bolilor cardiovasculare. Consumul de usturoi are efecte semnificative asupra scaderii tensiunii arteriale, prevenirea aterosclerozei, reducerea colesterolului seric si a trigliceridelor, inhibarea agregarii trombocitelor si cresterea activitatii fibrinolitice. Atat studiile experimentale, cat si cele clinice asupra diferitelor preparate de usturoi demonstreaza aceste efecte cardiovasculare favorabile.

Efectul antitumoral al usturoiului
Multe studii in vitro si in vivo au atestat posibile efecte de reducere al riscului de cancer atribuite preparatelor din usturoi si ale constituentilor acestora. S-a descoperit ca usturoiul contine un numar mare de compusi bioactivi puternici cu proprietati anticancerigene, in mare parte derivati de alilsulfura. S-a raportat ca diferiti derivati de usturoi moduleaza un numar tot mai mare de mecanisme moleculare in carcinogeneza, cum ar fi formarea aductului ADN, mutageneza, eliminarea radicalilor liberi, proliferarea si diferentierea celulara, precum si angiogeneza. Rata de crestere a celulelor canceroase este redusa de usturoi, cu blocarea ciclului celular care are loc in faza G2/M.

Diabetul zaharat
Desi studiile experimentale au demonstrat un efect hipoglicemiant clar al usturoiului, efectul usturoiului asupra glicemiei umane este inca controversat. Multe studii au aratat ca usturoiul poate reduce nivelul de glucoza din sange la animalele cu diabet zaharat.  Usturoiul a redus semnificativ colesterolul total seric si colesterolul LDL si a crescut moderat colesterolul HDL in comparatie cu placebo la pacientii cu diabet. S-alil cisteina, o componenta bioactiva derivata din usturoi, a restabilit functia erectila la diabetici prin prevenirea formarii speciilor reactive de oxigen prin modularea expresiei subunitatii NADPH oxidazei.

Efectul usturoiului asupra hepatotoxicitatii induse chimic
Mai multe studii au aratat ca usturoiul poate proteja celulele hepatice de unii agenti toxici.

Efectul antimicrobian al usturoiului
Usturoiul a fost folosit de secole pentru a combate bolile infectioase. Mai recent, usturoiul s-a dovedit a fi eficient impotriva unui spectru larg de bacterii gram-pozitive, gram-negative si acido-rezistente. Acestea includ Salmonella, Escherichia coli , Pseudomonas, Proteus, Staphylococcus aureus , Escherichia coli, Salmonella , Klebsiella , Micrococcus, Bacillus subtulis, Clostridium , Mycobacterium si Helicobacter. 
Activitatea antibacteriana a usturoiului este atribuita pe scara larga alicinei.

Proprietati anti-protozoarice
Mai multe studii au aratat ca extractul de usturoi a fost eficient impotriva unui spectru larg de protozoare, inclusiv Candida albicans, Scedosporium prolificans, tinea pedis , Opalina ranarum, Balantidium entozoon, Entamoeba histolytica, Trypanosomes, Leishmania, Leptomonas si Crithidia.

Proprietati antifungice
 Multe ciuperci sunt sensibile la usturoi, inclusiv Candida , Torulopsis, Trichophyton, Cryptococcus , Aspergillus , Trichosporon si Rhodotorula. S-a demonstrat ca extractele de usturoi scad absorbtia de oxigen , reduc cresterea organismului fungilor, inhiba sinteza lipidelor, proteinelor si acizilor nucleici  si afecteaza membranele celulei fungice.
O proba de alicina pura a dovedit activitate antifungica.

Proprietati antivirale
In comparatie cu actiunea antibacteriana a usturoiului, s-a lucrat foarte putin pentru a investiga proprietatile sale antivirale. Putinele studii au raportat ca extractul de usturoi a aratat activitate in vitro impotriva gripei A si B, citomegalovirusului, rinovirusului, HIV , virusului herpes simplex 1, virusului herpes simplex 2, pneumoniei virale si rotavirusului A.

Care sunt potentialele reactii adverse ale extractului de usturoi?

Poate provoca reactii adverse, cum ar fi respiratie urat mirositoare, arsuri stomacale, gaze si diaree. Aceste efecte secundare sunt adesea mai grave atunci cand se consuma usturoiul crud. De asemenea, usturoiul poate creste riscul de sangerare si poate provoca reactii alergice la unele persoane.

Bibliografie:

Leyla Bayan, Peir Hossain Koulivand,  Ali Gorji, Garlic: a review of potential therapeutic effects, Avicenna J Phytomed. 2014 Jan-Feb; 4(1): 1–14.

Ao Shang, Shi-Yu Cao, Xiao-Yu Xu, Ren-You Gan, Guo-Yi Tang, Harold Corke, Vuyo Mavumengwana, Hua-Bin Li, Bioactive Compounds and Biological Functions of Garlic (Allium sativum L.), Foods. 2019 Jul; 8(7): 246.
 
Garlic - Uses, Side Effects, and More, WebMD official website
 
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de Usturoi (Allium sativum)

Non-farma (11)

Vezi Politica de confidentialitate date personale