Extract din flori de tei (Tilia europea) (plante medicinale)

Ce este teiul?

Teiul este un copac masiv, inalt, cu frunze in forma de inima si flori galben deschis, intens parfumate. Exista doua specii de tei utilizate in scop medicinal : Tilia cordata, teiul european cu frunze mici (cunoscut si ca teiul de iarna) si Tilia platyphyllos, cunoscut si sub numele de teiul de vara.
Din flori se pot prepara ceaiuri, tincturi, pulberi sau se poate obtine ulei volatil. 

Ce contin florile de tei?

Componentele dominante prezente in uleiul volatil sunt: farnesol (11-20 %), tricosan (6-17 %), heneicosan (3-9 %), nonanal (7 %), octadeca acid -9,12-dienoic (7 %). Dintre terpenoide, cele mai semnificative sunt: linalol (4 %), mentona (3 %), borneol (2 %), mentol (3 %), terpinen-4-ol (1 %), p-cimen-8-ol (2 %), carvona (6 %), E-anetol (8 %), timol (3 %) de E-b-damascenona (4 %), metil eugenol (4 %), neril acetona (4 %), d-amorfen (2 %), lilial (2 %), oxid de cariofilena (1 %), epoxid de humulen II (1 %), epi-a-muurolol (1 %), kaurene (4 %).
Acesti compusi imprima activitatea terapeutica a uleiului volatil din flori de tei.

Care sunt beneficiile teiului?

Poate ajuta la ameliorarea anxietatii
Una dintre cele mai frecvente utilizari pentru florile de tei este ca si anxiolitic, deoarece proprietatile sale posibil calmante pot reduce stresul mental si anxietatea. Este eficient si in schimbari de dispozitie sau stres cronic. 

Poate ajuta la prevenirea bolilor cronice prin efectul antioxidant

Ca si in cazul altor plante, continutul potential de antioxidanti al teiului este una dintre cele mai importante calitati ale sale. Compusii antioxidanti precum quercetina si kaempferolul actioneaza ambii ca si neutralizanti ai radicalilor liberi. 

Poate detoxifia organismul

Acidul P-cumaric este un alt compus organic benefic care se gaseste in florile de tei. Este un diaforetic cunoscut, ceea ce inseamna ca poate intensifica procesul de transpiratie si de eliminare al toxinelor din organism.

Poate ameliora raceala si gripa

Pe langa stimularea transpiratiei, teiul se poate adresa si altor simptome ale racelii si gripei, cum ar fi inflamatia mucoaselor de la nivelul cailor respiratorii. Acest lucru poate ajuta la reducerea tusei si iritatiei. Ceaiul de tei poate ajuta, de asemenea, la eliminarea congestiei.

Poate reduce inflamatia
Pentru cei care sufera de tensiune, dureri de cap si alte afectiuni inflamatorii, inclusiv artrita si guta, ceaiul de tei poate ajuta la ameliorarea acestor simptome dureroase. Asa cum poate reduce inflamatia din tractul respirator, poate ajuta, de asemenea, la scaderea tensiunii arteriale, precum si la eliminarea inflamatiei de la nivelul vasele de sange.

Poate ajuta la imbunatatirea digestiei
Daca suferiti de diaree, balonare, constipatie sau crampe, infuzia din flori de tei poate calma aceste manifestari. Amestecul de compusi bioactivi din florile de tei poate reduce disconfortul gastro-intestinal si poate stimula digestia.

Care sunt posibilele reactii adverse ale preparatelor ce contin flori de tei?

Daca suferi de vreo boala este indicat sa te adresezi medicului inainte de administarea oricaror suplimente.
Femeile insarcinate, persoanele diagnosticate cu anemie, care administreaza litiu sau cardiacii nu ar trebui sa consume produse care contin flori de tei. 
Consumul preparatelor din tei pot provoca somnolenta, deci nu este recomandata conducerea autoturismului sau manevrarea utilajelor grele dupa administrare.
Nu sunt recomandate persoanelor alergice la tei.

 

* Bibliografie:

8 Surprising Benefits of Linden Tea, Healthline official website

Linden, Mount Sinai health library official website

The Health Benefits of Linden, Verywellhealth official website

Radoslaw Kowalsky et. ad. Essential Oil Composition of Tilia cordata Flowers, Journal of Essential Oil Bearing Plants 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract din flori de tei (Tilia europea)

Non-farma (23)

Vezi Politica de confidentialitate date personale