Lactaza (ingrediente active)

Ce este lactaza?

Lactaza este o enzima produsa de organismul oamenilor si al mamiferelor in intestinul subtire.
Enzima lactaza este esentiala pentru digestia corecta a produselor lactate, inclusiv a laptelui. Asta pentru ca aceasta enzima descompune lactoza, un zahar care se gaseste in mod natural in lapte, care contribuie la gustul dulce al acestuia.

Care sunt alimentele bogate in lactoza?

Cateva dintre cele mai reprezentative alimente bogate in lactoza sunt:
- lapte de vaca (toate tipurile)
- laptele de capra
- inghetata
- iaurt
- branza ricotta si alte branzeturi moi
- smantana
- unt
- pudre proteice din zer
- zer
- budinci/creme
Deoarece aceste alimente sunt bogate in lactoza, persoanele care nu produc suficienta lactaza au probleme in a le digera. De fapt, unele descoperiri sugereaza ca aproximativ 70 % din populatia adulta a lumii poate avea deficit de lactaza.

Care sunt beneficiile lactozei?

Cateva dintre rolurile si beneficiile lactazei in corpul uman sunt:

Lactaza ajuta la digestia corecta a laptelui/lactatelor

Cel mai important rol pe care il are lactaza este catalizarea descompunerii lactozei (un zahar dizaharid din lapte), transformandu-l in zaharuri simple numite glucoza si galactoza.
Cand apar mutatii in genele care controleaza productia de lactaza, rezultand o productie mai mica, se dezvolta deficitul de lactaza (o forma de intoleranta la lactoza). Acest lucru duce la incapacitatea de a digera lactoza.
Lactoza care nu este absorbita in tractul gastrointestinal este supusa fermentatiei in colon de catre bacterii. Acest lucru duce la simptome precum cresterea productiei de gaze, balonare , diaree, durere si crampe.
Exista trei tipuri de intoleranta la lactoza care pot impiedica digestia corecta: primara, secundara si congenitala sau de dezvoltare. 

Lactaza ajuta ca laptele sa fie transformat in energie

Productia de lactaza este de obicei cea mai mare la om in timpul copilariei, deoarece laptele (laptele matern sau formula) este in mod normal singurul aliment pe care il consuma sugarii. Productia mare de lactaza ajuta sugarii si bebelusii sa absoarba zaharurile si alti nutrienti disponibili in lapte.
Cu toate acestea, pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, capacitatea de a produce suficienta lactaza scade adesea.
Enzima lactaza transforma lactoza in glucoza si galactoza, zaharuri mai simple care pot fi folosite si de catre adulti pentru energie. Aceste zaharuri sunt, de asemenea, cuplate cu proteine, grasimi sanatoase si multe vitamine si minerale din lapte, facandu-l un aliment bogat in nutrienti pentru cei care il pot tolera.

Lactaza poate ajuta la gestionarea intolerantei la lactoza

Din pacate, exista dovezi ca multi adulti au dificultati in digerarea corecta a lactozei, din cauza nivelurilor scazute de lactaza.
In prezent, nu exista un remediu permanent pentru intoleranta la lactoza, care este considerata o afectiune cronica, dar care poate fi doar gestionata. Tratamentul permanent nu este posibil, deoarece niciun medicament nu functioneaza pentru a creste cantitatea de lactaza produsa de intestinul subtire.
Cu toate acestea, exista masuri pe care le puteti lua pentru a gestiona simptomele si a evita complicatiile, inclusiv suplimentarea cu lactaza pentru a sprijini digestia.

Care sunt potentialele efecte secundare?

Tabletele cu lactaza sunt considerate sigure in general, atunci cand sunt utilizate in cantitati adecvate.

 

Bibliografie:

Jillian Levy, What Is Lactase? How It Helps Manage Lactose Intolerance & More, Dr. Axe official website

Lactase - Uses, Side Effects, and More, WebMD official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 29-03-2023

Produse care contin Lactaza

Non-farma (3)

Vezi Politica de confidentialitate date personale