Laptisor de matca (ingrediente active)

Ce este laptisorul de matca?

Laptisorul de matca sau Royal jelly este o secretie alb-galbuie, acida, a glandelor hipofaringiene si mandibulare ale albinelor (Apis melifera), folosita pentru a hrani larvele tinere lucratoare in primele trei zile de viata si pentru a hrani matca intreaga sa viata.

Ce contine laptisorul de matca?

Laptisorul de matca este compus din apa, carbohidrati, proteine si grasimi.
Acesta contine noua glicoproteine cunoscutesub denumirea de proteine majore din laptisor de matca (MRJP) si doi acizi grasi, acidul trans-10-hidroxi-2-decenoic si acidul 10-hidroxidecanoic.Laptisorul de matca contine, de asemenea, vitamine B si oligominerale.
Vitaminele din spectrul B continute de laptisorul de matca sunt:
- Tiamina (B1)
- Riboflavina (B2)
- Acid pantotenic (B5)
- Piridoxina (B6)
- Niacina (B3)
- Acid folic (B9)
- Inozitol (B8)
- Biotina (B7)

Care sunt beneficiile laptisorului de matca?

Poate avea efect antioxidant si antiinflamator
In mai multe studii, aminoacizii, acizii grasi si compusii fenolici specifici gasiti in laptisorul de matca par sa aiba efecte antioxidante puternice.
In plus, studiile mai arata niveluri reduse de substante chimice proinflamatorii eliberate de celulele imune tratate cu laptisor de matca.

Poate scade nivelul de colesterol
Unele cercetari au demonstrat ca laptisorul de matca poate avea un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol.

Poate ajuta la vindecarea ranilor si la repararea pielii
Laptisorul de matca poate sprijini vindecarea ranilor si alte afectiuni inflamatorii ale pielii datorita efectului antibacterian si antiinflamator.De asemena, pare sa stimuleze sinteza de colagen.

Proteinele specifice pot scadea tensiunea arteriala
Laptisorul de matca  poate proteja inima si sistemul circulator prin reducerea tensiunii arteriale.

Poate regla glicemia prin reducerea stresului oxidativ si al inflamatiei
Laptisorul de matca poate imbunatati, de asemenea, controlul glicemiei si sensibilitatea la insulina prin reducerea stresului oxidativ si al inflamatiei.

Proprietatile antioxidante pot sprijini functionarea sanatoasa a creierului
Laptisorul de matca poate stimula buna functionare a creierului. Majoritatea studiilor atribuie efectul protector asupra creierului si tesutului nervos capacitatii antioxidante a laptisorului de matca.

Poate creste secretia lacrimala si poate ameliora senzatia de ochi uscat
Laptisorul de matca poate reduce senzatia de ochi uscati atunci cand este administrat pe cale orala si poate creste activitatea glandelor lacrimale.

Poate oferi efecte anti-imbatranire 
Laptisorul de matca poate incetini procesul de imbatranire in mai multe moduri.
Cateva studii indica o durata de viata crescuta si o performanta cognitiva imbunatatita asociata adminitrarii orale de laptisor de matca.
Laptisorul de matca este uneori inclus in produsele topice de ingrijire a pielii pentru a sprijini mentinerea pielii sanatoase, cu aspect mai tanar.

Poate sustine un sistem imunitar sanatos
Laptisorul de matca poate spori raspunsul imunitar natural al organismului la bacterii si virusuri. MRJP si acizii grasi din laptisorul de matca sunt cunoscuti pentru activitatea antibacteriana, care poate reduce incidenta infectiilor si poate sprijini functia imunitara.

Poate ameliora anumite simptome ale menopauzei
Laptisorul de matca poate trata si simptomele asociate menopauzei.
Menopauza determina o reducere a hormonilor circulanti, care este asociata cu efecte secundare fizice si mentale, cum ar fi durere, tulburari de memorie, depresie si anxietate.

Care sunt reactiile adverse ale laptisorului de matca?

Unii contaminanti din mediu, cum ar fi pesticidele, au fost gasiti si in laptisorul de matca si ar putea generan reactii alergice.
In timp ce utilizarea laptisorului de matca este probabil sigura pentru majoritatea oamenilor, au fost raportate ocazional reactii adverse grave. Acestea sunt:
- Astm
- Anafilaxia
- Dermatita de contact
Unele dintre aceste reactii extreme ar putea fi chiar fatale.

Bibliografie:

12 Potential Health Benefits of Royal Jelly, Healthline official website

Saboor Ahmad, Maria Graça Campos, Filippo Fratini, Solomon Zewdu Altaye, and Jianke Li, New Insights into the Biological and Pharmaceutical Properties of Royal Jelly, Int J Mol Sci. 2020 Jan; 21(2): 382.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 05-09-2022

Produse care contin Laptisor de matca

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale