Shiitake (Lentinula edodes) (ingrediente active)

Ce sunt ciupercile Shiitake?
Ciupercile Shiitake fac parte din specia Lentinula edodes. Este o ciuperca comestibila originara din Asia de Est.
Datorita beneficiilor sale pentru sanatate, a fost considerata o ciuperca medicinala in medicina traditionala pe baza de plante.

Ce contin ciupercile Shiitake?
Ciupercile Shiitake contin multi compusi chimici care protejeaza ADN-ul de actiunea radicalilor liberi, motiv pentru care sunt atat de benefice. 
Substantele din ciupercile comestibile ajuta la reducerea nivelului de colesterol si sustin sanatatea cardiovasculara. 
Shiitake contin toti cei opt aminoacizi esentiali si un tip de acid gras esential numit acid linoleic. Acidul linoleic ajuta la pierderea in greutate si la construirea fibrei musculare. De asemenea, prezinta beneficii pentru sistemul osos, imbunatateste digestia si reduce riscul de  alergii si sensibilitate alimentara.
100 de grame de ciuperci shiitake crude contin aproximativ:
34 de calorii
6,8 grame carbohidrati
2,2 grame proteine
0,5 grame de grasime
2,5 grame de fibre
4 miligrame de niacina
1,5 miligrame de acid pantotenic 
0,2 miligrame de vitamina B6
0,2 miligrame de riboflavina 
18 unitati internationale de vitamina D 
0,2 miligrame de mangan 
112 miligrame de fosfor 
5,7 micrograme de seleniu 
0,1 miligrame de cupru 
1 miligram de zinc
304 miligrame de potasiu 
20 miligrame de magneziu 
0,4 miligrame de fier

Care sunt beneficiile ciupercilor Shiitake?

Pot avea efecte benefice in obezitate
Anumite componente ale ciupercii shiitake au efecte hipolipemice (de reducere a grasimilor), cum ar fi eritadenina si b-glucanul, o fibra alimentara solubila care se gaseste si in orz, secara si ovaz. Studiile au raportat ca b-glucanul poate creste satietatea, reduce aportul alimentar, intarzie absorbtia nutrientilor si reduce nivelul lipidelor (grasimilor) din plasma.
Cercetatorii au concluzionat ca ciupercile shiitake pot ajuta la prevenirea cresterii in greutate si a depunerilor de grasime atunci cand sunt adaugate la o dieta bogata in grasimi. 

Sustin functia imunitara
Ciupercile au capacitatea de a intari sistemul imunitar si de a ajuta in gestionarea anumitor afectiuni prin furnizarea de vitamine, minerale si enzime importante.
Consumul de ciuperci imbunatateste imunitatea intestinala si reduce inflamatia de la nivelul intestinului.

Pot avea efect anticancerigen
Cercetarile sugereaza ca lentinanul din shiitake ajuta la vindecarea daunelor cromozomilor cauzate de tratamentele anticancer. 
Ciupercile shiitake au fost capabile sa inhibe cresterea celulelor tumorale. Ciuperca Shiitake a indus apoptoza, procesul de moarte celulara programata.

Sustin sanatatea cardiovasculara
Ciupercile Shiitake au compusi sterolici care interfereaza cu productia de colesterol din ficat. De asemenea, contin fitonutrienti care pot reduce riscul formarii placilor de aterom, care mentine tensiunea arteriala sanatoasa si imbunatatesc circulatia. De asemenea, ciupercile shiitake scad valoarea colesterolului.

Au proprietati antimicrobiene
Efectul antimicrobian a fost testat in cazul gingivitei. Extractul de ciuperci shiitake a scazut numarul unor organisme patogene fara a afecta organismele asociate cu sanatatea, spre deosebire de clorhexidina, care a avut un efect limitat asupra tuturor organismelor.

Poate imbunatati energia si functia creierului
Ciupercile Shiitake sunt o sursa excelenta de vitamine B, care ajuta la sustinerea functiei suprarenale. S-a dovedit ca ajuta la echilibrarea hormonilor in mod natural si poate ajuta la mentinerea concentrarii pe tot parcursul zilei, putand chiar sa imbunatateasca functia cognitiva.

Au rol benefic asupra sanatatii pielii
Atunci cand seleniul este luat cu vitaminele A si E, poate ajuta la reducerea severitatii acneei si a cicatricilor care pot aparea ulterior. O suta de grame de ciuperci shiitake contin 5,7 miligrame de seleniu, ceea ce reprezinta 8% din valoarea zilnica recomandata.  Zincul din ciupercile shiitake stimuleaza, de asemenea, functia imunitara.

Sustin sanatatea digestiva si intestinala
Studiile indica faptul ca fibrele gasite in ciupercile shiitake pot sustine sanatatea digestiva si intestinala. Acestea inhiba inflamatia din intestin, care este esentiala pentru mentinerea unui sistem digestiv sanatos.
Sanatatea intestinala este, de asemenea, asociata cu sanatatea sistemului imunitar si bunastarea mentala. Este esential sa tinem la distanta inflamatia din tractul digestiv pentru a obtine o sanatate optima.

Care sunt potentialele reactii adverse ale ciupercilor Shiitake?

Ciupercile contin o cantitate moderata de purine, un compus chimic care se descompune in acid uric. O dieta bogata in purine poate creste nivelul de acid uric din organism, ceea ce duce uneori la guta. Daca aveti simptome de guta, limitarea aportului de purine poate fi utila.

Bibliografie:

Christine Ruggeri, CHHC, Shiitake Mushrooms: 9 Scientifically Proven Benefits You Need to Know About, Dr.Axe official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 11-09-2023

Produse care contin Shiitake (Lentinula edodes)

Non-farma (6)

Vezi Politica de confidentialitate date personale