Ulei de chimen negru (negrilica, Nigella sativa) (ingrediente active)

Ce este uleiul de chimen negru?

Uleiul din seminte de chimen negru este obtinut din semintele plantei de chimen negru (Nigella sativa), care apartine familiei Ranunculaceae. Planta de chimen negru este originara din sud-vestul Asiei, din Marea Mediterana si din Africa.

Ce contine uleiul de chimen negru?

Beneficiile uleiului de chimen negru sunt explicate prin prezenta a trei fitonutrienti naturali: timochinona (antioxidant, antiinflamator si anticancerigen), timohidrochinona (un puternic inhibitor al acetilcolinesterazei) si timol (efect virucid). 

Care sunt beneficiile uleiului de chimen negru?

Are efect anticancerigen
Datorita substantelor fitochimice puternic antioxidante, s-a dovedit ca uleiul de seminte de chimen negru au efect anticancerigen. Oamenii de stiinta croati au evaluat activitatea antitumorala a timochinonei si timohidrochinonei si au descoperit ca aceste doua substante fitochimice gasite in uleiul de seminte negre au dus la o scadere cu 52% a celulelor tumorale.
Cercetarile in vitro din ultimii ani dezvaluie, de asemenea, ca timochinona, cea mai abundenta componenta bioactiva din uleiul din chimen negru, ajuta la inducerea apoptozei (moartea celulara programata) in celulele leucemice, celulele canceroase de san si celulele tumorale cerebrale.

Imbunatateste sanatatea ficatului
Intr-un studiu recent, oamenii de stiinta au descoperit ca uleiul din seminte de chimen negru aduce beneficii functiei ficatului si ajuta la scaderea incidentei bolilor hepatice.

Este benefic in diabet
Explicat intr-un articol recent publicat de Jurnalul de Endocrinologie si Metabolism, cercetatorii de la Consiliul Indian de Cercetari Medicale subliniaza ca uleiul de seminte de chimen negru stimuleaza regenerarea partiala, treptata a celulelor beta pancreatice, creste concentratia scazuta de insulina serica si scade nivelul crescut de glucoza seric. 

Ajuta la pierderea in greutate
Journal of Diabetes and Metabolic Disorders a publicat un studiu ce are ca subiect plantele care au proprietati antiobezitate si a descoperit ca uleiul din seminte de chimen negru este printre cele mai eficiente remedii naturale.
O alta revizuire sistematica si metaanaliza publicata in 2018 evidentiaza rezultatele a cel putin 11 studii clinice controlate placebo care confirma eficacitatea suplimentelor cu ulei de chimen negru de a ajuta la scaderea greutatii corporale.
S-a demonstrat ca suplimentele scad indicele de masa corporala (IMC) si circumferinta taliei. De asemenea, este important de retinut ca nu au existat efecte secundare grave ale suplimentarii cu seminte negre raportate in niciunul dintre studii.

Protejeaza pielea
Uleiul de Nigella sativa poate sa scada severitatea eczemei mainilor.

Beneficii pentru par
Pe langa faptul ca uleiul de chimen negru este un ajutor natural pentru ingrijirea pielii, exista si beneficii pentru sanatatea parului. 
Acesta contine nigellona, ce ajuta la reducerea caderii parului cauzata de alopecia androgenica sau alopecia areata. Cu proprietatile sale antioxidante, antibacteriene si antiinflamatorii, poate ajuta, de asemenea la imbunatatirea sanatatii scalpului, reducand matreata si uscaciunea scalpului si, in acelasi timp, imbunatatind sanatatea parului.

Este eficient in anumite tipuri de infectii
Poate avea efect bactericid impotriva stafilococului auriu rezistent la meticilina (MRSA). 
Oamenii de stiinta pakistanezi au studiat mai multe tulpini de MRSA si au descoperit ca fiecare era sensibila la uleiul de Nigella sativa, demonstrand ca utilizarea acestui ulei poate ajuta la incetinirea sau la reducerea dezvoltarii MRSA.
Compusii din uleiul de chimen negru au fost, de asemenea, analizati pentru proprietatile antifungice. 
Publicati in Egyptian Journal of Biochemistry & Molecular Biology, oamenii de stiinta au testat timolul, timoquinona si timohidroquinona impotriva a 30 de agenti patogeni umani si au constatat ca:
Fiecare compus a prezentat o inhibitie de 100% pentru cei 30 de agenti patogeni evaluati.
Timochinona a fost cel mai eficient compus antifungic ce a actionat impotriva tuturor dermatofitilor si drojdiilor testate, urmata de timohidrochinona si timol.
Timolul a fost cel mai bun antifungic impotriva mucegaiului, urmat de timoquinona si timohidroquinona.

Imbunatateste fertilitatea
Uleiul din seminte de chimen negru a imbunatatit numarul de spermatozoizi, precum si motilitatea spermatozoizilor si volumul spermei.

Echilibreaza colesterolul
Un studiu efectuat pe model animal publicat in 2017 a constatat ca un extract apos de Nigella sativa nu numai ca a avut efecte antidiabetice asupra subiectilor, ci a ajutat si la scaderea colesterolului. 

Care sunt posibilele reactii adverse si contraindicatii?

Produsele din semintele de chimen negru pot provoca o eruptie alergica atunci cand sunt administrate pe cale orala sau aplicate pe piele. Inainte de a utiliza ulei de chimen negru local pe piele si par, este recomandat sa efectuati un test de alergie pentru a va asigura ca nu aveti o reactie adversa la ulei.
Evitati intotdeauna ochii si membranele mucoase cand utilizati ulei de chimen negru.
Cand este administrat intern, efectele secundare ale uleiului de seminte negre pot include deranjamente gastrice, varsaturi sau constipatie. Pentru anumite persoane, poate creste riscul de convulsii.
Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza ulei de seminte negre daca sunteti insarcinata, alaptati, administrati in prezent orice medicament sau aveti o afectiune medicala (in special diabet, tensiune arteriala scazuta sau o tulburare de coagulare). Daca administrati ulei de chimen negru si aveti programata o interventie chirurgicala, se recomanda sa opriti administrarea cu cel putin doua saptamani inainte de data operatiei.

Bibliografie:

Josh Axe, 9 Proven Black Seed Oil Benefits that Boost Your Health, Dr. Axe official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 10-11-2022

Produse care contin Ulei de chimen negru (negrilica, Nigella sativa)

Non-farma (11)

Vezi Politica de confidentialitate date personale