Ulei esential de menta (mentol) (ingrediente active)

Ce este uleiul de menta?

Uleiul de menta provine din frunzele plantei Mentha piperita. Este un ulei esential care contine peste 40 de compusi diferiti, inclusiv mentol, care confera mentei calitatile sale terapeutice. Este un ulei esential comun, disponibil in intreaga lume.

Care sunt beneficiile uleiului esential de menta?

Reduce simptomele asociate IBS

Majoritatea cercetarilor asupra uleiului de menta au analizat impactul acestuia asupra afectiunilor digestive, in special asupra sindromului intestinului iritabil (IBS). Potrivit NCCIH, exista unele dovezi care sugereaza ca uleiul de menta diluat, acoperit enteric, poate reduce simptomele IBS.
IBS este o afectiune digestiva cronica care provoaca dureri abdominale si frecvent diaree, constipatie sau ambele. O analiza cuprinzatoare a studiilor dintr-o perioada de peste 50 de ani a constatat ca capsulele de menta acoperite sunt o optiune sigura si eficienta de pentru reducerea durerilor abdominale de natura spastica.
Cercetatorii cred ca mentolul, care este o componenta a uleiului de menta, poate reduce spasmele abdominale.

Poate fi benefic in indigestie

Un articol de revizuire din revista Alimentary Pharmacology and Therapeutics a constatat ca o combinatie de ulei de menta cu acoperire enterica si ulei de chimen ar putea reduce simptomele indigestiei la adulti in comparatie cu un placebo.
Cu toate acestea, merita remarcat faptul ca uleiul de menta poate provoca, de asemenea, arsuri stomacale si reflux acid. Cel mai bine este sa discutati despre indigestie persistenta cu un profesionist din domeniul sanatatii.

Amelioreaza greata

NCCIHT sustine ca nu exista suficiente dovezi care sa demonstreze ca uleiul de menta poate reduce greata.
Cu toate acestea, un studiu clinic randomizat din 2020 a constatat ca inhalarea vaporilor de ulei de menta printr-un nebulizator a redus frecventa, durata si severitatea gretii si varsaturilor la persoanele care se recupereaza dupa o interventie chirurgicala.


Alte beneficii posibile
Cateva studii sugereaza ca uleiul de menta poate avea urmatoarelr efecte:
- Antivirale: O analiza din 2020 a remarcat ca menta are activitate antivirala impotriva virusurilor precum herpes simplex si gripa de tip A.
- Antibacterian: uleiul de menta este antibacterian impotriva unor specii de bacterii - inclusiv Salmonella, Escherichia coli si Staphylococcus aureus - in testele de laborator.
- Antipruriginos: Un studiu din 2016, sursa de incredere, sugereaza ca uleiul de menta poate oferi o ameliorare sigura si eficienta a prurit cronic.
Imbunatati performanta atletica: un mic studiu din 2014, realizat pe 30 de studenti, sugereaza ca uleiul de menta poate imbunatati mai multi indici ai performantei atletice.

Care sunt posibilele reactii adverse ale uleiului de menta?

Uleiul de menta acoperit enteric pare a fi sigur pentru a fi administrat intern in doze sigure. Cu toate acestea, profesionistii din domeniul sanatatii nu recomanda ingerarea uleiurilor esentiale. Uleiurile esentiale pure sunt foarte concentrate si pot fi toxice.
Mentolul poate provoca reactii adverse grave la copii, asa ca nu aplicati ulei de menta pe pielea unui copil si nu ii permiteti sa-l inhaleze sau sa-l ingereze. In timpul sarcinii si alaptarii, este important sa consultati un medic inainte de a utiliza uleiuri esentiale. Luati in considerare cine mai este in zona atunci cand utilizati aromoterapie. Unele uleiuri sunt, de asemenea, periculoase pentru animalele de companie.
Persoanele care doresc sa foloseasca ulei esential de menta pentru durere, dureri de cap sau mancarime pot aplica uleiul pe piele diluandu-l intr-o alta substanta. Pentru a face acest lucru, adaugati cateva picaturi de ulei de menta intr-un ulei purtator, cum ar fi uleiul de jojoba sau de nuca de cocos, pentru a preveni iritarea pielii.
Pentru a inhala uleiul de menta, adaugati doar cateva picaturi intr-un vas cu apa aburinda sau diluati-l intr-un ulei purtator inainte de a adauga la baie. Daca utilizati un difuzor, urmati instructiunile dispozitivului pentru a obtine raportul corect de ulei si apa.

Bibliografie:

Debra Rose Wilson, Ph.D, What are the benefits of peppermint oil?, Medical News Today

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 27-03-2023

Ulei esential de menta (mentol): Ce este, Beneficii, Utilizari, Reactii adverse si Contraindicatii Ulei esential de menta (mentol)

Non-farma (7)

Vezi Politica de confidentialitate date personale