Vitamina B17 (ingrediente active)

Ce este vitamina B17?

Vitamina B17 este cunoscuta si sub numele de laetril, amigdalina sau denumirea stiintifica D-mandelonitrile-b-D-glucosido-6-b-D-glucozida. Amigdalina este o substanta care apare in mod natural in doze mici intr-o varietate de nuci, plante si seminte, in timp ce laetril este forma sintetica. 

Care sunt posibilele beneficii ale vitaminei B17?
Majoritatea cercetarilor privind vitamina B17 se concentreaza pe asocierile sale cu domeniul onclogic, dar exista si dovezi care stau la baza urmatoarelor beneficii:
- Poate scadea tensiunea arteriala
- Poate ajuta la ameliorarea durerii
- Poate imbunatati imunitatea

Care sunt potentialele efecte secundare ale vitaminei B17?
La ingerarea vitaminei B17, aceasta se biotransforma in cianuri la nivelul intestinului subtire. De aceea, dozele excesive pot fi periculoase.
Otravirea cu cianura usoara pana la moderata poate provoca diferite simptome, inclusiv:
- durere de cap
- greata
- slabiciune
- frecventa respiratorie crescuta
- iritatia ochilor si a pielii
Simptomele intoxicatiei severe cu cianura pot include:
- ameteala
- culoare albastra a pielii, buzelor, gingiilor sau in jurul ochilor din cauza lipsei de oxigen in sange
- afectarea ficatului
- probleme de mers din cauza nervilor afectati
- confuzie
- coma
- convulsii
- aritmii cardiace
- stop cardiac
Efectele secundare ale vitaminei B17 se pot agrava daca o persoana mananca migdale crude, ia doze mari de vitamina C sau mananca anumite fructe sau legume, cum ar fi muguri de fasole, morcovi, piersici si telina.

Bibliografie:

What to know about vitamin B17, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 15-09-2022

Produse care contin Vitamina B17

FIXME('characteristics_non_otc_only') (2)

Vezi Politica de confidentialitate date personale