Vitamina E (tocoferol) (ingrediente active)

Ce este Vitamina E?
Vitamina E este o vitamina liposolubila, un nutrient important pentru vedere, reproducere si pentru sanatatea creierului si a pielii.
Vitamina E are si proprietati antioxidante. Antioxidantii sunt substante care pot proteja celulele impotriva efectelor radicalilor liberi. 

Care sunt sursele alimentare de vitamina E?
Alimentele bogate in vitamina E includ uleiul de canola, uleiul de masline, margarina, migdalele si alunele. De asemenea, puteti obtine un aport important de vitamina E din carne, lactate, legume cu frunze verzi si cereale fortificate. Vitamina E este disponibila si ca supliment oral sub forma de capsule sau picaturi.

Care sunt simptomele deficitului de vitamina E?

Nivelurile scazute de vitamina E pot provoca:
- Slabiciune musculara : Vitamina E este esentiala pentru sistemul nervos central. Se numara printre principalii antioxidanti ai organismului, iar o deficienta poate provoca stres oxidativ, care poate duce la slabiciune musculara.
- Dificultati de coordonare si de mers: O deficienta poate determina afectarea anumitor neuroni, numiti neuroni Purkinje.
- Amorteala si furnicaturi: Deteriorarea fibrelor nervoase poate impiedica nervii sa transmita semnale corect, rezultand aceste senzatii, care sunt numite si neuropatie periferica.
- Deteriorarea vederii : O deficienta de vitamina E poate afecta receptorii de lumina din retina si alte celule din ochi. Acest lucru poate duce la pierderea vederii in timp.
- Probleme ale sistemului imunitar: Unele cercetari sugereaza ca lipsa vitaminei E poate inhiba celulele imunitare. 

Care sunt beneficiile Vitaminei E?

Boala Alzheimer
Unele cercetari au aratat ca dozele mari de vitamina E ar putea intarzia progresia bolii Alzheimer la persoanele care au fost diagnosticate cu boala Alzheimer forma usoara pana la moderata. 

Afectiuni hepatice
Studiile arata ca vitamina E ar putea imbunatati simptomele ficatului gras (nonalcolic). 

Afectiuni cadrio-vasculare

Vitamina E, impreuna cu acizii omega 3 pot reduce nivelul LDL colesterolului si nivelul trigliceridelor, reducand factorii de risc pentru afectiunile cardio-vasculare.

Alte actiuni terapeutice

Vitamina E pare sa reduca si durerile pelvine si crampele asociate dismentoreei, poate imbunatati functia pulmonara, poate avea efect benefic asupra pielii si poate reduce simptomele eczemei.

Care sunt potentialele reactii adverse?
Atunci cand este administrata in doze adecvate, utilizarea orala a vitaminei E este in general considerata sigura. Rareori, utilizarea pe cale orala a vitaminei E poate provoca:
- Greata
- Diaree
- Crampe intestinale
- Oboseala
- Slabiciune
- Durere de cap
- Vedere incetosata
- Eczema
- Disfunctie gonadala
- Concentratie crescuta de creatina in urina (creatinurie)
Administrarea de doze mai mari de vitamina E poate creste riscul de reactii adverse. De asemenea, fiindi o vitamina liposolubila, excesul nu se elimina pe cale urinara.
De exemplu, cercetarile sugereaza ca utilizarea orala a vitaminei E ar putea creste riscul de cancer de prostata. Alte cercetari sugereaza ca utilizarea vitaminei E ar putea creste riscul de deces la persoanele cu antecedente severe de boli de inima, cum ar fi atac de cord sau accident vascular cerebral. 
Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a administra vitamina E daca avetialte afectiuni sau administrati alte tratamente cronice.

Bibliografie:

Vitamin E, Mayo Clinic official website

Vitamin E deficiency, What are the symptoms of low vitamin E?, Meddical News Today official website

The Benefits of Vitamin E, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 10-11-2022

Produse care contin Vitamina E (tocoferol)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale