Enalapril (substanța activă)

Definitie si incadrare:

Enalapril este un inhibitor al enzimei de conversie al angiotensinei utilizat in tratamentul hipertensiunii arteriale si in tratamentul insuficientei cardiace simptomatice.

Enalapril este incadrat in clasa farmacoterapeutica: produse active pe sistemul renina-angiotensina, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.

 

Mecanism de actiune si actiune terapeutica:

Enalaprilul interfereaza cu sistemul renina - angiotensina - aldosteron, inhiband enzima de conversie a angiotensinei, responsabila de transformarea angiotensinei I (inactiva) in angiotensina II (activa). 
Astfel enalaprilul produce:
- vasodilatatie
- efect cardioprotector, datorita faptului ca impiedica remodelarea cardiaca patologica (previne hipertrofia ventriculului stang)

 

Indicatii terapeutice:

- hipertensiune arteriala
- insuficienta cardiaca simptomatica 
- prevenirea insuficientei cardiace simptomatice la pacientii cu disfunctie asimptomatica a ventricului stang (fractia de ejectie ≤ 35%)

Reactii adverse:

Reactiile adverse frecvente raportate includ:
Tulburari ale sistemului nervos si psihiatrice (Frecvente): cefalee, depresie.
Tulburari oculare (Foarte frecvente): vedere incetosata.
Tulburari cardiace si vasculare (Foarte frecvente): ameteli ; (frecvente): hipotensiune (inclusiv hipotensiune ortostatica), sincopa, infarct de miocard sau accident vascular cerebral, posibil secundar unei hipotensiuni excesive la pacienti cu risc inalt, dureri toracice, tulburari ale ritmului cardiac, angina pectorala, tahicardie.
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale (Foarte frecvente): tuse ; (Frecvente): dispnee.
Tulburari gastrointestinale (Foarte frecvente): greata ; (Frecvente): diaree, dureri abdominale, alterari ale gustului.
Tulburari cutanate si ale tesutului subcutanat (Frecvente): rash, hipersensibilitate/edem angioneurotic: edem angioneurotic al fetei, extremitatilor, buzelor, limbii, glotei si/sau laringelui (vezi pct. 4.4 'Atentionari si precautii speciale').
A fost raportat un sindrom complex, care poate include unele sau toate simptomele urmatoare: febra, serozita, vasculita, mialgie/miozita, artralgie/artrita, AAN pozitiv, VSH crescuta, eozinofilie si leucocitoza. Mai pot aparea eruptii cutanate tranzitorii, fotosensibilitate sau alte manifestari dermatologice.
Tulburari generale si la locul de administrare (Foarte frecvente): astenie; (Fecvente): oboseala.

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de Farmacologie, Editia I

Corina Andrei, Farmacist Rezident, Implicațiile farmacologice ale sistemului renină – angiotensină – aldosteron, Revista Galenus platforma online

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 30-03-2023

Medicamente care contin Enalapril

Medicamente(19)

Vezi Politica de confidentialitate date personale