Indicatii:
Vaxneuvance este un vaccin pneumococic administrat la:
- copii cu vârsta cuprinsă între 6 săptămâni și mai puțin de 18 ani pentru a ajuta la protecția împotriva unor boli cum sunt infecția pulmonară (pneumonie), inflamația membranelor care învelesc creierul şi măduva spinării (meningită), o infecție severă în sânge (bacteriemie) și infecţii ale urechii (otită medie acută),
- persoane cu vârsta de 18 ani şi peste pentru a ajuta la protecţia împotriva bolilor cum sunt infecția pulmonară (pneumonie), inflamația membranelor care învelesc creierul şi măduva spinării (meningită) și o infecție severă în sânge (bacteriemie), cauzate de 15 tipuri de bacterii denumite Streptococcus pneumoniae sau pneumococi.
Contraindicatii:
Nu vă vaccinaţi cu Vaxneuvance:
- dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteţi alergici la substanţele active sau la oricare dintre componentele acestui vaccin (enumerate la pct. 6) sau la orice vaccin care conţine toxoid difteric.
Precautii:
Înainte să vă vaccinaţi cu Vaxneuvance, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Sarcina și alăptarea:
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale pentru recomandări înainte de a vi se administra acest vaccin.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:
Vaxneuvance nu are nicio influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, unele dintre reacțiile menționate la pct. 4 „Reacții adverse posibile” pot afecta temporar capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Mod de administrare:
Spuneţi medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă dumneavoastră sau copilului dumneavoastră vi s-a administrat anterior un vaccin pneumococic.
Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală va administra vaccinul în mușchiul brațului dumneavoastră sau în mușchiul brațului sau piciorului copilului dumneavoastră.
Sugari și copii cu vârsta cuprinsă între 6 săptămâni şi mai puțin de 2 ani:
Copilului dumneavoastră trebuie să i se administreze o serie iniţială de 2 injecţii cu vaccin, urmată de o doză de rapel.
• Prima injecţie poate fi administrată încă de la vârsta de 6 săptămâni.
• O a doua injecţie este administrată 2 luni mai târziu.
• O a treia injecţie (rapel) va fi administrată la vârsta cuprinsă între 11 şi 15 luni.
Vi se va spune când copilul dumneavoastră trebuie să revină pentru fiecare injecţie.
Este posibil ca furnizorul dumneavoastră de servicii medicale să utilizeze o schemă alternativă de 3 injecții urmate de o doză de rapel, conform recomandărilor oficiale din ţara dumneavoastră. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră, cu farmacistul sau cu asistenta medicală, pentru informaţii suplimentare.
Sugari prematuri (născuti mai devreme de 37 săptămâni de sarcină):
Copilului dumneavoastră trebuie să i se administreze o serie iniţială de 3 injecţii cu vaccin, urmată de o doză de rapel.
• Prima injecţie poate fi administrată încă de la vârsta de 6 săptămâni
• A doua și a treia injecție se administrează ulterior cu un interval de 4 până la 8 săptămâni între doze.
• O a patra injecţie (rapel) va fi administrată la vârsta cuprinsă între 11 şi 15 luni.
Sugari, copii și adolescenți care încep vaccinarea la vârsta de 7 luni sau mai mult:
La sugarii cu vârsta cuprinsă între 7 și mai puțin de 12 luni trebuie să se administreze un total de 3 injecții. Primele două injecții vor fi administrate la interval de cel puțin 1 lună. A treia injecție (rapel) va fi administrată după vârsta de 12 luni și la cel puțin 2 luni după cea de-a doua injecție.
La copiii cu vârsta cuprinsă între 12 luni și mai puțin de 2 ani trebuie să se administreze un total de 2 injecții. Cele două injecții vor fi administrate la interval de cel puțin 2 luni.
La copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 2 și mai puțin de 18 ani trebuie să se administreze 1 injecție.
Adulți:
La adulții trebuie să se administreze 1 injecție.
Grupe speciale de pacienți:
Persoanelor cu una sau mai multe afecţiuni preexistente care cresc riscul de boală pneumococică (precum persoanele cu siclemie sau cele care prezintă infecţie cu virusul imunodeficienţei umane [HIV] sau cele la care s-a efectuat transplant de celule stem ) li se poate administra una sau mai multe injecții cu Vaxneuvance .
Dacă aveţi întrebări suplimentare cu privire la utilizarea Vaxneuvance, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.
Compoziție:
- Substanţele active sunt:
- zaharide de provenienţă bacteriană din tipurile de pneumococi 1, 3, 4, 5, 6A, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F, 22F, 23F şi 33F (2,0 micrograme din fiecare tip);
- zaharid de provenienţă bacteriană din tipul de pneumococ 6B (4,0 micrograme).
Fiecare zaharid de provenienţă bacteriană este legat de o proteină transportoare (CRM197). Zaharidele de provenienţă bacteriană şi proteina transportoare nu sunt vii şi nu cauzează apariţia bolii. O doză (0,5 ml) conţine aproximativ 30 micrograme de proteină transportoare, adsorbită pe fosfat de aluminiu (125 micrograme de aluminiu [Al3+]). Fosfatul de aluminiu este inclus în vaccin ca adjuvant. Adjuvanţii sunt incluşi în compoziția vaccinurilor pentru a îmbunătăţi răspunsurile imune la acestea.
- Celelalte componente sunt clorura de sodiu (NaCl), L -histidină, polisorbat 20 şi apă pentru preparate injectabile.
Prezentare:
1 seringă preumplută
Atentionare:
Citiţi cu atenţie şi în întregime prospectul înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.