Alopecie (caderea parului) (afecțiuni medicale)

Definiție:

Alopecia sau calviția se referă de obicei la căderea excesivă a părului de pe scalp.

Cauze:

Căderea părului este ceva normal. Putem pierde între 50 și 100 de fire de par pe zi, de multe ori fără să observăm.

Căderea părului nu este de obicei ceva de care să va faceți griji, dar ocazional poate fi un semn al unei afecțiuni medicale.

Unele tipuri de căderea părului sunt permanente, cum ar fi chelie masculină și feminină. Acest tip de cădere a părului este de obicei ereditară.

Alte tipuri de căderea părului pot fi temporare. Ele pot fi cauzate de către o anumită boală, stres, tratament împotriva cancerului, pierderea în greutate sau deficiență de fier.

Este recomandat să consulți un medic dacă are loc o cădere bruscă de par, se dezvoltă porțiuni de chelie, căderea părului are loc în smocuri, prezinți senzație de mâncărime și arsura la nivelul scalpului.

Simptome:

Semnele căderii părului pot să apară în diferite moduri.
Este posibil să observați:

● rărirea treptată a părului de pe cap;

● chelia deja existența  se poate extinde treptat;

● linia părului de la nivelul frunții devine mai vizibilă cu fiecare an care trece.

Milioane de oameni dezvoltă aceste semne de cădere a părului, care tind să apară treptat. Aceste semne pot fi subtile, așa că este posibil să treacă o perioada lungă, de câteva luni până să observați acest lucru.

În timp ce mulți oameni care suferă de căderea părului dezvoltă unul sau mai multe dintre aceste semne comune, căderea părului poate  să apară și în alte moduri.

Diagnostic:

Înainte de a pune un diagnostic, medicul dumneavoastră va va face probabil un examen fizic și va va întreba despre dietă dumneavoastră, rutină de îngrijire a părului și istoricul medical și familial.
Este posibil să efectuați și teste, cum ar fi următoarele:

Test de sânge - acest lucru ar putea ajută la descoperirea afecțiunilor medicale care pot provoca căderea părului;

Biopsia scalpului - medicul dumneavoastră răzuie mostre de pe piele sau din câțiva fire de par smulse de pe scalp pentru a examina rădăcinile părului la microscop. Acest lucru poate ajută la determinarea dacă o infecție provoacă căderea părului.

Microscopie ușoară - medicul dumneavoastră folosește un instrument special pentru a examina firele de par tăiate la baza lor. Microscopia ajută la descoperirea posibilelor tulburări ale firului de par.

Tratament:

Dacă căderea părului este cauzată de o afecțiune, va fi necesar un tratament pentru acea boală. Dacă un anumit medicament cauzează căderea părului, medicul dumneavoastră va poate sfătui să încetați să îl utilizați timp de câteva luni.

Sunt disponibile medicamente pentru tratarea cheliei (ereditare).
Cele mai comune opțiuni includ:

Minoxidil - Minoxidilul eliberat fără prescripție medicală este disponibil sub formă de lichid, spumă și șampon. Pentru a fi cel mai eficient, aplicați produsul pe pielea scalpului o dată pe zi pentru femei și de două ori pe zi pentru bărbați. Mulți oameni preferă spumă aplicată atunci când părul este ud.

Produsele cu minoxidil ajută mulți oameni să-și reindeseasca părul sau să încetinească rată căderii părului sau ambele. Va dura cel puțin șase luni de tratament pentru a preveni căderea ulterioară a părului și pentru a începe să recreasca părul. Poate dura câteva luni pentru a spune dacă tratamentul funcționează pentru dvs. Dacă va ajută, va trebui să continuați să utilizați medicamentul pe termen nelimitat pentru a păstra beneficiile.

Posibilele efecte secundare includ iritarea scalpului și creșterea nedorită a părului pe pielea adiacentă a fetei și a mâinilor.

Finasterid - acesta este un medicament pe baza de rețeta pentru bărbați. Îl iei zilnic sub formă de pastilă. Mulți bărbați care iau finasterid experimentează o încetinire a căderii părului, iar unii pot prezența o nouă creștere a părului. Poate dura câteva luni pentru a spune dacă funcționează pentru dumneavoastră. Va trebui să o luați în continuare pentru a păstra beneficiile. Finasterida poate să nu funcționeze la fel de bine pentru bărbații peste 60 de ani.

Efectele secundare rare ale finasteridei includ scăderea apetitului sexual și a funcției sexuale și un risc crescut de cancer de prostată. Femeile care sunt sau pot fi însărcinate trebuie să evite să atingă comprimatele zdrobite sau sparte.

Alte medicamente - alte opțiuni orale includ spironolactonă și dutasterida orală.

Transplant de par - în timpul unei proceduri de transplant de par, un dermatolog sau un chirurg estetic îndepărtează părul dintr-o parte a capului care are par și îl transplanteaza într-o zona chelie. Fiecare plasture de par are unul până la mai multe fire de par (microgrefe și minigrefe). Această procedura nu necesită spitalizare, dar este dureroasă, așa că vi se va administra un medicament de sedare pentru a ușura orice disconfort. Riscurile posibile includ sângerări, vânătăi, umflături și infecții. Este posibil să aveți nevoie de mai multe intervenții chirurgicale pentru a obține efectul dorit. Căderea ereditară a părului va progresa în cele din urmă în ciuda intervenției chirurgicale.

Terapia cu laser - Food and Drug Administration a aprobat un dispozitiv cu laser de nivel scăzut că tratament pentru căderea ereditară a părului la bărbați și femei. Câteva studii mici au arătat că îmbunătățește densitatea părului. Sunt necesare mai multe studii pentru a arată efectele pe termen lung.

 

● Hair loss, Diagnosis and Treatment, Mayo Clinic official website.
● Hair loss, Signs and symptoms, American Academy of Dermatology Association official website.
● Hair loss, NHS official website.
  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.
Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 13-09-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Alopecie (caderea parului)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale