Preparate fitoterapice (grupa medicament)

Definitie:

Fitoterapia este acea ramura a terapeuticii care utilizeaza produse farmaceutice din plante ca si tratament complementar, pe langa cel medicamentos in tratamentul diverselor afectiuni. 


Procedeu de obtinere:

Extractele  folosite in fitoterapie sunt acele preparate obtinute din plante medicinale, in care se regasesc principiile active din organele vegetale, dupa ce acestea au fost izloate de planta si s-au dizolvat in anumiti solventi (apa, alcool, ulei vegetal, alte grasimi). 
Cele mai cunoscute preparate fitoterapeutice de acest fel, sunt extractele apoase (infuzia, decoctul, maceratul, siropul) si extractele hidroalcoolice (tinctura).


Indicatii terapeutice:

Medicatia naturista se poate recomanda pentru diverse afectiuni medicale acute si cronice atat ale copiilor cat si ale adultilor sau persoanelor varstnice (viroze respiratorii, probleme de imunitate, alergii, sindromul de oboseala cronica, afectiuni hepatice, digestive, renale, dermatologice, cardiace, psihice si neurologice, ginecologice, probleme de infertilitate etc). Recomandarile terapeutice sunt individualizate in functie de situatia particulara a fiecarui pacient, iar tratamentul se face in conditii riguroase, cu precautii si sub indrumarea medicului specialist.


Efecte secundare:

Majoritatea preparatelor fitoterapice prezinta efecte secundare minime sau chiar sunt lipsite de efecte secundare.

Se recomanda precautie si consultarea medicului specialist in cazul in care pacientul prezinta afectiuni cronice asociate, simptomele persista sau se agraveaza. 


Autor: Farmacist Andreea Marza

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 08-05-2024

Medicamente din clasa Preparate fitoterapice

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale